fbpx

Világszerte – Beszámolók

Írta: Szerkesztőség - 2018 december 18.

Új TerraGator az AGCO-tól

Az amerikai egyesült államokbeli Bloomingtonban a MAGIE Farm Show 2018 alkalmával az AGCO bemutatta a TerraGator önjáró járművek C-generációját. A TerraGatorok ugyanazt a kezelő interfészt kapják, mint a RoGator C, beleértve az érintőképernyős kezelőfelülettel rendelkező akkumulátoros terminált. Ezenkívül jobb lett a vezetőfülke-rugózás és a körpanoráma, továbbá újítást vezettek be a hajtás területén, amellyel az AGCO szerint több meghajtóteljesítmény vihető át a talaj irányába. A folyadékkijuttatás egységénél a töltőgaratot és a szórókeretet átalakították. A MAGIE rendezvényen való bemutatkozás előretekintést jelentett a 2019-re várható, szilárd anyagok kijuttatására szolgáló „AirMax” rendszerre. Az AGCO 2014-ben befejezte az európai TerraGator gyártást a holland Grubbenvorst telephelyen, míg ÉszakAmerikában a helyi piacokra fejlesztett járműveket továbbra is gyártják és értékesítik.

A jövő a láthatáron

A Rapid a közelmúltban mutatta be Cosmos fejlesztési projektjének aktuális állását. Egy önvezető egytengelyes kaszáról van szó, amely AgroNav navigációs rendszerrel és GSM vagy RTK korrekciós jelekkel működik. Először a célterületet egyszer körbe kell járni, a külső határok mentéséhez. A kaszát eközben távvezérléssel irányítja a gépkezelő. Ezt követően történik a területadatok feldolgozása, és a gép kezelője különböző autonóm feldolgozási stratégiákra kap javaslatot. A kiválasztott változatot a gép ezután önállóan megvalósítja.

Az ACO újjáéled

Ez egy kicsit hosszabb volt a tervezettnél: a traction 2013/6 számában megjelent hírek után elmondhatjuk, hogy Dél-Afrikában most már valóban dolgoznak az első „új” törzscsuklós kormányzású ACO traktorok – az első szántóföldi bemutatók az év végén kerülnek sorra. Tulajdonképpen egy felújított 465 kW-os ACO 460-as traktorról és nem egy teljesen új gépről van szó. A projektben a Continental Agricultural and Industrial Development (AID) mellett a boksburgi KH Plant vállalat is részt vesz, amely évek óta Caterpillar Grader gépeket újít fel. A használt ACO traktorokat a felújítás után egy év garanciával értékesítik, miután a traktorok légrugós vezetőfülkét és egy újratervezett motorháztetőt kapnak. A jövőben lehet, hogy új traktorokat is fejlesztenek – ahogy azt 2013-ban hallhattuk.

A Kuhn vásárol

A Kuhn Csoport, amely 2008 óta kisebbségi részvényese az Artec francia permetezőgyártó vállalatnak, 2018 végére teljes mértékben átveszi a céget. Az Artec céget 2004-ben alapította JeanPierre Chevallier, és a vállalat az önjáró permetezőgépek gyártására specializálódott. Jelenleg három modellt gyártanak: az F40 (a képen látható: 217 vagy 250 lóerős, a permetlétartály 4000 vagy 5000 l), R40 (frontfüggesztésű szórókeret, műszaki adatok egyébként ugyanazok, mint az F40-nél) és RS20 (180 LE, 2000 vagy 2800 literes permetlétartály). 2017-ben az Artec 19 millió euró forgalmat ért el, 60 alkalmazottal. A Kuhn a jövőben továbbviszi az Artec márkanevet, és az értékesítési tevékenységét mind Franciaországban, mind nemzetközi szinten tovább fogja bővíteni.

Hóeltakarítás vezető nélkül

A Valtra és a Nokian 2018 márciusában új világrekordot állított fel a hóeltakarításban – de ezt csak augusztus végén közölték. Egy vezető nélküli, azaz önvezető Valtra T254 Versu traktort használtak Nokian TRI2 gumiabroncsokkal. A traktor vezető nélkül 73,171 km/h sebességgel „felszántotta” a havat Dél-Finnországban, egy lezárt úton. A Nokian szerint az ipari profi lú Tri2 gumiabroncs különösen alkalmas hóeltakarításra, a blokkprofinak köszönhetően. A sebességrekordot biztonságos körülmények között végezték, a Nokian Tyres és a Valtra kutatócsoportjainak részvételével.

VISSZATEKINTÉS

1851

Több évtizeden keresztül a gerendelyes kasza dominált a zöldtakarmányok betakarításában. Fejlesztésük tulajdonképpen a gabonavágó gerendelyekig nyúlik vissza, amelyek már 1834-től kaphatók voltak ujjas kivitelben. Azonban csak évekkel később, a háromszögű alakú kaszapenge feltalálásával nyílt lehetőség puha fű kaszálására. 1851-ben végül Nagy-Britanniában mutatták be az első fűnyírógépet ezzel a technológiával. A vágási sebesség – még ma is – 2,4 m/s. Mialatt ezeket a gépeket a 19. század közepén még lovakkal vontatták és üzemeltették, a traktorokat egyre nagyobb számban kezdték alkalmazni a 20. század elején. A benzin- vagy a dízelmotorok segédhajtásán keresztül hajtották meg a dupla késes kaszagerendelyeket, amelyeket manuálisan, később hidraulikusan munka- és szállítási helyzetbe fordítottak. A gerendelyes kaszák még ma is elsősorban alpesi régiókban használatosak.

2018

1963-tól először lassan, majd növekvő sebességgel kezdődött a rotoros kaszálógépek kifejlesztése – először kaszálódobokkal, később vágótárcsákkal. A 80 m/s-ig terjedő nagyobb vágási sebesség megengedte a magasabb menetsebességet is, miután a munkát szabad vágással, nem pedig ollózó vágással végezték, mint a gerendelyes kaszák esetében. Hátrányos azonban ezeknél a kaszálórendszereknél többek között az, hogy hajlamosak a köveket messze kilökni. Emellett a hajtás nagyobb energiát igényel, mint a gerendelyes kaszáknál. Ma a tárcsás kaszák lehetővé teszik a 20 km/h feletti munkasebesség elérését, feltéve, hogy a felszíni körülmények függvényében megfelelő a talajkövetés. A munkaszélességek ma meghaladják a 15 métert, és a szársértést is végző kaszálógépek egyre divatosabbak lettek az elmúlt 30 évben. Az önjáró gépek ebben a szegmensben szűk területet fednek le.

Még nincs új Magnum…

Igazából arra számítottunk, hogy a Case IH 2018 végén, a Farm Progress Show keretében bemutatja az új Magnum-generációt. Ezt nyilvánvalóan elhalasztották – azt még nem tudjuk, hogy a 2019. évi SIMA vagy Agritechnica kiállításra. Ehelyett a Case IH 2019-re csak frissítéseket tett közzé Észak-Amerikában – amelyek közül néhány csak ottani gépekre vonatkozik. A Magnum és a Magnum Rowtrac sorozatok garanciája három évre, illetve 2000 üzemórára bővül. Emellett opcionális telematikai rendszer is igénybe vehető, beleértve az AFC Connect egyéves előfi zetését is. A Magnum Rowtrac minden gumihevederes traktora megkapta a 40 km/h sebességű engedélyt, a futógörgők poliuretánból készülnek. ÉszakAmerikában a kerekes változathoz opcionálisan kaphatók LSW (Low Sidewall=alacsony oldalfalú) gumiabroncsok, hátul 1100/45 R46, elöl 1000/40 R32 méretben.

A Quadtrac-, a Quadtrac Rowtrac- és a Steiger-sorozat törzscsuklós kormányzású traktorainál is rendelkezésre állnak ugyanezek az új funkciók, mint a Magnumnál. Ehhez jön a kiegészítő üzemanyagtartály a Quadtrac Rowtrac számára, valamint erősebb, nagy teljesítményű hidraulika. A talajművelés területén a Case IH bejelentette, hogy az AFS Soil Command rendszert bevezeti a Tiger-Mate 255 és az Ecolo-Tiger 875 sorozatokhoz, valamint az egyszeresen összecsukható tárcsás boronákhoz és a Vertical Tillage összes eszközéhez. Ez jelzi a terminálon a vezetőnek a magágy minőségét. Ezután a traktorvezető eldöntheti, hogy szükség van-e további munkafolyamatokra, és megváltoztatja-e a munkaeszközök beállításait.

A Magnum és a Magnum Rowtrac traktorokhoz 2019-ben kiterjedt garancia és új berendezések is rendelkezésre állnak

Az AFS Soil Command jelenleg Észak-Amerikában és más kiválasztott piacokon most számos talajművelő eszköz számára elérhető

GYORSMOZGÁSÚ TRAKTOROK: most minden gumihevederes traktor 40 km/h sebességig használható

Ezeket kapják a Steiger-, a Quadtrac- és a Quadtrac Rowtrac-sorozat törzscsuklós kormányzású traktorai is – és egyéb új részletekkel is szolgálnak