fbpx

Tankolás szempontjából rosszul kezdődik az év

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 31.

Emelkedik az üzemanyag ára péntektől, vagyis az új év első napján. A benzin literenkénti átlagára 4 forinttal, a gázolaj 2 forinttal lesz magasabb. A benzin átlagára így 2021-ben 370 Ft/liter -, a gázolajé pedig 393 Ft/liter szintről indul.

A korábban jósolt emelkedést a januári eleji árak ezek szerint igazolják.

Dízel jármű
Emelkednek az üzemanyagárak (fotó: Barna Ferenc)

 

Mi a különbség a téli és a nyári üzemanyag között?

Télen nem ugyanolyan összetételű benzin, illetve gázolaj, mint nyáron. Jogszabály írja elő, hogy május 01-én és november 15-én változtatni kell az üzemanyagok összetételein.

A kritikus paramétert „hidegszűrhetőségi határhőmérséklet” néven határozták meg. Ez mutatja meg: mi az a hőmérsékleti érték, amelynél már olyan mértékben lecsökken a gázolaj szűrhetősége (a parafin kiválása miatt), hogy az üzemanyagszűrőn már nem tud átmenni. (Ezen múlik, hogy a motor beindul-e vagy sem.)

A téli időszakban egy hidegindíthatóságot javító adalékot adnak a gázolajhoz, így a határhőmérséklet eléri a meghatározott -20 °C-ot. A nyári időszakra -5 °C az előírt érték.

A nyári gázolajra nyugodtan tankolható a téli változat, az gépjármű üzemeltetése szempontjából nem gond, csak a felhígult hőmérsékleti mutatót ne haladja meg a környezeti hőmérséklet (természetesen mínuszban).

 

Szállítás
A téli üzemanyag alacsonyabb hőmérsékleten is megfelel a motornak (fotó: Barna Ferenc)

 

Bár, ami az idei december időjárását illeti, nem igazán okozhatott ez problémát.

A prémium üzemanyagok jellemzője, hogy még alacsonyabb hidegtűréssel bírnak, ez akár -30 °C is lehet. Azért erről kérjünk tájékoztatót a kúton, vagy keresünk a forgalmazó weblapján erre vonatkozó információt.

Ezeknek a magasabb árfekvésű üzemanyagoknak a tankolása akkor javasolt, ha az úti cél, vagy a menetvonal olyan terület, ahol az éjszakai hőmérséklet jellemzően -20 °C alá esik.

 

Forrás: holtankoljak.hu