fbpx

BigPack — 25 éves sikertörténet

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 26.

A szögletes nagybálák régóta kivívták helyüket a szalma- és takarmánybetakarításban. Már a ’80-as évek közepe óta emelkedik a szögletes nagybálázók eladási darabszáma, köszönhetően a nagy teljesítménynek és bálák jó rakodhatóságának.

Ez a KRONE – ma már mint hosszú évek óta piacvezető gyártó – számára is teljesen új perspektívát nyitott. Az első BigPack nagybálázó, amely időközben világszerte hírnévre tett szert, 1993 novemberében került bemutatásra – vagyis az idei, 2018/19-es szezonban ünnepli 25. születésnapját.

AHOGY MINDEN ELKEZDŐDÖTT

Az első gép teljesen lánchajtás nélküli volt, a nyírócsavarok helyett pedig tengelykapcsolók biztosították a hajtáslánc elemeit. Ezeket a forradalmi megoldásokat építették be a ’93-ban bemutatott 80-80 és 120-80-as bálázókba is, melyek 80 cm magas bálákat préseltek. Az egyéb újszerű megoldásokat (tandemtengelyes futómű, raffer, nagyméretű lendkerék) is felvonultató gépek hamar kedvező visszhangot váltottak ki a gazdák körében. A BigPack-kel megszületett a KRONE első BIG gépe.

TESTRESZABOTT MEGOLDÁSOK

A teherautók rakfelületének jobb kihasználása érdekében egyre inkább a 120×70-es bálaméret vált általánossá. Erre a KRONE a 120-70-es típussal reagált 1997-ben, majd hamarosan eljött az első komolyabb megújulás is a BigPack 88, 127 és 128 típusokkal, ’99ben. 2003-ban pedig a teljes csere következett: piacra lépett a BP890, 1270, 1290 és zászlóshajóként a 12130-as. Ugyanebben az évben mutatkozott be még egy különleges megoldás: a Multi-Bale szerkezet, amely lehetővé tette, hogy egy nagybálát hat kisebb részre osszanak, és így kötözzék be. Ez elsősorban lóistállókban és olyan helyeken volt nagy segítség, ahol a telepi mozgatás már nem nagy gépekkel, hanem elsősorban kézzel történt.

ÚJ ÖTLETEK A GYAKORLATBÓL A GYAKORLATNAK


A KRONE folyamatosan keresi a lehetőséget a szalmalogisztika még hatékonyabbá tételére

A KRONE folyamatosan kereste a lehetőséget a szalmalogisztika még hatékonyabbá tételére. Így született meg a „High Density Press” (HDP) nagynyomású bálázó, melynek első prototípusai már 2003-ban dolgoztak, de a tényleges piaci bevezetésre 2005-ig várni kellett. A célt, a „hagyományos” bálázókhoz képest 25%-kal nagyobb bálatömörség elérését ekkor már biztonsággal hozták, úgy, hogy közben a korábbi – lényegesen nagyobb terhelésből adódó – műszaki problémákat, megnövekedett kopást kiküszöbölték. Egy évvel később a szeletelős bálázókhoz elérhetővé vált a PreChop előtétszecskázó, majd 2011-től a „HighSpeed” változatok álltak csatasorba. A HS gépek elődjeikhez képest 20%kal nagyobb teljesítményt értek el, ugyanakkora préstömörség mellett.

CSÚCSRA JÁRATOTT TELJESÍTMÉNY

A 2013-ban debütáló HDP II. fejlesztése már 2009-ben megindult. Ezzel a géppel a KRONE-mérnökök új szintre emelték a teljesítmény fogalmát, és bebetonozták a KRONE piacvezető szerepét a nagynyomású bálázók piacán. A HDP II.-vel a HDP HighSpeed-hez képest is akár 70%-kal nagyobb teljesítmény érhető el, és a bálatömörség is 10%-kal nagyobb lehet. Ezt számos újfajta műszaki megoldás teszi lehetővé, mint pl. az 1680 lóerőre méretezett főhajtómű, a lendkerék 1180 1/min-re emelt fordulatszáma vagy a speciálisan ehhez a bálázóhoz fejlesztett kötözőfej. 2015-ben mutatkozott be a BigPack 870 HDP MultiBale – egy „három az egyben” gép: a 80×70-es bálakeresztmetszet mellett HDP-tömörségű bálákat készít, akár MultiBale változatban.

A Krone 25 éve élen jár a bálázók innovációjában – jelenleg 16 különböző modell szerepel a gyártó kínálatában

MINDIG EGY LÉPÉSSEL ELŐRÉBB

Egy évvel később vált kompletté a kínálat a VariCut szeletelővel, melynél az 51 késnek köszönhetően 22 mm-es, jó struktúrájú takarmány és alom készíthető.

A 2017-ben bemutatott BaleCollect-tel jelentős mértékben optimalizálható a bálázást követő bálamanipuláció. A közvetlenül a bálázó hátuljára épített BaleCollect átveszi a bálát, majd saját platóján elrendezi. A különböző lerakási módoknak köszönhetően a bálalerakás optimálisan igazítható a rákövetkező munkafolyamathoz, s ezzel jelentősen felgyorsítható a bálagyűjtés. A közúti vonulást a teleszkópos vonórész segíti, mellyel a BaleCollect egy egységet alkot a bálázóval.

Jelenleg 16 különböző BigPack modell szerepel a gyár kínálatában, de a fejlődés nem áll meg. A KRONE mérnökei folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gépek a lehető legnagyobb mértékben a gyakorlati igényeket szolgálják.