fbpx

Tovább csökkennek az üzemanyagárak és nem is kétforinttal

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 24.

Tovább csökkent a nyersolaj ára, ennek megfelelően 5 Ft-tal esik a benzin literenkénti átlagára, a gázolajé 4 Ft-tal péntektől. Így a 95-ös benzinért 427 Ft-ot, a gázolajért 434 Ft-ot fogunk fizetni a hétvégén a hazai kutakon literenként.

 

Mezőgazdaságban dízelből fogy a több

Az átlagár csökken, közben a minimumár növekszik (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az aktuális üzemanyagárak minimum/maximum összege (Ft/liter) az alábbiak szerint alakul:

  • 95-ös benzin – 397,0/487,9;
  • gázolaj – 401,0/486,9.

 

Megfigyelhető, hogy az átlagár csökkenésével ellentétes irányba mozog az üzemanyagok minimumárai, azok ugyanis emelkedtek. Ettől függetlenül az egyes kutak (cégek) árképzési politikája, és a literenkénti árai között lényeges különbség van, bár nem éri el a korábbi 100 Ft-ot, továbbra is érdemes tájékozódni a HOLTANKOLJAK adatbázisában, mielőtt töltőállomást választunk.

 

Úton négy és kétkeréken

A második negyedév elején biztos csökkenés jön, nem csak a mezőgazdasági termelők fognak örülni (Fotó: Barna Ferenc)

 

A Brent típusú olajár tovább csökkent, a héten leesett a 60 dolláros szintig. A fogyasztói kereslet még mindig lényegesen elmarad az előző évek hasonló időszakához viszonyítva. A járvány harmadik hullámával összefüggésben számos országban jelentős korlátozásokat vezettek be.

 

Lesz ez még kevesebb

A NAV jövedéki adóra vonatkozó szabályai szerint a következő negyedévben csökkenni fog az üzemanyag adómértéke, így a következő negyedévben – az akkori nyersolajártól függetlenül – kevesebbet fizetünk tankoláskor, 5 Ft-tal a benzin -, 10 Ft-tal a gázolaj esetében. Ez a mezőgazdasági termelőknek jól fog jönni a tavaszi, kora nyári gépi munkáknál.

 

Forrás: holtankoljak.hu

Összeállította: Barna Ferenc