fbpx

Kínai drón mezőgazdasági célra

Írta: Farkas Imre - 2021 február 21.

A mezőgazdasági felhasználásra kifejlesztett drónok gyártására szakosodott Jifei kínai vállalat az XAAC 2020 konferencián mutatta be új drónmodelljét.

 

Dupla rotor

Az XAAC 2020 konferencián bemutatott XAG V40 drón konstrukciójával több ponton is különbözik a hagyományos drónoktól. Csak két rotorral rendelkezik, és ennek a megoldásnak köszönhetően – amint azt a gyártója is hangsúlyozta – manőverezhetősége és emelhetősége megnő.

 

 

Összecsukás után a drón szállítási méretei 73x103x62,5 cm. A dupla rotoros drónok gyorsabb számítógépet és szoftvert igényelnek, ezért ehhez külön fejlesztett a Jifei egy új intelligens vezérlőrendszert, a Super X4-et, amelynek 20-szor nagyobb számítási teljesítménye van, mint a vállalat korábbi termékeinek.

Az XAG V40 alapfelszereltségként három radarral van felszerelve: első dinamikus, felső radar és földi radar. A kamera a gép alapfelszereltsége is. Ezeknek a megoldásoknak köszönhetően nagyon pontosan irányítható a drón. Számos automatikus akadályelkerülő rendszer megakadályozza a gép esetleges károsodását.

 

xag v40 drón
A két rotoros megoldásnak köszönhetően manőverezhetősége és emelhetősége megnő – fotó: https://www.xa.com/

 

Permetezés és vetés

A gyártó a legújabb termékében a Rui Spray technológiát alkalmazta, amely lehetővé teszi a centrifugális permetezés pontosabb hatásait. Az új perisztaltikus szivattyú maximális teljesítménye 10 l / perc. A cseppméret 60 és 400 mikron között állítható. A két rotornak köszönhetően a csepp behatolása több mint kétszeresére növekszik a hagyományos négyrotoros drónokhoz képest. A munkaszélesség permetezéskor 10 m. A gép 20 kg-os rakományt képes felvenni a fedélzetre. A szórásnál a hatékonysága 40 kg / perc. A szórást kéttárcsás szórógép végzi. Úgy van kialakítva, hogy minden típusú maggal, illetve granulátummal működjön.

 

Akkumulátor

Az XAG V40 lítium polimer akkumulátorral van felszerelve, amely 962 Wh-t képes tárolni. Az akkumulátor 11 perc alatt tölthető 30% -tól 95% -ig. Ebben segít a szabadalmaztatott akkumulátorcsatlakozó, amely stabil áramot biztosít. Az akkumulátor bizonyos fokú védelemmel rendelkezik a víz ellen.