fbpx

Újabb rekordok után erős fékezés a mezőgéppiacon?

Írta: Kohout Zoltán - 2020 október 14.

Tovább erősödtek a legnagyobb kereskedők a forgalmazásban és a lízingpiacon, és három fő motívum áll a mezőgazdasági gépvásárlások mögött.

 

Nem kapta el a járvány a géppiacot

Az már nem újság, hogy az utóbbi években egyre izmosodott a mezőgazdasági géppiac Magyarországon. Tavaly is folytatódott a 2008-2010-es gazdasági válság óta tartó növekedés, ami 2014-ben kapott igazán lendületet, amikor 160 milliárd forint fölé nőtt a forgalmazott gépek-alkatrészek összege. Aztán 2017-től megint folyamatos volt a növekedés, ami tavaly pedig minden addiginál többet, 236 milliárd forintot tett ki. A járványhelyzet a jelek szerint nem befolyásolta a gépforgalom első félévi alakulását sem, az egyéni és társas gazdaságok 93 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami csekély, de mégiscsak növekedés 2019-hez képest.

 

 

Rendületlenül erősödnek a nagyok

Markáns változás ugyanakkor, hogy az utóbbi években már nem aszerint vásárolunk, hogy mire van pályázat. A döntésben az játssza a főszerepet, hogy milyen innovációs, korszerűsítési vagy éppen a klímaváltozás következményeit ellensúlyozó fejlesztést vár a gazdaság. Az azonban továbbra is egyértelmű trend, hogy a legerősebb kereskedők rendületlenül koncentrálják a piacot: a gazdáknak eladott gép- és eszközértékesítések 73 százalékát az idei első félévében 10 cég bonyolította le, sőt, a 3 legnagyobb agrárgép-kereskedő az összes magyarországi mezőgépeladás közel 58 százalékát adta a vizsgált időszakban. Ez az ő javukra 4 százalékpontos erősödést jelent.

 

 

A lízingpiac is állta a félévet

Hasonló trendek figyelhetők meg a mezőgazdasági gépek lízingpiacain. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint 2019-ben újabb rekordot ért el a mezőgazdasági gépek finanszírozása, ahol 26 százalékos növekedés mellett 103 milliárd forintra nőtt ez a szegmens, vagyis a járművek után a mezőgazdasági gépek jelentették a legnagyobb piacot a lízingcégeknek. A fejlődés legfőbb jellemzője itt is az intenzív termesztési technológiákra való áttérés. Ugyanakkor a járvány már érezteti a hatását, és nagy kérdés, mit hoznak a 3. negyedév pénzügyi jelentései.

 

 

Bő háromszorosára nőtt a használtgép-szegmens

Idén egyelőre az a markáns változás figyelhető meg, hogy noha a szegmens erősödött, nőtt a használt gépek halmaza. A lízingcégek mezőgazdasági kihelyezései tovább nőttek (11,4 százalékkal 192 milliárd forintra), és az új mezőgazdasági gépek lízingállománya 4,3 százalékkal 146 milliárdosra gyarapodott, a használtgép-állomány bő 25 százalékkal 41 milliárdra nőtt. Ám közben csökkent az új gépek részaránya (80-ról 76 százalékra). A Magyar Lízingszövetség szerint az eddigi növekedéstől eltérően csökkent a második negyedévében megkötött lízingszerződések száma is – és ez is az új mezőgazdasági gépeknél jelentkezett, ahol a csökkenés jelentős, 17 százalékos, míg a használt gépek lízingszerződéseinek száma 25 százalékkal nőtt. Összességében tehát a használt gépek részesedése nőtt – mivel ezek lízingkihelyezései növekedtek, és az új gépeknél csökkentek. A használt mezőgazdasági gépek részesedése a teljes finanszírozott összegből így 20-ról csaknem 74 százalékra nőtt.