fbpx

Az új, sokoldalú Massey Ferguson 5S traktorszéria

Írta: GÉPmax-2021/I. lapszám cikke - 2021 február 21.

A Massey Ferguson 2020 december 21-én mutatta be a vadonatúj MF 5S szériát, ami öt típusból áll 105 és 145 lóerő teljesítmény között. A traktorok megkapták az MF 8S gépek által megkezdett forradalmian új külsőt, és még magasabb fokú kezelői élményt kínálnak.

Minden típus négyhengeres erőforrással van szerelve 105-től egészen 145 lóerő teljesítményig. Három felszereltségi szintből választhat a felhasználó – Essential, Efficient és Exclusive. Továbbá rengeteg egyedi opció kérhető a gépekhez, egészen a legmodernebb technológiával ellátott okosfarm-kiegészítőkig.

A hátsó hárompont-emelési kapacitása 5 700 kg (ez lehet 6 000 kg is egyes felszereltségek mellett). A mellső emelőmű kapacitása 2 500 kg-ról 3 000 kgra emelkedett. A jármű megengedett legnagyobb össztömege immár 9 500 kg lehet, ami által az egyre nehezebb munkagépek is biztonsággal felkapcsolhatók rá.

A legmodernebb okosfarm-technológiákról sem feledkezett meg a gyártó a tervezés során. Ezek a teljesítmény- és termelékenységnövelő kiegészítők, mint például a precíziós gazdálkodás eszközei, az MF Connect telemetriás rendszerek, MF Guide automata kormányzás, az MF Section Control szakaszvezérlés, vagy az MF Rate Control változó tápanyag-kijuttatási megoldások.

 

MF 5S
A neo-retro stílus az MF 5S esetében is visszaköszön, ami a modern fényszórókkal és a LED-es technológiával egészül ki

 

HÁROMFÉLE FELSZERELTSÉGI SZINT

Mind az öt MF 5S modell elérhető Essential, Efficient vagy Exclusive felszereltségi szinttel. Mindegyik csomag számos teljesítmény- és kényelemnövelő funkciót tartalmaz annak érdekében, hogy minden felhasználói igénynek megfeleljenek a gépek. A jellemző eltérések a felszereltségekben a szintek között tipikusan hidraulikaszivattyú-teljesítményt, a hidraulikaszelepek számát és kezelési módját, az AutoDrive rendszert, a joystick-kezelést és fülkék kialakítását érintik.

Az Exclusive modellek full extrásak, ami többek között 110 liter/perces zártközpontos hidraulikarendszert, akár 8 pár hidraulikaszelepet, külön hidraulika-joystickot, Multipad joystickot, AutoDrive váltóautomatikát, digitális klímát, teljes fülke- és mellsőhídrugózást, prémium Superluxe vezetőülést és Datatronic 5 érintőképernyős terminált jelent.

Az Efficient verzió hasonlóan magas felszereltséget kínál 2 elektromos és 2 mechanikus működtetésű hidraulika-szeleppárral, rugózással, légkondicionálóval, karfás kezeléssel és opcionális Datatronic 5 terminállal.

Az Essential modellek a Multipad joystick helyett a hagyományos MF T-váltókart használják, de opcionálisan elérhető hozzájuk a külön hidraulika-joystick. A Speedmatching fokozatillesztés alapfelszereltség a Dyna4-es verziókon, az AutoDrive váltó automatika nem. A munkahidraulika teljesítménye 58 liter/perc alapból, akár 4 pár mechanikus működtetésű hidraulika-szeleppárral.

 

MF 5S szériás traktor
Minden MF 5S szériás traktor magas felszereltségű fülkével érkezik

 

MEGÚJULT RAKODÓ SPECIALISTA

Az új MF 5S gépei tökéletes rakodós traktorok – piacvezető manőverező képességet, kiváló kilátást, vékony és lejtős kialakítású motorháztetőt és nagy teljesítményű hidraulikarendszert kínálnak. A rakodási munkák sokkal könnyebbek az olyan okosfunkcióknak köszönhetően, mint a fékpedál kuplungfunkciója vagy a joystick-kezelés. A Visio üvegtető a teljes emelési sugárban garantálja a tökéletes kilátást a mozgatott teherre.

Amellett, hogy rakodó-előkészítéssel is kérhetjük, az MF 5S gépei elérhetők teljesen gyári felszerelésű homlokrakodókkal. A vadonatúj gyorscsatlakozó hatékonyan kapcsolja össze a rakodógém és a traktoroldali hidraulika és elektromos rendszert, ami által rendkívül gyors és egyszerű a gém fel- és lerakása.

A Massey Ferguson az MF FL homlokrakodó-szériában számos párhuzamos és nem párhuzamos vezetésű rakodót kínál, amelyek egytől-egyig gyári felszerelésűek is lehetnek. Amennyiben ezt választjuk, úgy a legtökéletesebben illeszkedő konzolt, gondosan kiépített hidraulikacsövezést, mechanikus vagy elektromos működtetésű joystickot kapjuk.

 

üvegtető
A Visio üvegtető a teljes emelési sugárban garantálja a tökéletes kilátást a mozgatott teherre

 

KÉNYELMESEBB FÜLKE, EGYSZERŰEN HASZNÁLHATÓ KEZELŐSZERVEKKEL

Minden MF 5S szériás traktor magas felszereltségű fülkével érkezik. Az új HVAC légellátórendszer révén a kívánt hőmérséklet gyorsan és huzatmentesen beállítható, illetve a szélvédő párásodása, lefagyása is kiküszöbölhető. Az Exclusive és az Efficient felszereltségű traktorokon az MF 8S traktornál bevezetett, vadonatúj kartámlát és a rajta lévő Multipad joystickot találjuk. A joystick számos funkció kezelésére alkalmas, mint például az előre/hátra menetirányváltás, hátsó hárompont-vezérlés vagy a hidraulikaszelepek működtetése.

A Multipad felszerelhető mikrojoystickkal is, amivel a két hátsó hidraulikaszelepet működtethetjük (vagy bármelyik szelepet, ha van a traktorban Datatronic 5 terminál). A rakodót egy külön joystickkal kezelhetjük, ami a Multipad mellett helyezkedik el. A Datatronic 5 monitor opcionális és megléte esetén a konzol jobb oldalán található. Az Essential felszereltségű traktorok rövidebb kartámlával érkeznek, és a hajtóművet esetükben egy T-alakú vezérlőkarral kezelhetjük. A hidraulikaszelepek külön karokról működnek. A rakodós kiviteleken a joystick a kartámasz első részén található.

 

4.4 literes, négyhengeres AGCO Power motor
A legmodernebb 4.4 literes, négyhengeres AGCO Power motor szolgáltatja a nyomatékot

 

GAZDASÁGOS TELJESÍTMÉNY

A legmodernebb 4.4 literes, négyhengeres AGCO Power motor teljesíti a Stage V füstgázkezelési besorolást az MF All-in-One technológiának köszönhetően. Ez a megoldás a traktor teljes élettartamára szól, és segít alacsonyan tartani a működési költségeket.

Az AGCO Power által kifejlesztett rendszer tartalmazza az SCR és DOC modulokat a koromkatalizátorral együtt – mindet egy kompakt egységben, ami a fülke alatt helyezkedik el. A hosszabb szervizintervallumok révén most már az olaj- és üzemanyagszűrő is 600 üzemórás periódusban cserélendő, ami tovább csökkenti a költségeket. Az új és optimalizált légellátás segíti a motor hűtését, és javítja a teljesítményt.

 

elektrohidraulikusan vezérelhető rugózás
A mellső híd opcionálisan elektrohidraulikusan vezérelhető rugózással látható el

 

MEGÚJULT, TÖKÉLETESEN MEGBÍZHATÓ HAJTÓMŰ

Minden MF 5S traktor elérhető a Massey Ferguson megújított Dyna-4 (16×16) és Dyna-6 (24/24) fél-powershift hajtóművével. Mindkét verzió fékpedál-kuplungfunkcióval együtt jön alapfelszereltségben.

Az Exclusive és az Efficient verziókon az AutoDrive váltóautomatika az alapfeleszereltség része, és kezelése a Multipad joystickról lehetséges. Az AutoDrive terhelés függvényében magától kapcsolja a fokozatokat a főcsoportokon belül szántóföldön, míg közúti tartományban minden rendelkezésre álló fokozatot magától kapcsol a váltó.

Így közúton szinte teljesen automata váltót kapunk. A Dyna-4 hajtóművel szerelt Essential verziók T-alakú váltóvezérlőkarral és Speedmatching fokozatillesztéssel vannak ellátva. A Speedmatching a főcsoport váltáskor a terheléshez legjobban illő fokozatot választja ki a következő főcsoportban. A Dyna-6 modellek AutoDrive rendszerrel érkeznek alapból. A minden típushoz elérhető mászófokozat akár 70 m/óra haladási tempót kínál 34 collos felnikhez, illetve 80 m/h tempót 38 collos felnikhez.

 

ERŐS, RUGÓZÁSSAL ELLÁTOTT MELLSŐ TENGELY

Új, erősebb mellsőhíd és piacvezető, alig 4 méteres fordulókör. A mellső híd opcionálisan elektro-hidraulikusan vezérelhető rugózással látható el, ami két hosszabb munkahengert és három rezgéscsillapító-egységet használ a rezgések tökéletes elnyelésére.

 

fronthidraulika
A fronthidraulikánál az emelőképesség 2 500 kg-ról 3 000 kg-ra növekedett

 

A MEGERŐSÍTETT HÁTSÓ EMELŐMŰ NAGYOBB TERHEKET MOZGAT MEG

Teljesen újratervezve annak érdekében, hogy nagyobb legyen a kapacitása. Így az új hátsó hárompont akár 5 700 kg-ot is képes megemelni, ami 7%kal nagyobb az elődjéhez képest. Bizonyos körülmények és felszereltségek mellett akár 6 000 kg emelés is megengedett. Az emelőmű újratervezése nemcsak extra erőt, de sokoldalúbb függesztést is lehetővé tesz, például a hidraulikus felső hárompont-kitámasztó mostantól opcionálisan elérhető. A megújult fronthidraulika tervezésénél a rugózott híddal való tökéletes együttműködést és a 4 m-es fordulókör megtartását tartották szem előtt a mérnökök. Az emelőképesség 2 500 kgról 3 000 kg-ra növekedett. A megnövelt emelőerő elősegíti a műveletszám csökkentését, ugyanis egy munkamenetben az első emelőműre is szélesebb, nagyobb használati értékű munkagép kapcsolható. A mellső függesztőmű sokoldalúan használható, ami a Front Pack csomagnak köszönhető: alapfelszereltségben 2 hidraulikacsatlakozó van előre kivezetve, ami opcionálisan 4 darabra bővíthető. De természetesen a fronthidraulika igény esetén elérhető mellső hidraulikacsatlakozók nélkül, illetve elektromos működtetésű hidraulikaszelepekkel is. Mindegyik verziót ugyanazzal a joystickkel lehet működtetni a fülkéből.

 

ÉRINTŐKÉPERNYŐS MONITOR ÉS SMART FARMING OKOSFARM MEGOLDÁSOK MÁR 105 LÓERŐTŐL

Az MF Connect telemetria mostantól opcionálisan minden MF 5S traktoron elérhető. A rendszer segítségével a teljes gépfl ottát távolról megtekintheti, ami a gépek aktuális földrajzi elhelyezkedését, megtett utakat, hatótávolságot jelenti többet között.

A Datatronic 5 monitor élenjáró kezelést biztosít és az Exclusive modelleken az alapfelszereltség részét képezi, míg a többi verzión opcionális tétel. Az ISOBUS kompatibilis, érintőképernyős terminál a traktor mindegyik funkciójának kijelzésére és kezelésére, illetve szinte bármilyen ISOBUS-os munkagép kezelésére alkalmas.

Minden MF okosfarm-technológiai megoldás a Datatronic 5 monitoron működtethető. Ilyen például az MF Guide automata kormányzás centiméteres pontosságig, az MF Section Control szakaszvezérlés, illetve az MF Rate Control változó tápanyag-kijuttatás is. A terminál már 36 szekciót és öt különböző terméket tud kezelni.

A Datatronic 5 terminálra előre fel van telepítve az MF TaskDoc szoftver, ami táblaadatokat rögzít, mint például terület térkép, egységnyi üzemanyag-használat, és még számos lehetőséget. Segítségével egyedi munkajelentéseket lehet készíteni, illetve mérni lehet minden egyes hektár egyéni adatait (kijuttatott inputanyag, üzemanyag-használat, idő stb.)

Az MF TaskDoc Pro verzió tovább növeli a szoftver értékét, ugyanis itt már adathordozás is lehetséges az Agrirouteren keresztül a gazdaság farmmenedzsment-rendszerére, vagy a Next Machinery rendszerre. Amenynyiben nem szeretne túl sok funkciót egy monitoron kezelni, úgy opcionálisan Fieldstar 5 kiegészítő monitor is elérhető a gépekhez második terminálnak.

 

rakodási munka
A rakodási munkák sokkal könnyebbek az olyan funkcióknak köszönhetően, mint a fékpedál
kuplungfunkciója vagy a joystickkezelés

 

MEGÚJULT KÜLSŐ

Az MF 5S színre lépésével a Massey Ferguson folytatja az MF 8S gépen látható formavilág bevezetését a többi traktorszériájába is. A neo-retro stílus az MF 5S esetében is visszaköszön, ami a modern fényszórókkal és a LED-es technológiával egészül ki. A dizájn a márka történelme előtt tiszteleg: az MF 100-as széria által a hatvanas években használt szürke szablya-elem megtalálható a motorház oldalán, illetve a fülke is szögletes kialakítást kapott.

 

Sajtóközlemény