fbpx

AGROmashEXPO, AgrárgépShow, Termékfejlesztési díj helyezettjei

Írta: Szerkesztőség - 2018 január 01.

Az AGROmashEXPO, AgrárgépShow, MAGYARKERT, SZŐLÉSZET ÉS PINCÉSZET 2018 kiállítások Termékfejlesztési díj pályázatára 36 pályázat érkezett. A legtöbben – az elmúlt év tendenciáját követve – a Nemzetközi díj – Gépesítés kategóriájában indultak, így a legtöbb elismerés is itt született.

Nagydíjban részesült

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

­

  • GPS-s szakaszolás.
  • ­VarioSelect: Használjon több fúvókát egyszerre!
  • ­Curve Controll: A funkció a permetezővel végzett kanyarodásnál a külső és a belső területeken egyaránt egyenletes adagolást garantál, szakaszonként változó fúvókakombinációk kapcsolásával.
  • ­Ultrahangos keretszint szabályzás: A keret magasságát és dőlését képes szabályozni. A rendszerhez legalább 2 ultrahangos szenzor, egy dőlésszenzor és egy szögszenzor tartozik. A szórókeretkarokon és a gép középső részén egy-egy ultrahangos szenzor található. A szórókeret részeit vezérelve erősen egyenetlen talajon is maximális pontosságú távolságszabályozás érhető el.
  • ­Nyomkövető rendszer lejtő-ellenkormányzással

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

AXIÁL Kft. – CLAAS CEMOS AUTOMATIC új CEBIS MOBILE terminállal és új CEMOS AUTO THRESHING rendszerrel CLAAS LEXION kombájnokhoz

Különdíjban részesült

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

Auditker Kft. – Auditker FB 1000 R fóliafelszedő gép

Hazai Termékfejlesztési díj – Logisztika kategóriában

Fliegl Kft. – Fliegl DPW 210 bálaszállító pótkocsi

RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. – Precíziós szárítás DryerDoctor szolgáltatás a mezőgazdasági szemestermény-szárítók precíziós beüzemelésére

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

Agro-Békés Kft – Case IH Maxxum Multicontroller Active Drive 8 sebességváltóval

A második tartomány az általános feladatoké, amely lefedi a szántóföldi munkák 90%-át, valamint megfelelő teljesítményátvitelt jelent szálastakarmány betakarítással kapcsolatos feladatokhoz és homlokrakodóval végzett munkákhoz is. A szállítási feladatokhoz a harmadik tartomány használható, ahol a „skip-shift” sebességillesztés funkciónak köszönhetően lehetőség van gyors fokozatváltásra.

A PivotCotrol egy olyan távvezérlő egység, amely szinte minden típusú öntözőgépen alkalmazható. Segítségével monitorizálható több öntözőgép együttes működése, a kijuttatott mennyiség optimalizálása mellett. A valós idejű kommunikációnak köszönhetően a gépen elhelyezett GPS antenna segítségével az aktuális pozíció is ellenőrizhető, valamint a végágyú működtetése is pontosítható. A távvezérlő rendszer lehetőséget nyújt 360 elkülönült szektor alkalmazására, amely a konkurens gépek gyártóazonos kialakításához képest kétszeres mennyiség, hogy diff erenciált kijuttatást megvalósítva csökkentsük a felhasznált víz és energia mennyiségét. A PivotCotrol segítségével távvezérelhetővé válnak már hosszú évek óta manuálisan üzemelő öntözőberendezések.

A PivotCotrol egy hiánypótló megoldás, amely sok gazdának jelent megoldást, hogy a „koros” öntözőgépeiket a 21. századnak megfelelő technikai szintre emeljék. Ezzel a megoldással mindemellett a gazdaságuk hatékonysága is növelhető, mivel az eddig normálisnak számító üzemeltetési költségek nagymértékben csökkenthetők. Ami viszont sokszor pénzben nem kifejezhető, az a minőségi javulás, mivel a PivotCotrol valós idejű kommunikációjának köszönhetően felgyorsult világunkban elengedhetetlen az azonnali reakció.

Fendt 200 Vario – automata kormányzás 70 LE-től. Az AGCO/Fendt ragaszkodik a stratégiájához: a nagytraktorok highlight-jait a kisebb szériákba integrálni. Ennek megfelelően ezennel a kompakt Fendt 200 Vario és 200 V/F/P Vario traktorokat kínálja automatakormányzással. Két rendszer közül választhat a vásárló: ultrahangos sorvezérelt, vagy pozícióvezérelt rendszer közül. A sorvezérelt rendszer esetén a traktor a beállított távolságot tartja a növényektől. A műholdas technológia segítségével a traktor még rossz látási viszonyok között is ±2 cm pontosan képes haladni. Téli munkákhoz ideális az opcióban rendelhető padlófűtés. A mérnökök a fűtőelemeket direkt a vezetőfülke padlólemezébe integrálták. Termosztát-jeladóval és megfelelő vezérléssel hatékony és gyors lábtérmelegítés vált elérhetővé. A VarioActive kormányzással kevesebb kormánymozdulatra van szükség azonos kerékelfordításhoz. 8 km/h sebességnél lassabb haladás esetén egy kormányfordulattal a maximális kerékelfordulás elérhető. 8-18 km/h között csökken a kormányzási áttétel.

Gyors és erős, ugyanakkor fi nom és precíz. CVT fokozatmentes hajtóművekkel érkeznek a Manitou NewAg széria új tagjai. Tovább bővül a Manitou új mezőgazdasági rakodógép szériája, 2018 év elejétől elérhetőek lesznek a CVT fokozatmentes hajtással készült új típusok is. Ezeknél a rakodógépeknél a ZF által gyártott fokozatmentes hajtómű hidrosztatikus erőátvitellel párosul, ez együtt biztosítja a 3,5-4 tonna teher gyors mozgatását, ráadásul a rakodógép minden eddiginél finomabban és precízebben manőverezhető. A Manitou a korábbi mezőgazdasági rakodói döntő többségénél a mechanikus nyomatékváltót preferálta. Azt vallották a francia mérnökök, hogy nehéz terepen való anyagmozgatáshoz sokkal megfelelőbb megoldás a mechanikus hajtás, mint a hagyományos hidrosztatikus. A hidrosztatikus hajtást CVT fokozatmentes váltóval kombinálva viszont már azokat a felhasználókat is meg tudja szólítani a gyártó, akiknek a gyorsaság és dinamika mellett a finom és precíz manőverezhetőség is ugyanolyan fontos.

Az etetőkocsikon alkalmazott PoliSPEC NIR berendezés garantálja a kevert takarmány homogenitását és az adagok emészthetőségét, emelve a termelést és a tej minőségét és az állatok egészségét. Az állandó mérés egy sor precíz információt kínál nekünk, amely egyben lehetővé teszi az állattartók és a takarmányozási szakemberek számára a megfelelő döntések meghozatalát, az adagok minősége és az állatok érdekében. Ez a nélkülözhetetlen berendezés lehetővé teszi a reális időben történő beavatkozást a termelési folyamatokba, elérve ezáltal az optimalizált takarmány előállítását és a homogenitást, köszönhetően a nedvesség-, a nyersfehérje-, rost-, szárazanyag-tartalom, hamu és a takarmány sok más jellemzőinek kiértékelésével. Az etetőkocsi tartályának belsejébe telepített PoliSPEC NIR reális időben analizál minden egyes komponenst keverés közben, és folyamatosan monitorozza a TMR paramétereit a tökéletes keverésért. Ezek az információk lehetővé teszik, hogy elérjük az ideális keveréket, és ha kell, korrigáljunk.

A 9RX sorozat a hevederes és kerekes traktorok összes előnyét ötvözi a termelékenység növelése, a költségek csökkentése és a kockázatok mérséklésének figyelembe vételével, a modern mezőgazdaság legkeményebb kihívásainak eleget téve.

Valkon 2007. Kft. – Valtra T254 Versu Smart Touch intelligens kartámasz vezérléssel

Megérkezett a finn Avant legújabb fejlesztése, az E6. Az AVANT E6 elektromos hajtású univerzális rakodó egyedülálló a kategóriájában, Li-Ion akkumulátortechnológiájának köszönhetően. A gép innovatív tulajdonságai: ­

  • teljesen elektromos hajtású,
  • egyedülálló Li-Ion akkumulátortechnológia, ­
  • gondozásmentes, ­
  • 14,5 kWh teljesítményű,
  • ­ZERO emisszió,
  • ­kiemelkedően alacsony zajszint,
  • ­alacsony üzemeltetési költségek,
  • ­környezetbarát,
  • ­nem érzékeny a hideg éghajlati körülményekre, ­4-6 óra üzemidő egy töltéssel,
  • ­gyorstöltés 1 óra alatt.

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Logisztika kategóriában

Fliegl Kft. – Fliegl Tracker

Prémium Oklevélben részesült

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

  • ­AXIÁL Kft. – Framest Regular 4000

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Logisztika kategóriában

  • ­Dereland Kft. – Quicke Q-Companion

Gratulálunk a helyezést elért pályázóknak, és köszönjük minden résztvevőnek a jelentkezést!