fbpx

Tálcán tálalva

Írta: GÉPmax-2020/III. lapszám cikke - 2020 július 13.

2019-ben, az Agritechnica kiállításon a Bogballe bemutatott egy navigációs alkalmazást az Android táblagépekhez, amelyek felhasználhatók a műtrágyaszóróik működtetésére. Egy rövid tesztben megvizsgáltuk ennek előnyeit.

A műtrágya szórásánál fontos a jó hossz- és keresztirányú eloszlás, de a vezérlés szinte ugyanolyan fontos: egyszerűnek és kényelmesnek kell lennie. A Bogballe nagyon rugalmasan működteti a műtrágyaszórót, és különféle megoldásokat kínál.


PROFESSZIONÁLIS ESZKÖZ: A Bogballe M35W plus mérleges műtrágyaszóró könnyen beállítható, mégis nagyon pontosan végzi a műtrágya kijuttatását

A legújabb különlegesség a táblagépen keresztül történő vezérlés a Bogballe Navi alkalmazás segítségével. Ez lehetővé teszi a szakaszolás és más külső fordulást segítő automatikus műveletsorok, nitrogénszenzorok vagy terméshozam-potenciál térképek egyidejű kombinálását. A táblagépet szakaszolásra, beépített sorvezetésre és a dokumentációhoz használtuk.

A vezérlés alapja vagy a Calibrator Zurf számítógép vagy az ISOBUS-Controler a műtrágyaszórón. Ezúttal a W35Plus műtrágyaszóróval dolgoztunk. Ez a mérleges műtrágyaszóró ISOBUS-változatban bármely ISOBUS-terminállal működtethető. Ez meglehetősen kényelmesen működik. A Fendt traktorunk esetében elegendő volt a traktor aljzatába dugni a csatlakozót, és a két rendszer kiválóan kommunikált egymással.


A szórólapátokat mindkét oldalon használják. A normál szóráshoz befelé fordulnak, a határszóráskor pedig kifelé. A tárcsák mérete 600 mm

CALIBRATOR-ZURF terminál

Minden egyéb vezérlési lehetőség a Calibrator-Zurf számítógépet használja. Ez a Bogballe saját gyártmányú terminálja, amivel a műtrágyaszóró összes funkciója működtethető, a műtrágya típusának és mennyiségének beállításától kezdve egészen a határszórásig. Amire azonban a rendszer nem képes, az a GPS által támogatott automatikus táblavégi műveletsor menedzsment – más néven szakaszolásnak is nevezik. Ezért szinte az összes Trimble, Teejet vagy más GPS-alapú vezérlők összeköthetők a Calibrator Zurf számítógéppel.


A tartály egy mérőkeretben lóg

Konverter – fordítóKÉNT

Egy másik lehetőség az ISOconverter használata. Ezzel a fordítóegységgel a Calibrator Zurf egy ISOBUS-terminállal kommunikál. Ilyenkor a műtrágyaszóró például felhasználhatja a traktor Section-Control funkcióját, ami be- és kikapcsolja a műtrágyaszórót a fordulóknál, vagy csökkenti a munkaszélességet ék alakú vagy hosszan elnyúló táblákon. A területek dokumentálásához az ISOBUS-terminál vagy a Calibrator egyaránt választható.

A műtrágyaszóró kezelése, például a határszórás vagy a kijuttatni kívánt mennyiség manuális megváltoztatása a Calibrator gombjaival történik. A szakaszoláshoz hasonlóan a GPS-jel is a traktorról származik. Az ISOconverter a Bogballe gépi nyelvét tulajdonképpen lefordítja az ISOBUS-világ nyelvére, és így lehetővé teszi az adatcserét. Ez a megoldás például olyan közösségekben lehet hasznos, ahol az egyik tagnak már van ISOBUS-traktorja, de a másik csak a mérleges műtrágyaszóró előnyeit szeretné kihasználni. Esetleg igazi gombok megnyomásával szeretné működtetni a rendszert. Ez a Calibrator esetében úgy is használható, ha igazából oda sem nézünk. Tesztünk során az ISOBUS-terminál és a Calibrator segítségével végzett gépkezelés kombinációja nekünk jobban tetszett, mint az érintőképernyőn lévő gombok nyomogatása.


A szórás után minden dokumentált adat emailben átvihető az irodai számítógépre

Egyszerű és pontos szakaszolás

Aki eddig a Section Controlt ISOBUS-terminál nélkül akarta használni, a Bogballe esetében megtehette ezt egy táblagép és az iZurf kommunikációs doboz segítségével. A felhasználó ehhez a dobozhoz csatlakoztatja a Calibrator Zurf terminált és egy GPS-antennát. Az Android táblagép és a Calibrator Zurf ezután Wlan vagy WiFi segítségével kommunikál. A műtrágyaszóró és a Section Control használatához csak a Calibrator Free alkalmazást kell telepíteni a táblagépre. A Calibrator összes beállítása ezután a táblagépen is elvégezhető. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a Calibrator gombjaival könnyebben átállítható a műtrágyaszóró normál szórásról határszórásra, vagy a kézi leállítás is egyszerűbb így, mint a tablet érintőfelületén keresztül.

Ha a tablet rá tud csatlakozni az internetre, akkor innen az aktuális szórási táblázatok is letölthetők az adott műtrágyaszóró megfelelő beállítási értékeivel együtt. A dokumentált mezők könnyen elküldhetők emailben az irodai számítógépre. Aki szeretné, hagyományos módon, vezetékes összeköttetéssel is elvégezheti az adatcserét.


A műtrágyaszórót az érintőképernyőn keresztül lehet működtetni, és nyolc szakasz műtrágyázható a Section Control segítségével

Összegzés

A Navi App és a kereskedelmi forgalomban kapható Android táblagép segítségével a precíziós gazdálkodás olyan gazdaságokban is alkalmazható, amelyekben még nincs ISOBUS-felszereltségű traktor – ez egy egyszerű, de kényelmes megoldás. És aki egyszer műtrágyázott a Section Control segítségével, az soha többé nem szeretne nélküle dolgozni. Ez egy precíziós megoldás a műtrágyaszóráshoz, amelyet a táblagép a tálcán kínál fel nekünk.
+ A táblagépen a gazdák ISOBUSszámítógép nélkül is dolgozhatnak a Section Control segítségével.
+ A beépített nyomvonalkövetés megkönnyíti a csatlakozó nyom megtalálását, például kukoricában vagy zöldterületeken.
+ A rendszer kezelése nagyon egyszerű és kényelmes marad még a táblagépen is.
– A Navi alkalmazás csak a Bogballeműtrágyaszórókon használható.

Újdonság: Navi App

2019-ben, az Agritechnica kiállításon mutatkozott be a Navi App alkalmazás, amelyet már nyáron kipróbálhattunk. Ez a Calibrator Free alkalmazás továbbfejlesztése. A Navi App az iZurf kommunikációs modullal és az új NaviCom modullal egyaránt fut. A két kommunikációs modul közötti fő különbség az adatcsere. Míg az iZurf a Wlan rendszeren keresztül továbbítja az adatokat, a NaviCom Bluetooth kapcsolatot használ.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play Áruházból. A táblagép ezután automatikusan megkeresi a NaviCom modult, és csatlakozik. Ezután már csak a GPS-antenna helyzetét és néhány további beállítást kell megadni, és készen is áll a rendszer az indulásra. A tableten, amelynek 9,7 coll átmérőjű képernyővel kell rendelkeznie, a beállításoktól függően a műtrágyaszóró tartalma, a sebesség, a TLT fordulatszáma és a kijuttatandó mennyiség szerepel, egymás után ismétlődve.


A Calibrator-Zurf számítógép a NaviCom modulon keresztül továbbítja az adatokat a táblagépre

Technikai adatok

Bogballe M35 W plus: 2550 l kapacitás, 12–42 m szórási szélesség, szórási szélesség a teszt során 27 m, kiszórt mennyiség 0,5–650 kg/min; meghajtó fordulatszám 540 min-1, tárcsafordulatszám 700 min-1
felszereltség: szórólapátok (E6-T), mérőrendszer, teljesen automatikus adagolás, Intelligent Control, Section-Control Dynamic, iZurf modul, takaróponyva, létra, parkolókerekek
méretek & tömegek: üres tömeg 600 kg, max. hasznos terhelés 2800 kg; 2,90×1,28×1,40 m (szélesség/magasság/ mélység); töltőnyílás 2,84×1,31 m
németországi listaár (nettó): tesztgép – Zurf Modul (táblagép)  22850 euró


A telepítés gyors és nagyon egyszerű

Nyomvonalkövetéssel

Akinek kedve van, létrehozhat egyenes vagy ívelt A-B vonalakat, majd a kívánt sávhoz képest a rendszer nyilakkal és a szükséges távolság megadásával mutatja, hogy a traktort hová kell kormányozni. Ez különösen a művelőút nélküli kukoricában lehet nagyon hasznos, és az egyenes A-B vonalakat zöldterületen is szívesen használtuk a nyomvonaltartáshoz segítségként.

Ha a SectionControlt szeretnénk használni, előbb be kell állítanunk az átfedést. 0,50 vagy 100 százalék közötti érték választható. Ezután a rendszer munkavégzési üzemmódban nyolc szakaszt jelenít meg. Section Control Dynamic használata esetén azonban a zökkenőmentes átmenet történik a szakaszok megváltoztatásakor. A képernyő bal oldalán láthatók a műtrágyaszóró vagy a Calibrator Zurf beérkezett adatai, a jobb oldalon pedig a kezelőgombok. Mivel általában először a széleken történik a műtrágya szórása, a Section Control felismeri, mikor kell a műtrágyaszórót a tábla végi forduló előtt lekapcsolni. Ha azonban a gép forduláskor túl közel halad a tábla határához, akkor a műtrágyaszóró a határvonal túloldalán megpróbálja újból elkezdeni a szórást. Ennek elkerülésére használható a határ üzemmód. A gép határszóráskor rögzíti a határvonalat, és ezután csak a tábla határvonalain belül végez szórást.

A műtrágyaszóró összes adata minden táblához elmenthető, és e-mailben vagy vezetéken keresztül az irodai számítógépre küldhető. Aki szeretne, az új Navi alkalmazással Shape-fájlokat is betölthet. Ezek lehetnek a műtrágyázandó területek vagy az alkalmazási térképek, amelyek lehetővé teszik a műtrágya szakaszolt kijuttatását.


A SZÓRÓTÁRCSÁK POZÍCIÓJA: A Bogballe öt pozícióval optimalizálja a szórási pontosságot, és hozzáigazítja azt a megfelelő kijuttatási mennyiségekhez

Bernd Feuerborn