fbpx

Trimble-újdonságok

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 18.

A Trimble kormányzási feladatokra és munkagépvezérlésre kifejlesztett eszközei már sok hazai felhasználó számára ismertek, elfogadottak. A most bejelentett újdonságok nagy része a meglévő eszközök szoftveres tulajdonságainak kiszélesítését célozták meg. Emellett szintén megfi gyelhető, hogy a Trimble, az OmniStar korrekciós szolgáltató felvásárlása után, a korrekciós szolgáltatások terén is mindenki másnál többet szeretne nyújtani.

Újdonságok a korrekciós szolgáltatásban a Trimble-nél RangePointTM RTXTM korrekció
A Trimble-nél – egyedülálló RTXTM korrekciós technológiára alapozva – 2013. április 9-től egy új, INGYENES* korrekcióforrás érhető el. A szolgáltatást minden Trimble CFX-750TM és FmX® monitor tulajdonosa egy egyszerű szoftverfrissítéssel és online regisztrációval tudja aktiválni. Az új korrekció, köszönhetően a modernebb technológiának, a jelenleg használt WAAS/EGNOS rendszereknél megbízhatóbb és pontosabb GPS-mérést tesz lehetővé; a hivatalos adatok szerint a legrosszabb mérési körülmények között is 15 cm-nél pontosabb csatlakozást biztosít. *Az első évben minden kompatibilis GPS-vevőre ingyenes. Az ajánlat 2013-ban érvényes. A Trimble fenntartja magának a jogot, hogy a hozzáférés feltételein változtasson.

Trimble xFillTM-technológia
(avagy 20 perc ajándék, éppen akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá) Függetlenül attól, hogy valaki földi telepített bázisállomást használva vagy a mobiltelefonos adatátvitelt használó GNSSnet.hu korrekcióval érte el az RTK-pontosságot, néha-néha számolnia kellett azzal, hogy a GPS
vevő elveszíti az „RTK FIX” pozíció minőséget, a korrekció időszakos megszűnése miatt. Ezt a saját
bázisállomások esetében – rádiós átjátszó állomásokkal, a GNSSnet.hu felhasználóinál két szolgáltató párhuzamos használatával (dupla SIM kártyás modemmel) – majdnem teljesen ki tudjuk küszöbölni.
Természetesen ennek ellenére is előfordulhatnak átmeneti adatátviteli problémák, ami eddig megállásra kényszerítette a traktorokat. A Trimble xFillTM-technológia pontosan ekkor lép működésbe, és átsegíti a GPS-vevőt a legnehezebb perceken.
Az RTK-korrekció megszűnése után a Trimble RTXTM-korrekció átmenet nélkül veszi át a szerepet, és
az első 5 percben a pontosság romlása nélkül „életben tartja” a GPS-vevőt.
A pontosság minimális romlása mellett akár 20 perig is képes a GPS-t megfelelő korrekcióval ellátni. Ha ezen a 20 percig belül újra helyreáll a kapcsolat, és megérkezik a várva várt RTK-korrekció, akkor az xFillTM háttérbe vonul, és felkészül, hogy esetleg újra ki kell segíteni a bajból a GPS-vevőt.

Mik az előnyei?
20 percre kiterjesztett RTK-pontossághoz közeli pozíciót kap a felhasználó abban az esetben, ha a rádiós vagy internetes korrekció átmenetileg nem érkezik meg a vevőbe.
Az átállás a felhasználó számára észrevétlen, nem akadályozza a munkát, teljesen automatikusan történik. Nincsen inicializálási idő; amint kiesik a használt RTK-korrekció, azonnal a helyére lép az xFillTM.
Nem kell külön eszközt beépíteni, és nincsen előfizetési díja sem. Automatikusan jár minden olyan
Trimble eszközhöz, amely RTK-pontossággal dolgozik. Korábban vásárolt CFX-750TM vagy FmX® monitorok esetén egyszerű és szintén ingyenes szoftverfrissítésre van szükség.
Honnan értesül a felhasználó az xFillTM használatáról?
Az éppen aktuális képernyőn egy kicsi ikon mutatja csak, hogy az XFillTM bekapcsolt. Az ikon színe
jelzi, hogy hány perce van használatban a xFillTM. Zöld esetén kevesebb, mint 5 perce, sárga esetén 5-15 perc közötti időszak, piros esetén 15-20 perc között.

Információcsere a gazdaság minden pontján –  Connected Farm
A Connected Farm szoftverrel számos funkció elérhető a flottáról és a földekről. 2012-ben újdonság
volt, hogy a DCM 300-as modemmel nemcsak látták egymást a gépek a földeken, hanem információt is cseréltek.
2013-tól már nemcsak egymás látják a gépek, hanem lehetőség van arra, hogy távolról hozzáférhessünk a gépekben dolgozó kezelőfelületekhez, így anélkül reagálhassunk bármilyen
eseményre, hogy a helyszínen legyünk, vagy éppen kiseső idővel kalkuláljunk.
Az elérés történhet az irodai szoftveren keresztül, de akár a Connected Farm webes oldaláról is,
mobil interneten keresztül. A döntéshozók számára hasznos újítás a Connected Farm-ban a flottatermelékenységi mutató. Ez egyetlen gombnyomással információt szolgáltat arról
az időről amit mozgással, utazással vagy éppen üresjárattal töltött a flottánk egyik eleme. Az FmX®-felhasználó rögzítheti a késés okait, amelyet akár az irodából, akár webes felületen keresztül azonnal láthatnak a döntéshozók.
Az összes szoftveres újítás mind egy irányba mutat. Minél gyorsabban, minél több és minél rendszerezettebb adatokat szolgáltatni a vezetőségnek a termelékenység maximalizálásához.

Az újdonságokat megtekintette és lejegyezte:
Nagy Bence
Agromatic Automatizálási Kft.