fbpx

Születésnapot is ünnepelt az idei AGROmashEXPO-n a KITE Zrt.

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 24.

Az idei – minden idők leglátogatottabb – AGROmashEXPO szakkiállításán az alapítása 45 éves évfordulóját ünneplő KITE Zrt. impozáns standján a vendégek csodálatos fényjátékkal kísért AgroShow-val is találkozhattak. A kiállítás egyik legnagyobb érdekességeként pedig a standon végigsétálva élő kukoricanövények között tekinthették meg a KITE Zrt. technológiai ajánlatát.


Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója

– Hogyan értékeli a KITE Zrt. 2017. évi eredményét? – kérdeztük Szabó Leventétől, a KITE Zrt. vezérigazgatójától.

– A KITE Zrt. életében az elmúlt esztendő – ugyanúgy, mint a magyar mezőgazdaság életében is – közepesen jó évnek mondható. Szinte minden területről elmondható a lineáris növekedés. Kettő területet mégis kiemelnék: az egyik a terménykereskedelem, ahol – a korábbi években is erős olajosnövény-kereskedelem mellett – cégünk tovább tudott növekedni.

A másik terület a műtrágya-forgalmazás, ami 2017-re volumenében elérte a 2013 előtti időszakban jellemző szintet. Az elmúlt esztendőben jutottunk el odáig, hogy kimondhatjuk, újra stabil lábakon áll a műtrágya-kereskedelmünk, a beszállítók szemszögéből is.

A kertészet és az öntözés az a szegmens, ami kevésbé jól szerepelt tavaly: ez az eredmény összefüggésben áll a közel két éve nyitott támogatásokkal. Bízunk abban, hogy 2018-ban a pályázatokat elbírálják, a vevőket kiértesítik, s ez a két terület is lendületbe jön.

– Tehát az öntözés területén is látszik a beruházási kedv, amit csak a támogatási várakozás fékez?

– Az elmúlt két évre jellemző a támogatásvárás: amennyiben azonban nem lenne támogatás, akkor is lenne beruházási kedv, hiszen a termelők alapvetően gondolkodnak az öntözésfejlesztésben. Az öntözés jó irány, hiszen sok más előnye mellett a gazdálkodók új kultúrákat is beállíthatnak a vetésforgóba. Véleményem szerint a következő néhány évben egyre nagyobb szerepe lesz az öntözésnek a szántóföldi növénytermesztésben és a kertészetben is.

– Az elmúlt évek során a John Deere több akvizíciót hajtott végre. Hogyan érinti ez a KITE Zrt.-t, „elbír” a cég a folyamatosan bővülő termékpalettával?

– Természetesen igen, annál is inkább, hiszen hazánkban cégünk a John Deere kizárólagos forgalmazója. A termékpaletta bővítése mindig jó, hiszen mind szélesebb spektrumban kínálhatunk a vevőink számára megoldást. A Hagie megvásárlásával például kiegészült a portfóliónk a nagy hasmagasságú önjáró permetezőgéppel, de a MONOSEM megvásárlásával ugyanez elmondható a vetőgépek kapcsán is. Emellett egy talajművelő eszközöket gyártó vállalattal is hosszú távú stratégiai szerződést kötött a John Deere. Összességében elmondhatom, örömmel vesszük a termékpaletta bővülését.

– Beszélgetésünk idején, az év elején, milyenek az első jelek a piacon, mik a tapasztalatai a gépforgalmazás szegmensében?

– 2014-ig lehetett direkt támogatásokat igényelni. Mióta ez a lehetőség megszűnt, a piac kezd kisimulni, stabilizálódni: nem jellemzők már nagymértékű elmozdulások le- és felfelé sem. Napjainkban a vásárlók tudatosan döntenek az új technológiai megoldásokról a korábbi gépeik elhasználódásának függvényében: ez stabilizálja a piacot, emellett segíti a technológia modernizációját is. A kilátások alapvetően jók az idei évre vonatkozóan. A termelők is azt mondják, hogy a 2017-es év jó esztendő volt, azonban sok betárolt készletük van még, mert bizakodóak az eladási ár tekintetében. Ezen a kiállításon is nagy az érdeklődés; a legtöbben szeretik megfogni, „megízlelni” azt a gépet, amit megvásárolni terveznek.

 – A magyar gazdálkodók a kevésbé vagy inkább a jobban felszerelt erőgépeket vásárolják?

– Általánosságban elmondható, hogy hazánkban a gazdák még a nyugat-európai kollégáikhoz képest is nagyobb mértékben választanak a különféle opcionális lehetőségek közül. Az azonban kihangsúlyozandó, hogy ezek zömében nem kényelmi funkciók, inkább technológiai opciók, amikkel univerzálissá szeretnék tenni a megvásárolni kívánt erőgépet.

– A KITE Zrt. sok energiát fordított az elmúlt évek során a precíziós gazdálkodás népszerűsítésére és gyakorlati felhasználására. Hogyan látja, milyen mértékben találkozott mindez a piac elvárásaival, s milyen jövőt lát ebben?

– Egyre több gazdálkodó érdeklődik a precíziós gazdálkodás iránt: mind többen hisznek benne, s mind többen tapasztalják a költségcsökkentő, vagy éppen hozamnövelő hatását. A precíziós gazdálkodás megoldásai magukban hordozzák, hogy kevesebb inputanyagot használunk, aminek köszönhetően kevésbé terheljük a környezetet, kisebb mértékben tapossuk a talajt, kevesebb művelettel végezzük el ugyanazt a minőségű munkát vagy éppen ugyanazt a technológiát; mindezt összevetve a precíziós gazdálkodásnak van jövője.

– Már megszokott módon az idei AGROmashEXPO-n is hatalmas és színvonalas standon várták a gazdálkodókat. Mire a legbüszkébbek, amit leginkább kiemelne a termékkínálatukból?

– Az új szolgáltatásainkat emelném ki, mint például a szaktanácsadás, ami egyre nagyobb területet foglal el a standunkból. A szolgáltatásaink iránt mind nagyobb az érdeklődés; ez azt jelenti, hogy érdemes áldozni rájuk.

– A precíziós gazdálkodáshoz tartozó RTK-állomások országszerte kiépítettek?

– Technikailag az ország mezőgazdasági területének majd teljes egészére kiépítettük, azonban kihangsúlyozom, hogy a komplett szaktanácsadásunk több ennél. Komoly összegeket fordítunk az IT háttér fejlesztésére is, együttműködve a SAP Hungary Kft.-vel. Úgy gondolom, a jövőre vonatkozóan ez a legfontosabb: ne csak szóban mondhassuk el, hogy miért fontos ilyen vagy olyan módon végrehajtani egy bizonyos műveletet, hanem tapasztalati számok, vagy adatok feldolgozásával mindezt alá tudjuk támasztani, s tanácsot tudjunk adni.

– Cégvezetőként jó néhány év áll ön mögött a KITE Zrt.-nél. Mire a legbüszkébb?

– Talán, hogy a KITE Zrt. az elmúlt néhány évben is töretlenül fejlődött tovább, s egyre több az olyan fiatal, nagy munkabírású és nagy munkakedvvel rendelkező munkavállaló, aki a KITE nevet már a munkaerőpiacon is előnyben részesíti, szeretne nálunk dolgozni.