fbpx

Vetőszántás és eke-karbantartás

Írta: Szerkesztőség - 2021 július 22.

A vetőszántást ősszel vagy tavasszal, vetés előtt végezzük, lehetőség szerint minél közelebb a vetés időpontjához, hogy ne gazosodjon fel a szántott terület. Gabonafélék alá sekélyen szántunk (20-25 cm), mivel azok nem mélyen gyökerező növények. Homokos talajokon érdemes szántáskor szerves trágyával tápanyag-utánpótlást végezni. A trágya nemcsak tápanyag-utánpótlásra kiváló, hanem kötöttebbé teszi a talajszerkezetet is. A karbantartás mindig fontos, íme, néhány jótanács!

 

eke karbantartás

 

Eketípusok és alkalmazásuk

A vetőszántás eszköze az eke, ami a talajművelés egyik legősibb eszköze. Kétféle módon csoportosítjuk az ekéket. Forgatás iránya szerint: ágyekék, amik jobbra forgatnak, illetve váltva forgató ekék. Felfüggesztés szerint: függesztett és félig függesztett. Felépítése egyszerű. Áll egy fővázból, amire tartókengyelekkel csatlakoznak az ekefejek, nagy általánosságban valamilyen szántáselmunkálóval is fel vannak szerelve, ami lehet fésűs, ékgyűrű hengeres, vagy egy simító eszköz. Az ekefej felépítése a következő: eketörzs, eketest, kormánylemez, ekenád, beforgató lemez, ekevas. Az ekevasakból létezik trapéz alakú, valamint orros változat. Az orros változatot a kötöttebb talajokra fejlesztik, mivel könnyebben a talajba hatol az ekevas, az orrára szerelt betétnek köszönhetően. A kormánylemezből 3 típus létezik: teli lemez, teli műanyag, valamint a réselt változat, ezt a talaj kötöttségének megfelelően alkalmazzuk. A műanyagot homokos talajokon, a fémtelit mérsékelten kötöttön, a réselt kormánylemezt kötött talajokon alkalmazzuk. Ez az egység felel a barázdaszelet átfordításáért. Az ekenád az oldalirányú támasztásért felel az ekefejen. A beforgató lemez a kormánylemez tetején található, és a szármaradványok leforgatásában segít. Emellett az ekék fel vannak szerelve mélységhatároló kerékkel, ezzel állítjuk be a szántás mélységét.

 

eke karbantartás

 

Beállítás, karbantartás, felújítás

Ha már a beállításoknál tartunk, fontos a hossz- és keresztirányú vízszint beállítása az ekénél, hogy a talajfelület egyenletes legyen forgatás után. Ezeket a középső vonórúddal, valamint a függőleges orsókkal tudjuk szabályozni.

Karbantartásukat tekintve az előzőekben felsorolt alkatrészek kopását kell figyelni. Ha elkoptak, cseréljük őket.

Váltva forgató ekéknél fontos a munkahenger folyásmentessége, szükség esetén újítsuk fel, mivel szivárgó munkahenger esetén az eke dőlésszöge változhat. Ezen a felül a fordulópont zsírzása (használat esetén) napi szinten elvégzendő feladat, kopás esetén cseréljük a perselyt, mert el is törhet az ekénk. A szántás elmunkáló általában fésűs változatú, ezt omega-csapágy rögzíti a vázhoz, ennek zsírzása szükség esetén cseréje is a karbantartás részét képezi.

 

eke karbantartás

 

Milyen ekét válasszunk?

Ebben elsősorban erőgépünk teljesítménye a mérvadó, azaz lóerőarányosan kell megválasztanunk ekénket, ami természetesen függ talajaink kötöttségétől is mivel, lazább talajokon kisebb lőerővel is tudunk nagyobb fogásszélességű ekét vontatni. Ha már a fogásszélességnél tartunk: fontos, hogy ekénk legalább a traktor szélességét lefedje, így egyéb akadályozó tényezőhöz (pl.: villanyoszlop) is közel tudunk szántani. Zöldségtermesztő gazdaságoknál előnyös a váltvaforgató eke, mivel így nem keletkezik barázda a terület belsejében, csak az egyik szélén, ami segíti az ültetést. Ugyanis egyenletesebb talajon egyenletesebb mélységbe lehet ültetni, tehát felhasználás célja is fontos ekeválasztásnál.

További információ: www.habi.hu