fbpx

Vontatott szántóföldi permetezőgépek

Írta: GÉPmax-2021/II. lapszám cikke - 2021 április 25.

A mai szántóföldi növénytermesztés elengedhetetlen része a növényvédelem. A növényvédelem azonban azontúl, hogy szükséges a növénytermesztésben a megfelelő hozamok eléréséhez, az alkalmazott vegyszerek használata az emberekre és a környezetre káros lehet. Ezért a vegyszeres növényvédelmi tevékenységnek megvannak a megfelelő EU-s és ezzel konform hazai szabályai, illetve működnek a hazai szakhatóságok is. Mindezek mellett a jogszabályi előírásoknak, és az agrotechnikai követelményeknek megfelelő vegyszerfelhasználás végrehajtására megfelelő műszaki eszközök, növényvédő gépek szükségesek, pl. a szántóföldi permetezőgépek vontatott változatai.

A szigorú jogszabályi előírásoknak való megfelelés és az agrotechnikai követelmények minél tökéletesebb kielégítése érdekében a vontatott szántóföldi permetezőgépeket a konstruktőrök és gyártók folyamatosan fejlesztik.

 

permetező
1. kép. Új generációs vontatott szántóföldi permetező szállítási helyzetben

 

FUTÓMŰ

A vontatott szántóföldi permetezőgépekkel szemben támasztott agrotechnikai követelmények, nagyon megbízható és speciális konstrukciós kialakításokat kívánnak meg. A vontatott szántóföldi permetezőgépek stabil, robusztus alvázszerkezetét egytengelyes vagy tandem rendszerű futómű támasztja alá. A futómű a szántóföldön történő mozgásból adódó dinamikus igénybevételek – rezgések, lengések – csökkentésére, gyakran rugózott és hidraulikus lengéscsillapítású. Ez kedvezően hat a gép permetezési vagy szórási egyenletességére is. A permetezési vagy szórásszélesség kihasználására, az átfedések csökkentésére – ami a vegyszerfelhasználás csökkentését eredményezheti – az üzemeltető traktor nyomkövetése céljából a futóművek kormányzott kialakításúak is lehetnek.

 

kerékkormámyzás
2. kép. Kerékkormányzású légrugós futómű

 

A kormányzás lehet a traktor hidraulikus kormányával szinkronműködő hidraulikus megoldás vagy a traktor vonóberendezéséhez kapcsolódó vonórúdkormányzás. A kormányzott, az üzemeltető traktor nyomvonalán járó futóművek alkalmazása – az előző előnyökön túlmenően – jelentősen csökkenthetik, pl. már vegetációs állományban a taposási károkat. A fenti szempontok miatt egyes típusoknál a futómű-konstrukciók állítható nyomtávolságú kivitelek. A vonórudat pedig – igény szerint – az üzemeltető traktor felső vagy alsó vonóberendezéséhez csatlakoztatják.

 

permetlétartály
3. kép. A permetlétartályok korrózióálló vagy korrózióvédelemmel ellátott acélból készülnek

 

TARTÁLY ÉS ALVÁZ

A teherviselő robusztus alvázra, fix csavarkötéssel csatlakozik, a rendszerint korrózióálló anyaggal kezelt és festéssel ellátott acélból, vagy egyes típusoknál műanyagból kialakított tartály. A vontatott szántóföldi permetezőgépek közel azonos funkcionális elemekkel és felszereltséggel, különböző tartálytérfogattal készülnek. A tartálytérfogati és felszereltségi variációkat a Berthoud gyártmányok, illetve típusok vonatkozásában az 1. táblázat szemlélteti.

 

Berthoud vontatott szántóföldi permetezők tartálytérfogati és néhány fontosabb műszaki adatai táblázat
1. táblázat. A Berthoud vontatott szántóföldi permetezők tartálytérfogati és néhány fontosabb műszaki adatai

szórókeret
4. kép. A szórókeretek a „proto” műhelyben alapos előkészítésen esnek át

 

Az alvázkeret hossztartóinak hátsó részéhez csatlakozik perselyezett csapszegeken keresztül a paralelogrammavezérlésű emelőmechanizmus. A paralelogramma mechanizmus karjainak működése biztosítja a hozzá kapcsolódó – különböző munkaszélességű a szórófejeket tartó – szórókeretek megfelelő, mindig azonos pozícióba történő emelését, illetve munkahelyzetbe történő rögzítését. A szórókeret megfelelő munkahelyzetbe való rögzítése a növény állomány magasságától függően 800-500-200 mm, ami elsősorban az elsodródás csökkentése szempontjából fontos.

 

SZÓRÓKERETEK

A különböző nagyságrendű, tartálytérfogatú vontatott permetezőgépeknek a paralelogramma emelőmechanizmusához kapcsolódó szórókeretei nagy szilárdságú, korrózióálló acélból, alumíniumötvözetből, vagy korrózióvédelemmel ellátott acélból készült rácsos szerkezetek. A munkaszélességtől függően több tagból állhatnak. A szórókeretet az emelőszerkezethez különböző, gyakran a talajt vagy az állományt követő szenzorokkal vezérelt megoldással csatlakoztatják. A gyártók a konstrukciók tökéletesítésére – a „proto műhelyükben” – számos megoldást kipróbálnak a végleges kialakításhoz. A rácsos szórókeretek kisebb munkaszélesség esetén – szállítási helyzetben – kézi erővel, manuálisan becsukhatók. A nagyobb munkaszélességű változat szórókeretei (hidraulikus munkahengerrel) tartály mellé csukhatók. Ez vízszintes vagy függőleges, illetve ahhoz közel álló síkban, egyes változatoknál több lépcsőben történik.

 

vontatott permetező
5. kép. Vontatott szántóföldi permetező felcsukott szórókerettel

 

Az újabb fejlesztésű gépeken a szórókeret magassága üzem közben a szenzorvezérlésnek megfelelően, automatikusan követi az állomány magasságát. A szórókeretek hordozzák a különböző konzisztenciájú, különböző adagmennyiségben és cseppméretben kiszórásra kerülő, vegyszereket kijuttató fúvókákat. A fúvókák elhelyezése a szórókereten konstrukciónként és típusonként 250-500 mm között változó. A fúvókák védelmét – egyes típusokon – védőkeret szolgálja. Az elsodródás csökkentése szempontjából a kisebb osztású fúvóka elhelyezés kedvezőbb. A szórókereten elhelyezett led-világítás az éjszakai munkában az ergonómiai kényelmet szolgálja. A szórókereten elhelyezett szélzsákos megoldás szintén csökkenti az elsodródást, és az alatta keletkezett turbulencia segíti a vegyszer, a permetlé a levélzet fonákjára jutását. Természetesen a különböző cseppméret kialakításához különböző, lapos sugarú, vagy légbefúvásos fúvóka, vagy a Nitrosol jellegű folyékony műtrágyákhoz műtrágyás fúvóka szolgál.

 

vegyszerbekeveő
6. kép. Vegyszerkeverő és leeresztő feltöltő csőcsonk – fotó: https://www.deere.com/en

 

A vontatott szántóföldi permetezőkön külön vegyszerbekeverő berendezést alkalmaznak, öblítővizes és kézmosóvizes tartály van beépítve. A permetlétartály – az esetek többségénél – a feltöltő nyíláson túl, a leeresztőcső-csonkon keresztül is feltölthető.

A vontatott szántóföldi permetezőgépeknél az előzőekben ismertetett mechanikus szerkezeti kialakítások hordozzák a gépek vezérlő, permetlészállító berendezéseit, az alkalmazott szivattyúkat, és a kiegészítő szeleprendszereket. A vezérlő- és funkcionális szerkezeti részek elhelyezését szemlélteti az 1. ábra.

 

szerkezeti részek
1. ábra. A funkcionális szerkezeti részek elhelyezése

 

SZIVATTYÚ

Funkcionális szempontból a permetezőgépek fontos szerkezeti része a bekevert vegyszert a szórókeret fúvókáihoz szállító szivattyú. A vontatott szántóföldi permetezőkön alkalmazott szivattyúkat 1-2-3 membrános-dugattyús, vagy 2-3 membrános vagy két, vagy háromhengeres változatban építik be. Műszaki paramétereiket tekintve a szállítási teljesítmény széles skálán mozog, 65-105-150-200-400-500 liter/perc, míg a max. nyomás 20 bar, az üzemi nyomás általában 2-5-6 bar között állítható. A szivattyúk a hajtásukat az üzemeltető traktor TLT-jéről fogaskerekes hajtóművön keresztül kapják, vagy 12 V feszültségű egyenáramú elektromotorról. Az adagmennyiség, permetlé szabályozás történhet járókerék arányosan a járószerkezetre, a keréktárcsákra szerelt jeladók, vagy elektronikusan ISOBUS adatátvitel segítségével.

 

tengely
8. kép. A járókerék adagmennyiségszabályozás jeladószerkezete

 

Egyes gyártók a gyártmányaikhoz – permetezők, vetőgépek, műtrágyaszórók stb. – több funkciós, az üzemeltető traktorra telepíthető vezérlőrendszert alakítottak ki. Az univerzális terminál valamennyi ISOBUS szoftverrel és adatátvitellel rendelkező gépre alkalmazható. A szoftveres vezérlés biztosítja az automata szakaszvezérlést a fordulók és egyéb szükséges elzárások esetén. Ugyancsak lehetséges a Nitrosol fejtrágyázás során a differenciált kijuttatás is. A szántóföldi permetezőknél is használhatók az egyszerű kialakítású és könnyen telepíthető led-es manuális iránytartó kiegészítők. Az univerzális ISOBUS-os kezelőterminál tovább bővíthető GPS antennával, amely DGPS pontosságú automata kormányzású vezetést biztosít, és továbbra is biztosítható az automata szakaszvezérlés és differenciált kijuttatás. A rendszer tovább bővíthető kiépíthető kamerával, kamerákkal, kamerarendszerekkel. A rendszerhez csatlakoztatható USB adathordozóval kapcsolódhat a vezeték nélküli hálózathoz vagy az otthoni internethez.

 

kverneland
9. kép. Univerzális ISOBUS terminál – fotó: https://hu.kvernelandgroup.com/

 

Az ismertetőnkből látható, hogy a vontatott szántóföldi permetezők széles választékú felszereltséggel állnak a felhasználók rendelkezésére. A következőkben ennek szemléltetésére a Kverneland vontatott permetezők fontosabb műszaki adatait foglaljuk össze.

 


2. táblázat. Kverneland vontatott szántóföldi permetezők típusválasztéka, fontosabb műszaki adatai és felszereltsége

 

A táblázat adataiból látható, hogy gyártmányon belül is eltérő műszaki tartalommal számos típus érhető el. Az ismertetőben szereplő konstrukciók más gyártók palettáján is fellelhetők. A hazai mezőgéppiacon több mint 50 különböző márka, mintegy 2900 változata szerepel. Ezek között hazai gyártók és összeszerelő üzemek – Forrás Gépek Kft. (Forráskút), Farmgép Kft. (Debrecen), Huniper Kft. (Herceghalom) – gépei is széles típusválasztékban megtalálhatók.

 

Dr. Kelemen Zsolt műszaki szakértő