fbpx

Szálastakarmány-betakarítás gyorsan, hatékonyan

Írta: GÉPmax-2020/IV. lapszám cikke - 2020 szeptember 15.

A Vicon zöldtakarmány betakarítógép-sorát nézhették meg a gazdák munka közben, a Készenlét Zrt. által szervezett gyakorlati bemutatón, Kiskunhalas határában. A fűkasza által levágott lucernát rendképző, bálázó és bálacsomagológép tette szállíthatóvá néhány perc alatt.

A szálastakarmány betakarítására mindig rövid ideje van csak a gazdáknak. A növényt, ahogy eléri az optimális érettséget, azonnal vágni, teríteni, majd rendet rakni, bálázni és csomagolni kell. Ha az időjárás kedvezőtlenül alakul, sokszor azonnal be kell gyűjteni a terményt, amihez nagy kapacitású, könnyen kezelhető gépek kellenek. Stefák Szabolcs, a Készenlét Zrt. termékreferense a Vicon gépsorát mutatta be és ajánlotta ilyen feladatokra (1. kép).

 

 

A JOBB VÁGÁSI MINŐSÉGÉRT – VICON EXTRA 228-AS TÁRCSÁS, FÜGGESZTETT FŰKASZA (2. KÉP)

Kiemelem a 3 pengével ellátott tárcsáinkat, amelyek magas fordulatszámmal, egymással szemben forognak. Biztos vágást érünk el, és ezáltal nem rendre, hanem függönyként fog elterülni a levágott növény. A kasza heggesztett gerendellyel van ellátva, fűzött fogaskeréksor adja át a meghajtást, nagyméretű erős fogaskerekekkel, így nem találkoztunk még töréssel az évek folyamán. A kasza függesztése oldalsó bekötésű, található rajta egy robusztus, nagyméretű, központi tehermentesítő rugó, ami a kaszát lebegve, a levegőben tartja, így nagyon jó talajkövetést biztosít.

NonStop Break Away kaszagerendely- védelemmel van ellátva, hogyha menet közben elakadnánk, a gerendely nem deformálódik, törik, mert hátrafelé ki tud térni. Opciós tételként pedig van rajta stabilizátor, ami ezt a kitért kaszát visszahúzza munkahelyzetbe, így nem kell megállni és visszatolatni vele. Ezzel a géppel 2,8 m munkaszélesség érhető el. (3., 4. kép.)

 

 

TISZTA ÉS TETSZETŐS RENDEKET KÉPEZ – VICON ANDEX 464 ROTOROS RENDKÉPZŐ (5. KÉP.)

A jó takarmány kulcsa a tisztaság. A mi rendképzőinkkel kiváló minőségű, tiszta takarmány érhető el. Alapkivitelben tartalmazza a 4 kerékkel ellátott tandem tengelyeket és az oszcilláló lengéscsillapítókat a függesztő szerkezeten, mely által kiváló talajkövetés érhető el. Opciós tételként talajkopírozó kerék kapható hozzá, ami tovább javítja a talajkövetését, főleg gyors üzemben.
A ProLine rotorhajtómű kardinális kérdés. Karbantartásmentes, olajfürdős, folyamatos kenésben fut a gép. Külön állítható a rendsodrókarok magassága, bentről hidraulikusan pedig a dőlésszöge is. Külön állítható még maga az ellipszis pálya is, hogy a rend-re képzendő terményt hol fogja meg, és hol engedje. Az itt látható egyrotoros gép 4,5 m munkaszélességgel dolgozik. Kettő- és négyrotoros rendképzőkből 16 méter szélességet tudunk elérni. (6. kép.)

 

 

ÚJ HÁLÓ ÉS ZSINEGES KÖTÖZŐ RENDSZERREL – VICON RV 5116-OS VÁLTOZÓKAMRÁS BÁLÁZÓ (7. KÉP)

Ez egy behordórotoros verzió, elsősorban nagygazdaságok részére ajánljuk. A behordórotornak és a 2,2 méter széles rendfelszedőnek köszönhetően a gép gyorsan magába szedi a levágott takarmánynövényt. Az eltömődés kiküszöbölése érdekében rendelkezik a bálázó a Drop Flool rendszerrel, aminek a különlegessége más típusokkal szemben, hogy itt az egész alja lenyílik eltömődéskor, és megszünteti a feltorlódás okozta eldugulást. Szabadalmaztatott Power Bind hálókötöző rendszerrel van ellátva, ami folyamatos hálóadagolást tesz lehetővé. Olyan tökéletesen működik, hogy elakadásról, hálószakadásról még egyetlen alakalommal sem kaptunk visszajelzést. Fontos kérdés még a nehéz háló felhelyezése a hálótartóra, ami itt alacsony pozícióban történik. Ez sokkal kevésbé megerőltető, mint más típusoknál, amelyek magasan találhatóak. (8. kép)

Ha belenézünk a bálázó oldalába, egy folyamatos olajzású gépet láthatunk, ami a láncok kenését biztosítja, a zsírzópontok központosított elhelyezésűek, ezáltal a karbantartása nagyon egyszerű és átlátható a kezelő számára (9. kép). A gép különlegessége még, hogy külön beállítható a magtömörség, külön a palásttömörség, és a kettő közötti anyagnak a tömörsége a bálázónak a monitorján. Ez a változókamrás verzió 75 cm-es bálától 165 cm-es bálaátmérőig tud bálát készíteni.

 

 

TÖKÉLETES BÁLAFORGATÁS ÉS FÓLIAÁTFEDÉS – VICON BW 2400 BÁLACSOMAGOLÓ (10. KÉP)

Önrakodó, vontatott, forgóasztalos, fel szedővel ellátott bálacsomagoló az itt látható gép. A bála felvételét a bálaemelő karral hajtjuk végre, melynek a kezelése történhet bentről, a fülkéből mechanikus kezelőszervekkel vagy pedig rádióhullámos kivitelben a benti monitornak a segítségével. A bálafelvevő a bálát az asztalra emeli fel, majd a fóliát az óramutató járásával ellentétesen forgó asztal rátekeri a bálára. Be lehet állítani, hogy 12, 14, 16 rétegű fóliát kívánunk rátekerni, majd az elvágása után a bálacsomagoló a fóliával betekert bálát hátrafelé rakja le. Opcionálisan egy bálafordítót is fel lehet helyezni, ami azért hasznos, hogy a bála ne a palástjára, hanem a lapjára – ahol a fóliával borítás sokkal vastagabb – érkezzen a fólia sérülésének maximális kiküszöbölése érdekében. A csomagoló üzemeltetésének egy pár kihelyezett hidraulikakör-igénye van, saját hidraulikatömbbel, elosztással és kezelőszervvel működik.

 

 

Nézze meg az erről készült videóinkat is!

 

Kristóf Imre