fbpx

Tényleg megoldás…? Méhek helyett paradicsom-beporzó robotok

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 12.

A neves világlap megfogalmazása szerint az ember természetkárosító tevékenységére a robot a megoldás: ha már egyszer elpusztítjuk a méheket, legalább lehet gyártani beporzó-robotokat.

 

beporzó robotot
Fotó: Wall Street Journal

 

Kamerák, algoritmusok – méhek helyett

Örömteli vagy kétségbeejtő a hír…? Nehezen eldönthető a Wall Street Journal (WSJ) híre alapján. A lap arról ír, hogy a természetkárosítás, a klímakatasztrófa, a természetes élőhelyek elvesztése miatt egyre kevesebb a növényeket beporzó rovar, például a poszméh. Gépek jelenthetik a megoldást, miután ausztrál és amerikai farmerek az izraeli Arugga Farming startup robotjaival poroztatják be üvegházban termő paradicsomaikat. A növény önmagát porozza a rovarokkal való érintkezés során. Ezt a gép úgy helyettesíti, hogy kamerákat szerelnek rá, a beérkező képet algoritmusok elemzik, így a sorok közt kerekeken közlekedő robotok felismerik a gyümölcstermésre érett növényt, levegővel töltik fel magukat, és kiáramoltatják a magukból a pollenanyagot.

 

Jobbak, mint a rovar…

A gépilátás-algoritmusokat több tízezer paradicsomvirág-fényképe alapján tanulja meg a felismerőrendszer, több szemszög, többféle fényviszony és morfológiai jellemző alapján. A tsztek szerint a robotok csaknem olyan hatékony beporzó, mint a méhek. Az ausztrál Costa Group Holding tízhektáros területen tesztelt két beporzórobotot, s az eredmények láttán legalább 30 ilyen géppel bővítik a flottát.

A WSJ hozzáteszi, egyre több cég alkalmazza a mesterséges intelligenciára alapozott robottechnikát. Az Edete Precision Technologies mandula-, a Bumblebee AI pedig avokádó-, kivi- és kakaó-ültetvényen tervezi a beporzórobotok bevetését. Közben a Virginia Egyetem málna-, szeder- és más bogyótermésű ültetvényre fejleszt hasonló technológiát – és persze a különféle növénytermesztési, növényvédelmi alkalmazások egyre terjednek.