fbpx

STEYR: Az innováció ereje!

Írta: Szerkesztőség - 2010 november 10.

A STEYR MT széria az osztrák traktorgyártás remekműve. A több mint 60 éve tradicionálisan St. Valentinban gyártott STEYR traktorok a jelenleg piacon található legkorszerűbb technikai megoldásokkal felruházott mezőgazdasági erőgépek közé tartoznak.

 

Optimális motortechnológia: erős, mégis gazdaságos

Az új 86, 93 és 102 lóerő teljesítménnyel rendelhető, 4 hengeres, turbófeltöltéses motorok teljes mértékben megfelelnek a Tier III-as emissziós szabványnak. Állandó a teljesítményük, kisebb a fogyasztásuk és a környezetkárosító hatásuk, mint a korábbi STEYR 9000 M modelleknek. Az erőforrásokat nagyteljesítményű, Bosch dízelüzemanyag-befecskendező szivattyúkkal szerelték fel, a gyorsabb reagálás, a kisebb fogyasztás és a nagyobb hatékonyság érdekében, függetlenül attól, hogy hagyományos gázolajjal vagy biodízellel működtetik a traktorokat. Ezeket a motorokat kiváló vonóerő és rugalmasság jellemzi; az akár 39%-os nyomatékrugalmassággal szükség esetén most még nagyobb teljesítményt lehet kihasználni, mellső és hátsó munkagép kombinációk alkalmazása esetén. A széles fordulatszám-tartományban leadott, gyakorlatilag állandó teljesítmény miatt kevesebbet kell váltani, ami növeli a termelékenységet. Még kis motorfordulatszámnál is nagy indulási nyomaték biztosítja a szükséges vonóerőt a nehéz pótkocsikkal való elindulás során.

Optimális hűtés: garantáltan hosszú élettartam

A kétkörös vízhűtőrendszer ezeket a motorokat minden klímához megfelelővé teszi. A nedves hengerperselyek közvetlenül a hűtőfolyadékkal érintkeznek, ami hatékony hűtést biztosít. Mindegyik típust ellátták dugattyúfenék-hűtéssel és motorolajhűtővel. Ennek köszönhetően a motorok gyorsabban elérik az üzemi hőmérsékletüket, ami aztán állandó értéken marad. Mindez jelentősen hozzájárul a hosszú élettartamhoz.

Problémamentes indítás évszaktól függetlenül

A nagyteljesítményű akkumulátor és a hengerfejbe épített szívótorok-melegítő segíti a motor beindítását hideg időben, még szélsőségesen alacsony hőmérsékleten is.

Nagy hatékonyságú STEYR sebességváltók

A 9000 MT Multi-Trac sebességváltót úgy tervezték, hogy a legmagasabb fokú hatékonyságot és megbízhatóságot nyújtsa. A precízen megmunkált ferde fogazású fogaskerekek, a kényszerkenésrendszerek és az olajhűtéses kuplungegységek tökéletesen illeszkednek a motorhoz és a hajtáslánchoz, a tartósság és a megfelelő teljesítmény érdekében.

Olajfürdős kuplungegységek a nehéz üzemeltetési körülményekhez

Az olajfürdős, többtárcsás kuplungrendszerek lágy és hatékony irányváltást tesznek lehetővé anélkül, hogy a gépkezelőnek a kuplungpedált kellene használnia. A gyakori menetirányváltást igénylő munkafolyamatok esetén az olajhűtéses kuplungegységek csökkentik a túlmelegedésből eredő kopás mértékét, így növelik az i élettartamot.

A kuplungpedál használata nélküli fokozatváltások a STEYR Power-2 sebességváltóval

A teljesen szinkronizált STEYR Powershift sebességváltó a szántóföldi és közúti sebességtartományban egyaránt 4 alapfokozatot tartalmaz.

Egyetlen nyomógomb működtetésével mindegyik sebességfokozat menetsebesség-értéke 20%-kal csökkenthető vagy növelhető, a hajtáslánc megszakítása nélkül. Egy nitrogéntöltésű hidroakkumulátor kíméletes sebességváltást tesz lehetővé, így csökkenti a sebességváltó terhelését. Összesen 16 előremeneti és 8 hátrameneti sebességfokozat kapcsolható, 40 km/h csúcssebesség mellett. A sebességváltó alkatrészek hosszú távú megbízhatóságának biztosítása érdekében mindegyik csapágy és fogaskerék olajozásáról kényszerkenési rendszer gondoskodik. Ennek pozitív hatását a sebességváltó magas szintű hatékonysága és alacsony üzemi hőmérséklete bizonyítja.

A Powershuttle irányváltónak köszönhetően a traktor egy kézzel manőverezhető

A nagyobb STEYR traktorokhoz hasonlóan a 9000 MT szériában is megtalálható a kormánykerékbe épített Powershuttle irányváltó kar. Ennek köszönhetően a gépkezelő mindkét kezét a kormánykeréken tarthatja, miközben a Powershuttle irányváltó kart használja a menetirány módosításához.

Valamennyi STEYR Multi-Trac modell a 9000 MT szériában alapfelszerelésként négyfokozatú TLT-vel van felszerelve, amelynek kapcsolása elektrohidraulikusan történik, fokozatos gyorsítással terhelés alatt. Ennek köszönhetően a teljesítmény átvitele a hatékonyság csökkenése nélkül megy végbe.

A 430-as TLT fordulatszám speciálisan megfelel mellső fűkasza és rendfelszedő pótkocsi együttes használatához. Az új STEYR traktor monitorja kijelzi a kapcsolt sebességtartományt és az aktuális TLT fordulatszámot.

Hátsó TLT az alkalmazások széles skálájához

A hátsó TLT kuplung elektrohidraulikus működésű, és rendkívül érzékenyen reagál. A hajtás átvitele a motorról a hátsó TLT-hez a hatékonyság csökkenése nélkül történik. A maximális motorteljesítményt igénylő műveletekhez 430-as, 540-es és 1000-es fokozat áll rendelkezésre. A részleges teljesítményt igénylő alkalmazásokhoz az 540-es fordulatszám a névleges motorfordulatszám 65%-án is elérhető (540E fokozat). Ha a traktor beindításakor a TLT már bekapcsolt helyzetben van, akkor egy automatikus biztonsági zár megakadályozza a balesetek lehetőségének kialakulását.

STEYR Multicontroller vezérlőkar

Egyetlen vezérlőkarral működtethető a hátsó és mellső 3-pont függesztőszerkezet, egy kihelyezett hidraulikakörvezérlő szelep, a powershuttle irányváltó, a powershift és a power-clutch sebességváltó funkció, amely a legösszetettebb feladat elvégzését is leegyszerűsíti.

A legendás STEYR luxuskabin

A STEYR 9000 MT széria legfontosabb fejlesztési szempontja a vezetési kényelem és a folyamatosan növekvő felhasználói igényeknek való megfelelés volt. A vezetőfülke a szélesre nyíló ajtókon keresztül könnyen megközelíthető, a fülkében a zajszint minimális, 69 dB értékű. A lejtős motorburkolat kiváló rálátást biztosít a munkaterületre. A tetőbe épített üvegezett ablak megkönnyíti a felemelt homlokrakodó működésének figyelemmel kísérését és az alacsony helyekre való behajtást. A Multicontroller vezérlőkaron kiváló ergonómiával elhelyezett összes kezelőszerv magas színvonalú komfortot biztosít a vezetéshez és a munkavégzéshez. A luxuskivitelű vezetőülés, valamint a magasságában és dőlésszögében állítható kormánykerék minden kezelői igényt kielégít. Akár a legmagasabb gépkezelő számára is megfelelő fejtér és hely áll rendelkezésre, valamint a túlméretezett utasülés kényelmes ülőhelyet biztosít egy utas számára. Az enyhe lejtésű kabinpadló és a megemelt szélű padlóburkolat jelentősen megkönnyíti a vezetőfülke tisztítását.

Ergonomikus kialakítású kezelőszervek, könnyen leolvasható kijelzők

Az összes, logikusan elhelyezett kezelőszerv egy karnyújtásnyira található. Minden szükséges információ a legújabb műszerfalpanelről olvasható le. A könnyen áttekinthető analóg kijelzők mellett a műszerfalpanel integrált teljesítménymonitort is magában foglal, valamint az aktuális TLT fordulatszámot is megjeleníti.

STEYR – az erdőben is

A szántóföldi és a kommunális munkák mellett a márka modelljei az erdészetekben is megállja a helyüket. Az új STEYR erdészeti traktorok professzionálisan, biztonságosan és nagy hatékonysággal alkalmazkodnak bármilyen erdészeti feladathoz. Gazdaságosan üzemeltethetőek, miközben a környezetre gyakorolt káros hatásuk kicsi; a gépkezelő és a gép kivételesen magas szintű védelemben részesül; a megbízhatóságukkal pedig a STEYR erdészeti traktorok kiválóan elősegítik a termelékeny munkavégzést.

Tóth Sándor
Agroland 97 Kft.