fbpx

Cserélhető felépítményű pótkocsi alváz, hajtott tengellyel

Írta: Farkas Imre - 2021 július 25.

Az „X-Trailer Tandem” névre keresztelték a svájci Trachsel Technik AG által kifejlesztett hajtott tengelyes cserélhető felépítményes pótkocsialvázat.

A hidraulikus hajtású felépítmény-hordozó két hidraulikusan vezérelt kormányzott tengellyel rendelkezik, melynek 30° kormányzási szöge az X-Trailer alváznak maximális manőverezhetőséget biztosít. Ezek a mellett a talajnyomás csökkentése érdekében – a kormányzott tengelyeknek köszönhetően – eltolt nyomvonalú haladásra is képes a vontató után. A hidraulikus tengelyfelfüggesztés a lengéscsillapítás mellett lehetővé teszi az alváz+felépítmény tengelyhez képest 150 mm-rel a történő emelését és süllyesztését. Ezzel jelentősen megkönnyíti és gyorsítja a felépítmények cseréjét. Az integrált dobfékkel ellátott hidraulikus kerékmeghajtó motorok emelkedőn való felhajtás, vagy rossz terepviszonyok esetén plusz hajtóerőt, míg a lejtőn való haladás esetén akár a fékhatást generálják. A vonórúd helyzetérzékelőjével és a dőlésérzékelővel meghatározva a haladási állapotot és ennek megfelelően beállítja a hajtás nyomását. Külön hidraulikus rendszerrel rendelkezik, amelyet terhelésérzékelős, változó térfogatú szivattyú szolgál ki. Vonórúdjának lengéseit szintén hidraulikus munkahengerek csillapítják, amelyek az alváz leengedésben és felemelésben szintén közreműködnek.

 

X-trailer
A svájci Trachsel Technik AG által kifejlesztett hajtott tengelyes cserélhető felépítményes pótkocsialváz – fotó: http://trachsel-technik.ch/