Próbaüzemnél tart a magyar traktor

Harminc évet kellett várni, hogy ismét magyar építésű traktort fejlesszen a hazai agrárgépszakma. A Dutra hagyományaira épülő, korszerű, 50-80 lóerős hazai típus már a próbaüzem fázisában van.

Magyarországon 30 éve nincs traktorgyártás és -fejlesztés, a gazdák széles körében van viszont igény egy takarékos üzemeltetésű, könnyebben kezelhető-javítható, egyszerű felszereltségű erőgéptípusra. A jánoshalmi Renner Tamás okleveles gépészmérnök ebből kiindulva tervezte meg – a legendás Dutra hagyományaira építve – az 50 és 80 LE-s Renner-traktorokat.

A négy azonos méretű kerékre épülő szerkezet megépítése bár összetettebb volt, homokos, laza talajokon 10%-kal jobb hatásfokú. A négykerék-meghajtásos traktor első hídja és sebességváltója például a világszerte bizonyított Carraro Drive Tech, motorja a megbízható, takarékos és gazdaságos üzemeltetésű Kubota.

Felemelő érzés, hogy bebizonyíthattuk, mi mindenre képes saját erejéből a magyar mérnök és szakmunkás! Méltók akartunk lenni a 40-50 évvel ezelőtti elődök munkájához és a Dutra színvonalához, és adni is akartunk valamit a társadalomnak – mondta a fejlesztési folyamat derekán Renner Tamás. A fiatal szakember egyben arra is figyelmeztetett, hogy a sikerhez vezető szakmai munkához olyan szellemi tőke kellett, amire „vigyázni is kell, mert ezek a szakemberek, ez a tudás nem sokáig lesz már meg, ha nem kapja meg a kellő erkölcsi és anyagi támogatást a saját államától!”

A Renner-traktor jelenleg a próbaüzem fázisában tart, de a jelek szerint a jánoshalmi Renner-üzem kész a gyártásra.

Forrás: agraragazat.hu

Szerkesztőség

no