fbpx

Új terelő keretek a Joskin Betimax állatszállító kocsikhoz

Írta: Farkas Imre - 2020 május 26.

Új terelőkeretrendszer-választékkal bővíti a Betimax állatszállító kocsik felszereltségét a Joskin.

Minden olyan eset, amikor az állatoknak kényszerűen ki kell mozdulniuk a megszokott környezetükből, stresszel jár számukra. Annak érdekében, hogy az egészségükre, teljesítő képességükre kiható káros stresszhatást csökkentsük, a lehető legkényelmesebb szállítási körülményekről kell gondoskodnunk. Az egyik legfontosabb művelet a szállítás megkezdésekor az állatok felhajtása a pótkocsira. Már attól feszült, stresszes állapotba kerül a jószág, ha az állatszállító kocsi felhajtó rámpájához terelés a kelleténél indulatosabban történik. Erre az esetre jobb, ha a jószág a kocsi megközelítését is már egyértelmű terelőkarámok között teszi meg. A belga Joskin, a Betimax állatszállító kocsijait most ilyen terelőkarámokkal egészíti ki, háromféle kivitelben.

 

A Betimax állatszállító kocsik egészíthetők ki az új terelőkarám rendszerekkel – fotó: https://www.joskin.com

 

A csuklós terelő keret zártszelvény profilokból álló szilárd szerkezeten alapul, 3,50 és 4,50 m hosszúságban érhető el. Az állatszállító pótkocsi hátsó végén található sarokpántokra rögzítve, amelyek 190°-ig elforgathatók. A csőszerkezetű teleszkópos keretek hossza 2,0-3,60 m-ig terjed, automatikus reteszeléssel mindkét helyzetben. Vagy a kocsiszekrény hátulján becsukva, vagy az állatszállító pótkocsi oldalán kerül tárolásra, aktív helyzetben pedig rendkívül széles, 270o-os nyitási és állítási szöget biztosít, ha szükség van a terelésre.

 

Háromféle keretrendszer áll a jószágok tereléséhez – fotó: https://www.joskin.com

 

A harmadik változatú terelő keretek jelentik a legrugalmasabb megoldást. A karosszéria falához rögzített sínre kapcsolva, progresszív és lineáris módon mozgathatók, illetve állíthatók, ezáltal megkönnyítve a szűk helyeken történő kezelést is. A kocsi olyan csuklópánttal van ellátva, amely lehetővé teszi a terelőkeret 150o feletti elfordítását a sín bármely helyzetében.

Mindhárom keretrendszert úgy lehet tárolni, hogy az állatszállító kocsi a 2,55 méteres szállítási szélességet nem lépi túl. A gyártó sajtóközleménye szerint az új Betimax állatszállító kocsik mellett a már használatban lévő példányokat is kiegészíthetik a gazdák ezekkel a terelőkeret-rendszerekkel.