fbpx

Carrier 500 rövidtárcsa, CrossCutter Knife késes hengerrel

Írta: Kristóf Imre - 2020 december 14.

A Väderstad Carrier alapművelésre és magágykészítésre egyaránt használható tárcsás talajművelő eszköz.  A 33. Bábolnai Gazdanapokon felvonultatott talajművelők közül most ezt a gépkapcsolatot mutatjuk be részletesen olvasóinknak és a videót nézőknek.

 

 

A svéd gyár terméke kiválóan alkalmazható tarlómunkákra, szántott talajok elmunkálására épp úgy, mint takarónövények bedolgozására. A munkaeszköz sokoldalúsága csökkenti a szükséges menetszámot, ezáltal a hektárra eső művelési költséget. A tágas gépépítés biztosítja, hogy a földdel kevert szármaradvány akadálymentesen áramolhasson keresztül a munkagépen.

 

Väderstad Carrier 500
A CrossCutter Knife vágóhenger kiválóan aprít

 

A Väderstad Carrier vázszerkezete magas minőségű, svéd acélból készült, nagy súlya miatt jobb a tárcsák talajba hatolása és munkamélység tartása kötött talajokon is. A CrossCutter Knife késes hengerrel felszerelt Carrier a szármaradványt a haladási iránnyal párhuzamosan és arra merőlegesen is aprítja, felgyorsítva ezzel a talajban a bomlási folyamatokat.

 

Väderstad Carrier 500
Csipkés művelőtárcsák

 

A kúpos tárcsaformának köszönhetően a munkaeszköz kedvező talajszerkezetet és bekeverési minőséget hoz létre. A művelő tárcsák függőleges támadási szöge miatt kicsi a kockázata művelő talpak kialakulásának, valamint a kövek felszínre hozásának.

 

Väderstad Carrier 500
Väderstad Carrier 500

 

A Carrier rövidtárcsa-családot a széles modellválaszték jellemzi, 3 és 12 méter közötti munkaszélesség tartományban, vontatott és függesztett kiviteleket egyaránt találhatunk. A hagyományos Carrier család mellett, ma már a Carrier XL modellcsalád is egyre népszerűbb, melynek tagjait 510 vagy 610 mm tárcsaátmérővel szerelik. A CrossCutter Disc hullámos tárcsa 470, és 510 mm-es méretben kapható és a CrossCutter Knife forgókéses hengerrel kombinálható. Ebben az esetben még intenzívebb zúzást és aprítást tesz lehetővé, ezáltal számos agronómiai problémára nyújt megbízható megoldást.

 

Väderstad Carrier 500
Talajlezáró hengersor