fbpx

Traktoros homlokrakodók

Írta: GÉPmax-2021/V. lapszám cikke - 2021 október 17.

A mezőgazdasági termelésben a rakodási, anyagmozgatási feladatok mintegy felét homlokrakodós traktorokkal végzik, ezért a gépkereskedelem fontos szegmensét adják. A kis-, közép- és nagyüzemekben egyaránt előfordulnak, mivel a rakodási munkák ciklikussága és szezonalitása miatt nem feltétlenül érdemes egy külön rakodógép üzemben tartása.

 

CASE IH LRZ homlokrakodó
CASE IH LRZ traktoros homlokrakodó szögletes nagybála rakodás közben

 

MULTIFUNKCIONALITÁS, VÁLASZTÁSI SZEMPONTOK

A leggyakrabban előforduló traktoros homlokrakodók népszerűségét tovább növeli, hogy egyre bővül a használható adapterek köre. A rakodási munkákon kívül számtalan feladatra alkalmassá tehetők a gépek, amivel nemcsak a traktorok, hanem a homlokrakodógémek éves kihasználtsága is tovább növelhető. Ez a gazdálkodás eredményessége szempontjából nagyon fontos: még mindig az a legdrágább gép, amit nem használunk. Ma már alapvető elvárás a rakodási feladatok egy géppel történő megoldása.

 

Massey Ferguson 946 traktoros homlokrakodó
Massey Ferguson 946 traktoros homlokrakodó raklapemelő villával munkában

 

A traktoros homlokrakodók legfontosabb választási szempontjait a főbb paraméterek adják, amiket vásárlás előtt érdemes átgondolnunk. A kis önsúly, a gyors le- és felszerelhetőség, a kényelmes és pontos irányíthatóság fontos, de jó, ha először a traktor teljesítményét, önsúlyát és geometriai méreteit vesszük alapul. Ezek fogják meghatározni ugyanis az emelőerőt és az emelési magasságot. A homlokrakodó műszaki tartalmának teljes összhangban kell lennie a traktor mellső hídjának terhelésével, terhelhetőségével és a hidraulikarendszer teljesítményével. Szintén fontos szempont a nagy be- és kibillentési szögtartományok (merítés – kiürítés) megléte. Ennek a rakodási munkáknál és az adapterek pozícionálásánál jut fontos szerep. A kanalak ideális billentési szöge töltéskor 45–55°, ürítéskor 50–60°.

 

Zetor ZL 24 homkolrakodógép földmunka közben
Zetor ZL 24 homlokrakodógép földkitermelés közben alapkanállal, Zetor Major 80 traktoron

 

KOMFORTMEGOLDÁSOK

A rakodási munkákon kívül is széles a homlokrakodógémek felhasználási területe. A könnyű és középnehéz univerzális traktorok számtalan munkaeszközzel, kiegészítővel a telephely-fenntartási, a takarmányozási, az erdészeti, a kertészeti, és a kommunális munkákra is alkalmassá tehetők. Sokszor már a traktorgyártók is igyekeznek a rakodási munkákra alkalmasabb megoldásokat találni, a modern konstrukciókkal törekednek a gördülékenyebb munkavégzés biztosítására. Az egyes márkák a homlokrakodós felhasználás megkönnyítésére szériafelszereltségben vagy opcionális kiegészítőként kínálják a gyári előkészítést: üvegezett tetőablakokat, panorámatetőket, felfelé ívelt szélvédőket, lekerekített motorháztetőket és a joystickba vagy kartámaszba integrált kezelőszerveket. Ezek a megoldások még gyorsabb, pontosabb és kényelmesebb munkavégzést tesznek lehetővé. A könnyebb munkákhoz kisebb önsúlyú, a nehezebb feladatokhoz nagyobb önsúlyú, robusztusabb gémszerkezetű, erősített kivitelt érdemes beszerezni. Az átlagos teljesítményű traktorokkal (80–110 LE) kiviteltől függően max. 2 tonna emelhető, kb. 3,5 méter magasra. Ennél nagyobb teljesítmény csak nagyobb szállítási teljesítményű hidraulikaszivattyúkkal és erősebb hidraulikus munkahengerekkel érhető el a nagyobb teljesítményű traktorok esetében (110–150 LE). Az átlagos kivitelű homlokrakodókkal is gond nélkül megoldható a mezőgazdasági pótkocsik töltése, rakodása.

 

Valtra T4 és Valtra 76 homlokrakodóval munka közben
Valtra T4 traktor, Valtra 76 homlokrakodóval, csomagolt bála pótkocsiról való lerakodását végzi

 

GYÁRTÓK, MÁRKÁK, KIVITELEK

A homlokrakodó-márkák eredete sok esetben nehezen átlátható, mert az erőgépgyártók a termékeket gyakran csak megvásárolják az arra szakosodott, profi gyártóktól, és tovább márkázzák. Egyes traktorgyárak maguk is gyártanak homlokrakodógémeket és -adaptereket (Fendt, Claas, John Deere), mások viszont csak a saját nevük alatt értékesítik az átvett kiegészítőket (New Holland, Case IH, Steyr, Massey Fergusson, Valtra, Deutz-Fahr). A két legnagyobb, meghatározó európai márka a német Stoll és a svéd Alö.

Komolyabb ismertségre tett még szert Közép-Kelet Európában a Hauer és a Metal-Fach is. Magyarországon a Kaposgép termékei a legnagyobb darabszámban értékesített homlokrakodók. A hazai tervezésű, fejlesztésű és gyártású eszközök szinte bármelyik márkára és típusra felszerelhetők. Az itthoni (pl. Ferro-Flex, Blackbull) és a kelet-európai márkák alapvetően jó ár-teljesítmény aránnyal rendelkeznek, és kedvezőbb árfekvésük ellenére kielégítő műszaki tartalmat és színvonalat képviselnek. Az olcsóbb kivitelek nem teszik lehetővé a munkaeszközök fülkéből történő felvételét, azok hidraulikus reteszelését, amelyek egyébként hatékonyan csökkentik a balesetveszélyt. Az egyszerűbb konstrukciójú homlokrakodógémek le- és felszerelése általában körülményesebb, időigényesebb, csak mechanikus párhuzamvezérléssel ellátottak, hagyományos csatlakozókkal szereltek, mechanikus hidraulikakarokkal üzemeltethetők. A legkorszerűbb homlokrakodók alapvető tartozékai közé számítanak már a vezetőfülkében elhelyezett, joystick rendszerű vezérlőkarok és vezérlőgombok. Az elektrohidraulikus vezérlés érzékenyebb, és finomabb kezelést tesz lehetővé. A legújabb modellek a nagyobb, önjáró rakodógépekből ismert Z-kinematikájú gémkonstrukciókkal rendelkeznek. A hidraulikacsövek védett helyen, a gém vázában, belül helyezkednek el. Ez jobb kilátást és kisebb sérülésveszélyt eredményez. A legdrágább, legprofibb kivitelek hidraulikus munkaeszköz-reteszeléssel, hidraulikus párhuzamvezetéssel, rázófukcióval, sebességfüggő lengéscsillapítással (álló és haladó helyzet), rugózással, végpozíció csillapítással, elektromos és hidraulikus multicsatlakozóval, beépített mérlegrendszerrel ellátottak. A munkatartomány-korlátozással a kiemelési magasság és a munkaeszközdőlés szabályozható. A memóriafunkciók a gém és a munkaeszköz pozícióját mentik el, könnyedén megismételhetővé téve azokat. A fenti funkciók és kiegészítők szerepe főleg akkor értékelődik fel, ha a homlokrakodós traktorunkat minél szélesebb körben szeretnénk használni. Főleg az adapterek cseréjét, le- és felszerelését megkönnyítő funkciókat, illetve a joystickvezérlést fogjuk nagyra értékelni.

 

Fliegl seprőadapter
Traktoros homlokrakodóra szerelhető Fliegl seprőadapter munkában

 

SZÉLESKÖRŰ ALKALMAZÁSOK

A bála-, a trágya-, a szemestermény-rakodás mellett szinte nincs olyan rakodási feladat, amire ne lenne alkalmas egy homlokrakodós traktor. A többfunkciós kanalak általában1,2–2,2 méter szélesek, űrtartalmuk 0,3–0,7 m3 között változik. A nehézanyag-kanalakkal (erősített föld-, kavics-, mélyásó és rézsűkanalak) kisebb földmunkákat vállalhatunk, vízelvezetőárkokat áshatunk, valamint tereprendezési feladatokat végezhetünk. A hagyományos trágyavillákon kívül ma már hidraulikusan nyitható-zárható trágyakanalakat (pelikán), valamint azonos működtetésű trágyamarókat (krokodil) választhatunk. A silómaró-, silóvágó-, takarmánykeverő-adapterekkel az állatok takarmányozásába segíthetünk be. A bálarakodási, mozgatási munkákban a klasszikus bálatüskén kívül bálafogókat (szenázsbálák), bálarendezőket és bálalifteket, sőt, homlokrakodóra szerelhető bálabontó-kiosztó adaptereket is használhatunk. A raklapvillákból akár már hidraulikus oldalmozgatású kivitelt is vehetünk, amivel már a targoncákhoz hasonló rakodási komfort érhető el. A vető- és műtrágyatartályok, gépek feltöltésénél elengedhetetlen big-bag rakodásnál a zsákemelő, illetve 4 kampós emelőkeret érhető el. A rönkfogókanalakkal, kisebb-nagyobb fakitermelési munkák könnyíthetők meg, önerőből. A tolólapokkal, hótolókkal és hómarókkal kommunális feladatok ellátására is képessé tehető a homlokrakodós traktor. A magasban végzett üzemi, telepi karbantartó munkáknál nagyon jól jöhet egy emelőkosár, munkaállvány. Az ágvágókoronggal tájápolási munkák végezhetők, hasznos segítség lehet a dűlőút melletti szélfogó erdősávok költséghatékony karbantartásában. Az udvar és útkarbantartási munkákhoz seprőadaptert, és gyomseprűt is választhatunk.

 

Söjtöri Andor