fbpx

Egy csapásra 15-öt: videón a legizgalmasabb agrár-robotok

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 20.

Pár perc alatt végigrepülhetünk a holnap mezőgazdasági robotjainak seregszemléjén.

 

Nem veszélyes – előnyös

Újabb érdekes összeállításba tömörítette a Future Farming a jelen legkorszerűbb, leginnovatívabb mezőgazdasági robotjainak rövid bemutatását. Az elsősorban a növényvédelemre összpontosító alkalmazások esetén már fel sem merül a kérdés, hogy a robotok és (fél-)automaták veszélyt jelentenek-e az emberre… Ezekkel a gépekkel kisebb talajtaposás, sokkal kevesebb (vagy zéró) vegyszerkijuttatás, hatékonyabb és gyorsabb eredmény érhető el akár a gyomok, akár a fertőzések elleni védelemben.

 

Hasmagasság, ármagasság

A videón látható például az Ekobot GEN 2: a sorokban termesztett növényekhez alkalmazott gyommentesítő, vagy a FarmertronicsTrac: az a távirányítású co-robot, ami gyomirtáshoz, kaszáláshoz és permetezéshez is ért, extrém keskeny nyomtávval, széles abroncsokkal. Az ára sem rossz: cirka 25 millióért lehet majd venni. Ugyancsak látható a H2Trac EOX-175, aminek mind a négy futóműve kormányozható, így helyben képes megfordulni; teljesen elektromos, nagy hasmagasság és ármagasság jellemzi (az ára 100 millió körül van).

 

 

Gazemberek és áramütések

A Jacto Arbus 4000 JAV már szó szerint egy sci-fibe illő transzformersz. Teljesen autonóm módon permetezi a kertészetek sorait úgy, hogy lézerszkennerrel beméri azok elhelyezkedését, a rugalmasan mozgatható permetezőtorkolatok pedig a lehető legoptimálisabb közelségben juttatják a permetszert a fákra. Szintén a precíz permetszer-kijuttatásért fejlesztették ki a Kilter AX-1-et. A kis sárga tank felismeri és elpusztítja a gyomokat, és a nagy pontosság és permetezési közelség révén állítólag 95 százalékos vegyszerfelhasználás-megtakarítást képes elérni. Látható persze a már szinte legendás Monarc traktor. És egy hasznos „Gazember” – az odd.bot Weed whacker, azaz gazoló, amiben olyan képfelismerő algoritmus dolgozik, ami elég okos ahhoz, hogy felismerje és megkülönböztesse a gyomokat a terményektől. Így jelentősen csökkenthető a permetszer-felhasználás. És már ismert, de még mindig szenzációszámba megy a mechanikai úton, a gyomokat áramütéssel elégető Small Robot Company Dick.

 

mezőgazdasági robot Jacto Arbus