fbpx

Carraro Tractors: új dimenzió az ültetvényeken

Írta: GÉPmax-2021/V. lapszám cikke - 2021 november 17.

A piaci szegmensben kiemelkedő Carraro Tractors folyamatosan bővíti a speciális ültetvénygazdálkodáshoz szánt traktorainak kínálatát. Új modelljei és opciói tükrözik, hogy a rovigói gyártó nagy figyelmet fordít a különböző típusú talajok és az azokon alkalmazott munkaeszközök, a termesztés szakaszainak tanulmányozására. Kompakt kivitelezés a kompakt kivitelezés és könnyű kezelhetőség.

 

Carraro

 

Alapos tanulmányozás és kutatás eredménye a sok, magas színvonalú mezőgazdasági gép. A különböző méretű, kialakítású és nagyságú modelleknek, a traktorok ideális magasságának köszönhetően a legváltozatosabb körülmények között, különböző szélességű sorok és speciális termesztési eljárások esetén is a legjobb megoldást biztosítják.

A Carraro Agritalia rovigói gyárában Carraro-hidakkal és -sebességváltókkal tervezett és megépített erőgépek, a Carraro Tractors új, különleges szériájának legújabb képviselője az új Carraro COMPACT sorozat. Ez megfelel az egyre gyarapodó speciális mezőgazdasági eljárásoknak is, hiszen valóban képes alkalmazkodni a szőlő- és gyümölcsültetvényeken végzett munka különleges feltételeihez.

 

KÉT MODELL, KÉT VÁLTOZATBAN, 75 LE-S STAGE V MOTORRAL

Sokoldalú, különösen dinamikus és könnyen kezelhető traktorok kivételes kormányozhatósággal és rendkívül kompakt méretekkel, ugyanúgy nagyüzemi gépek, mint nagyobb testvéreik. A két modell a Compact V és a Compact VLB, mindkét modell kétfajta váltóval elérhető.

A tervezési folyamat eredményeként a Compact sorozat 2,2 literes, háromhengeres Deutz TCD motorral van felszerelve, folyadékhűtéssel, valamint turbóval és közös nyomócsöves befecskendezéssel van ellátva. A speciális traktorokhoz bevezetett legújabb európai kibocsátási szintnek megfelelő Stage V típusú motor DOC-katalizátorral és DPF-részecskeszűrővel ellátott kipufogógáz-utókezelő rendszerrel is el van látva. A maximális teljesítmény (2 600 ford./perc) 75 LE, kiváló minimális fajlagos fogyasztással (240 g/kWh), amely határozottan gazdaságosabbá teszi a traktort.

 

Carraro

 

COMPACT V – EGYMÉTERES SZÉLESSÉG A SZŰK SOROK KÖZÖTTI, KÖNNYED MOZGÁS ÉRDEKÉBEN

A Compact sorozat tehát kétféle változatban érhető el. Az első, a Compact V, a Carraro márka extrémszűk sortávolságú szőlőültetvényekhez használatos modellje. Rendkívül kis helyeken is képes mozogni, igen keskeny kialakítású, amely optimális megoldást jelent a legmodernebb típusú szőlőtermesztési munkálatokhoz.

A Compact Vigneto legkisebb szélessége egy méter: ezt a Carraro Tractors által kínált tengely- és sebességváltó-választék teszi lehetővé, amelyből ennél a modellnél a 925 mm-es peremtávolságú első tengely és a 892 mm-es peremtávolságú hátsó tengely tökéletesen biztosítja, hogy a teljes traktor szélessége egy méteren belül legyen. A könnyedén kormányozható Compact V egy másik tulajdonsága a rendkívül rövid tengelytávnak köszönhető. Az 1 800 milliméter, szemben a többi változat 1 900 milliméterével, kiváló fordulási képességet nyújt az ültetvénysorok végén. Ez hasonló a törzscsuklós, izodiametrikus traktorokéhoz, ennek azonban előnye a jobb tapadás, ezáltal hatékonyabb a talajmunka és nagyobb a stabilitás a fordulókban. Szintén említésre méltó, hogy az erőgép orra kevésbé nyúlik ki a kerékhez képest. Ez kiváló kormányozhatóságot biztosít, így rendkívül gyorsan lehet bekanyarodni az egyik sorból a másikba.

A szőlőtermesztési eljárás során végzett valamennyi munkafázis elvégzése érdekében a Compact V traktor súlya pótsúlyok nélkül nettó 2 200 kg. A magassága a sárvédőknél 1 250 mm, a vezetőülésnél pedig 1 200 mm, emellett pedig kiváló hasmagassággal is büszkélkedhet (220 mm elől, 310 mm hátul).

A hidraulikus vezérlők, az elektronikus emelő vezérlői és a motorfordulatszám négy memóriagombja a traktor jobb oldalán van elhelyezve, ami rendkívül hasznos az ismétlődő műveletek során. A differenciálzár és az elektro-hidraulikus négykerékhajtás gombjai a műszerfal jobb oldalán találhatók.

 

Carraro

 

COMPACT VLB A SÁTORLUGAS, ÚGYNEVEZETT PERGOLA ÉS LUGAS TÍPUSÚ ÜLTETVÉNYEKEN VÉGZETT MUNKÁLATOKHOZ

A Carraro Tractors különleges, kompakt sorozatának második modellje a Compact VLB, amely rendkívül alacsony súlypontjának köszönhetően ideális a sátorlugas- és lugastípusú gazdaságokban végzett munkához. Ez a tulajdonság lehetővé tette a traktor vezetőülésének alacsonyabb ponton történő elhelyezését, valamint az iparágban jellemző átlagos magassághoz képest szintén alacsonyabb motorháztető kivitelezését.

A sárvédők a hátsó kerekek sugarához igazíthatók. A munkagép rövid tengelytávja, az alaposan megtervezett fordulási helyigénnyel együtt, ennél a típusnál is biztosítja a rendkívül könnyű kezelhetőséget és a sorok végén történő pontos kanyarodást.

Mindkét Compact-változat előnye, hogy két különböző Carraro-sebességváltóval szerelhetők fel. Az alapszintű felszereltség egy mechanikus sebességváltó négy szinkronizált áttétellel a különböző fokozatokhoz és a három sebességtartományhoz (lassú-közepes-gyors), amellyel összesen 24 előremeneti és ugyanennyi hátrameneti fokozat választható, mechanikus Hi-Lo kapcsolási lehetőséggel és mechanikus irányváltóval.

A POWER REVERSE nevet viselő, négy szinkronizált áttétellel a különböző fokozatokhoz, elektrohidraulikus HiLO kapcsolási lehetőséggel és elektrohidraulikus irányváltóval rendelkezik. A Carraro Tractors ennek a piacon egyedülálló opciónak az alkalmazását javasolja kompakt modelljeinél. Ez utóbbi elektrohidraulikus kapcsolású TLT-vel rendelkezik.

 

Forrás: meccagri