fbpx

SAE TURBMATIC-P radiálventilátoros permetezőgépek – Hatékony megoldás többféle célra

Írta: Szerkesztőség - 2012 április 27.

Az Észak-Olaszországban működő SAE vállalat egy jellegzetes olasz családi vállalkozás, amelyet 1946-ban indított útjára a jelenlegi tulajdonos nagyapja.
Olaszországnak ebben a térségében, az Emilia-Romagna régióban sok hadiipari üzem és több repülőgépgyár is működött a háború végéig. A háború után a gépiparban, hidraulikában és pneumatikában jelentős tapasztalatokkal bíró munkaerőnek köszönhetően született meg több olyan olasz vállalkozás, amelyet ma megtalálunk, mint tradicionális családi vállalkozást, sőt némelyikük közben terjedelmes gyárrá nőtt. A SAE Sas. nem tartozik az óriásmultik közé, egy közepes méretű vállalkozásként megmaradt az eredeti telephelyén, az eredeti tulajdonosi háttérrel.
Eleinte kimondottan szőlészetek és gyümölcsültetvények számára építették gépeiket, később azonban megjelentek olyan típusok is, amelyek felhasználhatósága szélesebb körben eredményezett népszerűséget.

Ilyen a radiálventilátoros TURBMATIC-P nevű terméksorozat is, amely alapvetően két fő kivitelben kapható: traktorra függesztett gépként vagy önálló motorral platóra helyezhető változatban.
Mindkét esetben különböző tartályméretek és teljesítmények közül választhatunk.
A TURBMATIC-P sorozat alapvető tulajdonsága, hogy a kifúvócsőből kiáramló permettel egy bizonyos hatótávolságon belül permetezhetünk bármilyen irányban, miközben nem kell szembesülnünk olyan korlátokkal, amelyek például egy szántóföldi szórókeret használata során jelentkezhetnek.

   

A kifúvócsöves gépek a gyümölcsültetvényeken túl nagyon jól használhatók erdőben, vagy magas fák permetezésére; kommunális célokra, mint pl. szúnyogirtás, parkok permetezése, raktárépület fertőtlenítése, illetve egyik típusa kimondottan kukoricaültetvényekhez való.
Ez utóbbi a kukoricabogár elleni védekezésre kiváló, így erre a feladatra itthon is egyre többen alkalmazzák.
A függesztett változatok legkisebb gépe 300 literes, a legnagyobb pedig 1000 liter vegyszert tud befogadni.  A tartálytérfogatokkal arányosan a teljesítményt, azaz a lóerőigényt és a hatótávolságot tekintve is több változat létezik. A legkisebb gépek tehát 300-400 literrel 40 LE teljesítményt
igényelnek; hatótávolságuk felfelé 18-20 méter, oldalra 23-25 méter. A legerősebb változathoz pedig 90-95 LE szükséges, cserébe 44-46 méter távolságig hatásosan permeteznek vízszintesen, és 33-35 méter magasságig függőlegesen. A kukoricaültetvényre szánt modell kifúvófejét 2 méterrel magasabbra helyezik, mint a szokásos magasság.

A SAE készített már hasonló gépeket trópusi banánültetvények permetezésére is. Ezek a gépek 2000 literesek, platóra helyezhetők, és az előbb említett 2 méteres csővel szemben 6 méteres magasítással rendelkeznek.
A banánültetvényekben rendszerint 80 méterenként van művelőút, a géppel pedig 50-60 méterre lehet behatolni a permettel, így egy banántábla két oldalról tökéletesen kezelhető.
Korábban ezt a munkát helikopterrel végezték, ráadásul jóval kevesebb literkapacitással.
Hasonló a helyzet kukoricaültetvény esetében is: itt szintén két oldalról például egy 80 méteres sávot kezelhetünk úgy, hogy nem megy a traktor a növények közé. Kukoricabogár elleni védekezés esetén a felszívódó permetet hagyományos esetben légi úton vagy hidas traktorral juttatták ki, a nagyteljesítményű kifúvócsöves permetező megjelenése óta azonban ezt a feladatot nagyságrenddel olcsóbban meg lehet oldani.
Az amerikai kukoricabogár (Diabrotica Virgifera Virgifera) nehéz ellenfélnek bizonyul ott, ahol feltűnik, mivel nagyon szapora, jól alkalmazkodik és mozgékony. Többféle védekezési módszert lehet alkalmazni ellene: vetőmagcsávázás, talajfertőtlenítés, kifejlett bogarak elleni védekezés. A témában fellelhető szakmai cikkek, statisztikák alapján a leghatékonyabb védekezés a kifejlett példányok elpusztítása.
Erre a feladatra nagyon hatékony eszköz a TURBMATIC-P PLUS M típusú permetezőgép.

A SAE TURBMATIC-P PLUS M egy 1000 literes függesztett permetezőgép, teljesen tűzihorganyzott vázszerkezettel, s szintén tűzihorganyzott radiálventilátorral, amely 450 mm átmérőjű. A radiálventilátor hajtóműve 2 fokozattal és üresjárattal rendelkezik. A szivattyú 50 bar nyomással,
illetve 150 liter/perc teljesítménnyel képes dolgozni. A kifúvócső 2 méteres, tetején a kifúvófej vízszintes és függőleges irányban is állítható.
A fej mozgatását 12 V-os villanymotorok végzik, a gép kezelője pedig ezt a traktorból irányíthatja, egy távirányító segítségével. A ventilátor és a hozzá kapcsolódó kifúvótorony egy forgózsámolyon keresztül kapcsolódik a gép vázához, így lehetőség van arra is, hogy hidraulikus munkahengerrel az egész tornyot elbillentsük a függőlegestől a vízszintes helyzet felé.
A kifúvófej a kisebb kivitelek esetén is ugyanilyen módon működtethető, mozgatható, tehát a permetezés sugara könnyedén irányítható.
A SAE permetezőgépek magyarországi importőre, forgalmazója és szervize, a bicskei Interat Zrt. 1994 óta forgalmazza és javítja az olasz gyártótermékeit. A szokásos kopó tételek, a szivattyú karbantartásához szükséges alkatrészek, illetve a vegyszeres rendszer elemei általában készleten találhatók a bicskei raktárban.
Frank Péter, Interat Zrt.