fbpx

A Tractor of the Year 2022 nyertesei

Írta: GÉPmax-2021/VI. lapszám cikke - 2021 november 21.

Az 1998-ban életre hívott nemzetközi traktor-díjverseny független szakértőkből álló zsűrije idén is kiválasztotta 2022 legjobb traktorjait az európai piacon. A 26 főből álló nemzetközi szakértői zsűri 25 országból érkezett, akik 11 gyártó összesen 14 traktortípusból választották ki a legjobbakat.

 

AZ ÉV SZÁNTÓFÖLDI TRAKTORJA 2022-BEN A JOHN DEERE 7R 350 AUTOPOWR

A Tractor Of The Year 2022 nemzetközi díjversenyen a John Deere 7R 350 AutoPowr lett a 2022 év legjobb Szántóföldi traktorja. A John Deere 7R szériájának új generációját fokozatmentes AutoPowrrel, illetve e23 váltóval szerelik fel. A szériába épített AutoPowr váltó a 7R 350-es modellben is megtalálható. A traktor ereje az intelligens teljesítmény-rásegítés révén 388 LEre emelhető. A 11,4 tonnás nettó tömeg pedig lehetővé teszi, hogy a traktor tömeg/teljesítmény aránya igen kedvező értékre, 34 kg/LE-re javuljon. Minden 7R traktor 40, illetve 50 km/h sebességre képes, és négykerék-fékezésű. A használható abroncsméretek IF650/60R38-től IF900/60R42-ig terjednek, de nem csak IF gumikkal rendelhetők.

 

John Deere 7R 350 AutoPowr
A John Deere 7R 350 AutoPowr lett a 2022 év legjobb Szán­tóföldi traktorja – fotó: deere.com

 

A továbbfejlesztett ActiveCommand-2 vezérlés egy elektronikusan vezérelt rendszer, amely a traktorba épített giroszkóp segítségével tartja egyenesben a járművet. A variábilis kormányátvitel be- és kikapcsolható, a kormánymű érzékenysége is egyénileg szabályozható, így a kormányzási szög a munkakörülményekhez igazítható. A kormányelforgatás kérésre ütközéstől ütközésig 3,1-szeresre csökkenthető – ez a gyakorlatban a gyorsabb manőverezést teszi lehetővé. Tovább finomítottak az AutoTrack rendszeren, illetve a precíziós gazdálkodást lehetővé tevő StarFire 6000 antenna csatlakozópontján. Az új luxus kivitelű fülkénél a klímaberendezést a fülke alatt helyezték el, így több hely maradt a fej körül, és kisebb a belső tér zajterhelése, miközben a rendszer hűtő-fűtőkapacitása szinte megduplázódott. Az ülés akár masszázs-funkcióval is kérhető.

 

 

A LEGSOKOLDALÚBB TRAKTOR 2022-BEN A JOHN DEERE 6120M AUTOPOWR

A Best Utility Tractor 2022 kategóriában (legsokoldalúbb traktor) is a John Deere állhatott a dobogó legmagasabb fokára az új John Deere 6120M AutoPowr típussal. Az alacsony motorháztető-kialakításnak köszönhetően a mellső munkaterületére még szabadabb a rálátás. Ezenkívül egy vékonyabb kormányoszlop-burkolat és az új fülke keresztmerevítőktől mentes, teljesen egyben kialakított üvegfelületű szélvédője, illetve a fülketetőben kialakított ablak teljes rálátást biztosít a homlokrakodógép munkájára. A rövid, 2,6 méteres tengelytávnak köszönhetően fordulási sugara mindössze 4,35 méter.

 

John Deere 6120M AutoPowr
A legsokoldalúbb traktor 2022-ben a John Deere 6120M AutoPowr – fotó: deere.com

 

A 4 hengeres modellben 4,5 literes John Deere PowerTech EWL dízelmotor szolgáltatja a nyomatékot. Az Intelligent Power Management (IPM; intelligens teljesítményszabályozó) 20 lóerővel növeli a névleges teljesítményt. A legújabb 6M sorozatú traktorok egy továbbfejlesztett fülkét kaptak, amely rendkívül csendes, 70dB (A) zajszintű. Az összes fontos működési funkció a jobb oldali panelen található, amelyet teljesen átalakítottak. A traktoros a PowrReverser gombbal végezheti el az irányváltást. A legújabb AMS és FarmSight megoldások között szerepel a JDLink telematika. Minden traktor felszerelhető StarFire 6000 műholdas vevővel és a 4240 vagy 4640 GreenStar kijelzőkkel. Az AutoTrac automatikus kormányzáshoz szükséges pontossági szinttől függően SF3 és RTK jelek, valamint az ingyenes SF1 opció érhető el.

 

 

A SPECIÁLIS KATEGÓRIÁT A REFORM METRAC H75 PRO HEGYVIDÉKI ERŐGÉP NYERTE MEG

A Speciális kategóriát kivételesen nem ültetvényes erőgép nyerte, ha- nem egy hegyvidéki eszközhordozó. Az osztrák Reform Metrac H75 Pro a hegyierőgép-széria idén bevezetett, új generációja. Ebbe új Stage V-ös emissziós besorolású, 4 hengeres, 75 L-s Perkins dízelmotorokat építenek be, új, integrált, nagyobb hűtőfelületű hűtőradiátorral. A hűtőventilátor forgásirányának megváltoztatásával a hűtőrács és a radiátor automatikusan tisztítható. A mellső tengely 15 fokban képes keresztirányban elbillenni, így biztosított a talajegyenetlenség követése. A fokozatmentes hidrosztatikus járószerkezet-hajtás teljesítményátvitele elektronikusan vezérelt, a mellső és a hátsó hajtott tengelyek között.

 

 

A FENNTARTHATÓ KATEGÓRIÁT A NEW HOLLAND T6.180 METHANE POWER NYERTE

A 2022-től teljes kapacitással sorozatgyártásra kerülő új New Holland T6.180 Methane Power traktor első kész modelljei jelenleg tesztgazdaságokban vizsgáznak, az eredmények pedig korszakalkotónak tűnnek. A T6.180-as hagyományos dízel traktorokkal megegyező 175 LE-s teljesítményre képes erőgépek ugyanis biometán üzemanyagot használva még a Stage V motorokhoz mérten is 80%kal csökkentik a károsanyag-kibocsátást. Ráadásul az új New Holland traktorok úgy képesek biztosítani a diesel testvéreikkel 100%-ban megegyező átütőerőt, hogy az üzemben tartási költségek közben durván 30%-kal csökkennek. Az alapból 180 literes, 7 db metántank kapacitását egy frontfüggesztésre felrakható tartály segítségével további 270 liternyi kapacitással bővíthetjük.

 

New Holland T6.180 Methane Power
A fenntartható kategóriában a New Holland T6.180 Methane Power traktort ismerték el – fotó: CNH

 

Ez összességében 79 kg-nyi biogáz üzemanyagnak ad helyet. A gazdálkodók számára a viszonyítást egyszerűsíti: 32 kg metán nagyjából 50 liternyi dízel üzemanyaggal egyenértékű futást biztosít a gépnek. A tesztgazdaságok eredményei alapján feltöltés nélkül mindez nagyjából 14 órányi folyamatos munkára elég egy állattartó telepen a bálák mozgatásával és fuvarozással. Komolyabb talajmunkáknál természetesen kevesebb a rendelkezésre állás, ott várhatóan a 8 órás munkanapon belül meg kell szervezni az erőgép újratankolását. (Mostani számunk Gépbemutató-rovatában még részletesebben olvashatnak az innovatív erőgépről.)

 

 

Összeállította: Farkas Imre