fbpx

Nem elég a jó targonca. Egy jó targoncás sem árt!

Írta: Sándor Ildikó - 2021 január 13.

Egy OKJ-s képzés keretében elsajátítható targoncakezelésben való jártasság alapján (de még ügyvezetői tudás birtokában sem) még nem feltétlenül vagyunk tisztában vele, milyen szempontokat kell figyelembe vennünk targoncavásárláskor.

 

targoncavezető

OKJ-s targoncavezetői tudás kell, de a vásárláshoz kevés lesz

 

A targonca teherbírása és emelési magassága

A villástargonca beszerzésekor többek közt a gép teherbírását kell tisztáznunk. A targoncavillák terhelhetőségét jellemzően 500 mm-es tömegközéppontra határozzák meg. Azaz, a gép akkor bírja el az adott terhet, ha utóbbi tömegközéppontja nem nagyobb ennél, vagyis legfeljebb a villa hosszának fél méterig terjedő felületére esik. Ha az emelendő teher tömege nem nagyobb, kiterjedése miatt azonban tömegközéppontja például 1 méternél van, nagyobb teherbírású gépre lesz szükség. Az sem mindegy, milyen magasra szeretnénk emelni a terhet a targoncával. A gépek emelési magassága általában 3-3,3 méter, de olyanokat is találunk, amelyek 6-7 méterre vagy még magasabbra is fel tudják emelni a terhet.

 

Meghajtás és emelőszerkezet

A targonca meghajtása is fontos szempont: el kell döntenünk, hogy gázüzemű, dízel vagy elektromos gépet szeretnénk-e. Ezek különbsége elsősorban a károsanyag-kibocsátásban mutatkozik meg. Gázüzemű és dízeles targoncák bizonyos létesítményekben nem használhatók: beltéren az elektromos vagy – adott körülmények között – a gázüzemű gépek alkalmazhatók; a dízelesek csak szabadtéren. A targonca emelőszerkezetét illetően duplex, szabademelésű duplex, illetve triplex szerkezeteket különböztetünk meg. Kis belmagasságú terek esetén a szabademelésű duplex kivitel alkalmazása ajánlott, ha pedig nagyobb emelési magasságra van szükség, triplex emelőszerkezetes targoncát válasszunk. Amennyiben targoncavásárlás előtt szeretné felfrissíteni az emelőgép kezelésével kapcsolatos ismereteit, itt is jelentkezhet tanfolyamra.

 

Mindenki elkezdheti

Vannak szakmák, melyek leáldozóban vannak és olyanok is, melyek felemelkedőben. A targoncázás az informatika és a technológia fejlődésének dacára, egyre fontosabbá válik a különböző ágazatokban. Szükség van szakemberekre, akik targoncás tanfolyamot végeztek, és megfelelő képesítéssel, no meg megfelelő szakmai tudással rendelkeznek.

 

targoncavezetési tanfolyam

Sosem késő, és mindenki elkezdheti

 

A targoncás tanfolyamok egyre népszerűbbek, aminek a könnyű elhelyezkedés mellett az is az oka, hogy targoncavezető szinte bárki lehet, legalábbis a targoncás tanfolyamra való jelentkezésnek nincsenek különösebb megkötései. Elegendő hozzá a nyolc általános iskolai végzettség, az egészségügyi alkalmasság és a betöltött 18. életév. Ki fog majd közben derülni, hogy a gépkezelés közel sem olyan bonyolult feladat, mint mondjuk egy repülőgép irányítása, de azért nem is lehet félvállról venni a dolgot, sőt nagyon is oda kell figyelni a mindennapi munkavégzés során.

 

Miből hányat és hol érvényes

A sikeres vizsgát követően mindenki OKJ-s bizonyítványt kap, ami nem csak idehaza, de a legtöbb európai országban is érvényes, így a kalandvágyóbbak akár külföldre is utazhatnak, ami egyébként elsősorban a fiatalok körében népszerű megoldás, természetesen célkeresztben Nyugat-Európával. Fontos tudni és mérlegelni a beiratkozás előtt, hogy a képzés végén akár három gépcsoportból is vizsgát lehet tenni. Tény, hogy minél több géptípus kezelésére van jogosultságunk, annál vonzóbbá válunk a munkaerő piacon, de egy géptípus esetén sem lesz probléma az elhelyezkedéssel a targonca tanfolyam elvégzését követően.

 

targonca, veszély

A targoncázás nem gyerekjáték

 

Figyelem, fegyelem

A targoncázás viszont csak első látásra tűnik gyerekjátéknak, valójában a tér megfelelő kihasználása nem is olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk. Arról nem is beszélve, hogy a több száz vagy ezer kilós rakományok fel és leemelése valamint egyik helyről a másikra történő átmozgatása koránt sem veszélytelen feladat. Ezért mindenekelőtt a biztonságos munkavégzés szabályait tanulják meg és gyakorolják be a hallgatók. A sajnálatosan növekvő balesetek száma miatt a munkáltatói oldalról is szigorúak az erre irányuló elvárások.

Az egyik legismertebb rakodóról itt írtunk legutóbb.

Forrás: https://www.transzportstudium.hu/blog/