fbpx

Szervestrágyaszórás? Erre érdemes elvégezni a karbantartást

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2021 július 05.

A szervestrágyázást mint talajműveletet régóta alkalmazzák főként homokos területeken, mert a tápanyag-utánpótlás mellett a talaj kötöttségét is javítja. Egyre kevesebb az állattartótelep, így háttérbe szorul a szervestrágyázás, azonban előnyt szerez a műtrágya-kijuttatás. A műtrágya előnye, hogy pontosabban tudjuk vele szabályozni a talaj mikro- és makroelem-tartalmát.

 

szervestrágya karbantartás

 

A szervestrágyaszórást főként tavasszal végezzük kapás növényeink alá. A trágyát forgatással (szántás) munkáljuk el a talajba, azonban fontos, hogy ez egyenletes legyen. Ehhez nélkülözhetetlen a kopóalkatrészek rendszeres szemrevételezése és kopás esetén azok cseréje.

 

Olajszint, lehordószerkezet, tengely

Elsők között kell ellenőriznünk a hajtóművekben az olajszinteket, mivel alacsony olajszint esetén a csapágyak és fogaskerekek sérülhetnek, törhetnek. Ezeket érdemes 2-3 alkalmanként ellenőrizni.

A következő egység a lehordószerkezet. Ezt szemes lánccal alakítják ki, és ezeken keresztben találhatóak U-szelvényből készült lécek. Itt fontos a lánc spanolása, a lánckerekek ellenőrzése. Laza lánc esetén átléphet a lánckeréken, és a lehordólécek elgörbülnek vagy eltörnek, valamint letörheti a lánckerék fogait.

A trágyaszórók többsége tandemtengelyes. Fontos a rendszeres zsírozásuk, szükség esetén a tandempersely cseréje, mert képes a tengely kifordulni a trágyaszóró alól.

 

szervestrágya karbantartás

 

Szórás és meghajtás

Végül, de nem utolsó sorban a kidobószerkezethez érkezünk. A trágya szétszórásáért itt a tépőhengerek felelnek, amiken  tépőfogak találhatóak. Fontos az épségük, illetve meglétük, mert ha „foghíjas” a tépőhenger, akkor a gép nagyobb falatokban fogja a trágyát szétszórni. A tépőhengerek alján Hardi-tárcsák találhatóak, ezeknek nyírófunkciójuk van. Ha a tépőhenger fog valamit, akkor ezt a gumitárcsát nyírja el a hajtómű. A tépőhenger teteje egy kupakban nyugszik, ebben textilbakelit persely található: fontos a rendszeres zsírozása, kopás esetén cseréje.

Mivel a trágyaszóróval közúton is közlekedünk, a villamosság megfelelő működése is fontos. Emellett közútra érkezés előtt fontos a kerekek megtisztítása a tárgyától, mert komoly bírságokat gyűjthetünk be.

A meghajtás kardántengellyel történik, ennek is fontos a zsírozása. A lehordószerkezet hidromotoros: itt a hidraulikatömlőzés épsége fontos, valamint a hidromotor megfelelő működése.

További információ: www.habi.hu