fbpx

Új generációs csúszókormányzású és gumihevederes kompakt rakodók a JCB-től

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 18.

A JCB, a világ egyik vezető nehézgép-gyártója, új, hatékony és megbízható csúszókormányzású és gumihevederes kompakt rakodót dob piacra. Ezek a gépek a legelsők, amelyeknek nem csak a gyártása, hanem a teljes tervezése (forma- és gépészeti tervek) a cég amerikai központjában, a Georgia állambeli Savannah-ban zajlik.
A JCB új gépcsaládjában hét csúszókormányzású és három gumihevederes kompakt rakodó szerepel, de a tervek szerint a sorozatban 18 gép lesz majd. Mind a hét gép függőlegesen emel, így növelhető a teljesítmény és a maximális emelési magasság is könnyebben elérhető. A már kapható modellek (kerekes gépek: 260, 280, 300 és 330; gumihevederes rakodók: 260T, 300T, 320T) névleges emelési teljesítménye 1170 kg, vagy annál is több.
Az új függőleges emelésű JCB gépek egyedi jellegzetessége a “PowerBoom” tervezés, amely a megszokott két karral szemben egy karral emel.
A gépkezelők kilátását így hátrafele sem zavarja semmi, a közel 360 fokos kilátás a munkaterület személyi biztonságát és a vezetési magabiztosságot is nagyban növeli. A JCB szabad kilátását tovább javítja, hogy a fülke körüli hálós üveget ragasztott üveggel cserélték fel.
Az új JCB-gépeket még könnyebb karbantartani, szervizelni, hiszen a hidraulikus csatlakozók kialakításának és az egyszerűbb szerkezetnek köszönhetően a gép 38 %-kal kevesebb részből épül fel. Az új dönthető fülke révén a gépészek könnyen hozzáférhetnek a rakodógép hajtásrendszeréhez és a hidraulikus egység elemeihez. Az új modelleken ráadásul van egy hátsó “szervízajtó”, ahol a motor és a naponta ellenőrzendő pontok érhetők el. A hűtő hozzáférhető a felfelé nyíló motorháztető alatt, ráadásul a hűtő csuklós elhelyezésű, azaz a motor is könnyebben elérhető.
Az új generációs gépeknek nagyobb ajtaja és a korábbi modellekhez képest 17 %-kal nagyobb fülkéje van. A JCB egyúttal többfunkciós joystickot is kifejlesztett, a fűthető, légrugós, állítható kartámasszal ellátott vezetőülés révén pedig a JCB rakodóját rendkívül kényelmes vezetni. Az újratervezett kapcsolótábla az alsó vezérlőpultról a fülke tetején levő panelre és így a vezető látóterébe került. További elérhető kényelmi eszközök: pohártartó, MP3 lejátszó, akkufeltöltő-kimenet, elektromos csatlakozó, opcionálisan beszerezhető a sztereo csomag és a sima haladás érdkében kifejlesztett “smooth ride system”. A vezetők a fülke kényelmén túl a csendességét is dicsérni fogják mivel nagyon alacsonynak számító, 76 dBa zajszintet értek el.
A géphez egy pillanat alatt lehet csatlakoztatni 30 különféle munkaeszközt, az alapfelszereléshez tartozó univerzális mechanikus kapcsolónak, vagy az opcionális hidraulikus gyorscsatlakozónak köszönhetően. A munkaterület körül jól lehet manőverezni, a feladatok teljesítése rövidebb ideig tart, az opcionális smooth ride system (SRS) révén pedig a durva terepen is könnyebb a szállítás.
Mint a korábbi kerekes- és gumihevederes modelleknél, az új gépeken is bal oldali ajtó van, így a gépkezelőnek nem a gémen és szereléken át kell a gépet megközelíteni, vagy elhagyni.
A JCB csúszókeres és gumihevederes kompakt rakodóinak tulajdonosa a nagyobb termelékenységnek és szervízelhetőségnek köszönhetően kisebb költségekkel kalkulálhat. Az üzemanyagfogyasztást 15 %-kal csökkentették.

 
CÍMKÉK jcb