fbpx

A 4.-5. generáció vezeti a 100 éves RAUCH családi vállalkozást

Írta: Fodor Mihály - 2021 október 29.

A közelmúltban Baden-Badenban tartotta ünnepi sajtótájékoztatóját a 100 éves múltra visszatekintő Rauch cég. A Valkon 2007 Kft. jóvoltából szerkesztőségünk is képviseltette magát a rendezvényen, ahol a szakmai program gyárlátogatással és szántóföldi bemutatóval is kiegészült. (A bemutatott gépek ismertetését társlapunk, a GÉPmax novemberi számában folytatjuk.)

 

Az ükapától az innovációig

Az ükapa, Franz Rauch kovácsmesterként dolgozott mezőgazdasági partnerei megbízásait teljesítve, de a mai cég alapjait az 1921-ben, Hermann Rauch által megalapított Rauch Testvérek nevű vállalat rakta le, amely mezőgazdasági gépeket és berendezéseket gyártott. A cégalapító a 2. világháború után három fiának, Gerhard, Alfred és Lothar Rauchnak adta át a stafétabotot, akiknek vezetésével sikerült a vállalatnak a mezőgazdaságban jelentős hírnévre szert tennie. Ma a RAUCH műtrágyaszórók, vetőgépek és téli útszórók nemzetközi gyártója. Két területen rendelkezik jelentős kompetenciával: a pontos adagolás és a precíz szórás tette elismert szereplővé az agráriumban is. A Hermann Rauch (pénzügyek, humánerőforrás és termelés), Robert Rauch (beszerzés), Joachim Rauch (értékesítés és marketing) és Norbert Rauch (kutatás és fejlesztés) alkotta innovatív vezetőségi csapat irányításával a negyedik generáció határozta meg a sikeres fejlődés irányát mind a mezőgazdasági, mind a kommunális technológia területén. A növénytáplálás gépesítésében elért úttörő eredményekkel a családi vállalkozás a műtrágyák hatékony és precíz felhasználásáról vált ismertté, és előremutató beruházásokkal továbbra is a csúcsra törekszik ezen a területen.

 

170 aktív szabadalom

2016-ban az ötödik generáció, Martin Rauch (termelés és IT) csatlakozott a vezetőséghez, így Hermann Rauch (pénzügy), Wilfried Müller (értékesítés és marketing) és Volker Stöcklin (kutatás és fejlesztés) részvételével a vezetőség új, dinamikus szintjét képviselik. „A műtrágyák erőforrás-hatékony felhasználása, ugyanakkor a terméshozamok növelése jelenti a jövő kihívásait. 100 éves vállalati múltunkkal tisztában vagyunk a mezőgazdasági technológia változásaival, és előremutató fejlesztésekre törekszünk, különösen a fenntarthatóság és a környezettudatosság területén” – mondta Martin Rauch ügyvezető igazgató. Jóval több mint 170 aktív szabadalom és a vezető német és nemzetközi szakvásárokon elnyert számos díj tanúskodik a vállalat folyamatos innovációs erejéről. A RAUCH termékek a pontosság, a teljesítmény, a nagy megbízhatóság, a maximális kényelem, a letisztult dizájn és a praktikus funkcionalitás szintézisét kínálják.

 

Gépújdonságokat is bemutattak

Természetesen a születésnap ünneplése mellett új fejlesztéseit is bemutatta a cég, szerencsére az időjárás a szántóföldi gépmustrát is lehetővé tette. Megismertük például az AXIS-H 50.2 EMC+W műtrágyaszórót az EMC automatikus adagolórendszerrel és a teljesen automatikus AXMAT duo szóráskép-szabályozással. A RAUCH AXIS kéttárcsás műtrágyaszóró EMC adagolórendszerrel működik, amely világszerte egyedülálló. Az EMC segítségével a RAUCH műtrágyaszóró minden egyes adagolónál külön-külön méri a műtrágya áramlási sebességét. A nem egyenletes műtrágyaminőségből adódó szórási hibák azonnal felismerhetők és kompenzálhatók, ez lehetővé teszi a nagyon pontos adagolást, még rossz minőségű műtrágyák esetén is. Amikor az értékes műtrágyaszemcsék szétosztásáról van szó, a RAUCH semmit sem bíz a véletlenre. A RAUCH AXIS szórók az innovatív AXMAT duo szóráskép-érzékelővel teljesen automatikusan, külön-külön ellenőrzik a műtrágya jobb és bal oldali kijuttatását. A legújabb radartechnológia segítségével a szórási mintázatokat minden célfelületen külön-külön vizsgálja. Az 54 radarérzékelő biztosítja, hogy a szórási hibákat az elektromos távvezérlésű szórási technológia azonnal észlelje és kompenzálja. Az intelligens rendszer teljesen automatikusan működik, kivéve az AXMAT szórásszélesség-érzékelő egyszeri kézi kalibrálását. Az EMC és az AXMAT kiegészül a VariSpread vezérléssel, amely automatikusan, GPS segítségével egyméteres lépésekben igazítja a szórásképet a szántóföld kontúrjához. Ahhoz, hogy ezt a technológiát a szántóföldön gyorsan és hatékonyan lehessen alkalmazni, speciális „SpeedServos” szervomotorokat használnak. A műtrágyaszóró, az EMC automatikus adagolórendszer és az AXMAT duo szóráskép-érzékelő harmonikus kombinációjával a műtrágyatechnológiára specializálódott RAUCH a teljesítmény határait feszegeti az igényes növénytáplálásban.

 

mátrágyaszóró RAUCH
A RAUCH AXIS kéttárcsás műtrágyaszóró EMC adagolórendszerrel működik, amely világszerte egyedülálló

 

MultiRate: a precíziós gazdálkodás még pontosabbá válik

A MultiRate adagolórendszer a pneumatikus műtrágyaszóróknál a világon az első olyan adagoló- és elosztórendszer a granulált műtrágyák használatához, amely kis területen is pontos növénytáplálást biztosít. A MultiRate lehetővé teszi, hogy összesen akár hat szórási szakasz külön-külön be- és kikapcsolható legyen. A kijuttatási mennyiség minden egyes szakaszon párhuzamosan, egyedileg szabályozható. Ez 5-10%-os műtrágya-megtakarítást tesz lehetővé.

A MultiRate adagolórendszer a három rögzítési ponttal és legfeljebb 30 m munkaszélességgel rendelkező AERO 32.1-nél vagy a 36 m munkaszélességű, vontatott AERO GT 60.1 pneumatikus műtrágyaszórónál alkalmazható. Minden egyes műtrágyaadagoló-rendszer egy kompakt bütykös kerékkészletből áll, és a kijuttatási mennyiséget és a munkaszélességet 6 m-es rácshálóban a szántóföldhöz tudja igazítani, nagy pontossággal alkalmazva a kijuttatókártyás szórást, az ékszerű szórást és a határszórást.

 

mátrágyaszóró RAUCH
A MultiRate lehetővé teszi, hogy összesen akár hat szórási szakasz külön-külön be- és kikapcsolható legyen

 

A mezőgazdasági műholdak, kamerás drónok és érzékelők ma már részletes információkat szolgáltatnak minden egyes szakasz biomasszájáról, talajállapotáról és tápanyagigényéről. A MultiRate-tel ellátott pneumatikus műtrágyaszórók ideálisan megvalósítják a szükséges hozamjavulást, kevesebb műtrágyát használnak fel, és maximálisan védik a környezetet, a talajt és a vizeket.