fbpx

Kipufogógáz kibocsátásmérés, valós körülményeket szimulálva

Írta: Farkas Imre - 2021 július 31.

A traktorok kipufogógáz -kibocsátásának szántóföldi munkák során történő rögzítése fáradságos. Egy újonnan kifejlesztett módszerrel, az úgynevezett praktikus traktorvezetési ciklusok (PTFZ) segítségével mostantól egyszerűsített módon szimulálható a szántóföldi munkák alatt tapasztalható traktor motorüzem a próbapadon.

 

Ez azt jelenti, hogy a kipufogógáz -kibocsátás hatékonyan meghatározható megismételhető körülmények között, az időjárástól és a felszereléstől függetlenül. A módszer felhasználható alacsony szennyezőanyag-kibocsátású és éghajlatbarát hajtások kifejlesztésére. A kutatást a Technologie- und Förderzentrum-ban (TFZ) végezték, és Johannes Ettl disszertációjában publikálták a Müncheni Műszaki Egyetemen (TUM).

A mezőgazdasági traktorokból származó valós kipufogógáz -kibocsátást a vizsgálati módszerek hiánya miatt nem lehetett reprezentatívnak meghatározni. Az úgynevezett hordozható kibocsátásmérő rendszerek viszont lehetővé tették a tényleges kibocsátási viselkedés véletlenszerű rögzítését ingadozó környezeti feltételek mellett. Az újonnan kifejlesztett módszer egy lépéssel tovább megy: az algoritmusok automatikusan azonosítják a reprezentatív szakaszokat több száz órányi motorjel -adatokból. Minden traktoros munkához létrehozható egy praktikus traktorhajtási ciklus (PTFZ) dinamikus fordulatszám- és nyomatékgörbével, valamint egy óránál rövidebb mérési idővel. A PTFZ használható a traktor próbapadján, a járműben lévő TLT fékkel. A TLT fék szimulálja a traktor által végzett munkát.

 

ptfz szimulator és próbapad
Az új módszerrel egyszerűsített módon szimulálható a szántóföldi munkák alatt tapasztalható traktor motorüzem a próbapadon – fotó: https://www.tfz.bayern.de/