fbpx

Hivatalos megnyitó és a következő alapkőletétel

Írta: Fodor Mihály - 2021 június 23.

A negyedik Pöttinger-üzemet 2021. június 11-én hivatalosan is megnyitották. A vállalat tulajdonosai, a vezetőség, a dolgozók és a meghívott vendégek (a járványhelyzet miatt) kis létszámú csoportja vett részt a Grieskirchen (AT) melletti St. Georgenben található új üzem átadásán. Az első bővítési szakasz 25 millió eurós beruházással mindössze egy év alatt készült el. A nagyon erős rendelésállomány és a fő üzemben rendelkezésre álló korlátozott hely miatt az építkezésnek gyorsan kell folytatódnia. Ezért került sor a következő fázis alapkőletételére is.

 

Pöttinger
Az új gyáregység hivatalos megnyitója

 

Mint az óramű

Amikor Franz Pöttinger órásmester és lakatosmester 1871-ben megalapította a vállalatot, nem gondolta volna, hogy pontosan 150 évvel később az ő neve alatt nyitják meg a vállalat negyedik gyártóüzemét. A grieskircheni (AT) főüzem mellett, amely a zöldsor gépeit gyártja, a bernburgi (DE) vetőgépgyár, a vodnanyi (CZ) talajművelő-gép üzem és az új üzem teszi teljessé a kvartettet. Itt gyártják majd többek között a körbálázókat is.

Az első fázis – amely 17 hektáros területen 6300 m2 gyártási területet biztosít – rekordidő, mindössze egy év alatt készült el. Annak érdekében, hogy a vállalat folyamatos növekedését támogatni tudja, a Pöttinger úgy tervezte meg az új gyártóüzemet, hogy az elkészültével a központban lévő gyártóüzemhez hasonló gyártási területet kínáljon.

A hivatalos megnyitó alkalmával tartott alapkőletétel a második bővítési szakasz építésének kezdetét jelentette. Ez az új szakasz a jelenlegi gyártási terület mintegy kétszeresére történő bővítését és további 45 millió eurós beruházást jelent. A jövőben a gépek kiváló minőségű festését is az új üzemben végzik majd. A katódos merítéses festés környezetbarát bevonási eljárás. A bevonatok keverése és felvitele során nem használnak oldószert. Ezáltal a Pöttinger-gépek szemet gyönyörködtető festést kapnak, amely hosszabb élettartamú.

“Elégedettek vagyunk üzletünk pozitív fejlődésével, és a jelenlegi kereslet lendületét a fenntarthatóság elérésére kívánjuk felhasználni a forgalmazás bővítésével és új termékek bevezetésével. Ezt a fejlődést a lehető legjobban támogatják majd ezek a bővítési fázisok” – mondta Gregor Dietachmayr, a menedzsment szóvivője, aki örül a folyamatban lévő bővítési munkálatoknak.

 

Pöttinger
Ismét eljött az alapkőletétel ideje: megkezdődik a második bővítési szakasz

 

Vissza a természethez

 Családi vállalkozásként és mezőgazdasági gépgyártóként a Pöttinger az emberekre és a környezetre összpontosít. A gépek fejlesztésénél nemcsak a legjobb munkaeredmények elérése a cél, hanem az erőforrások maximális kímélése is. A fenntarthatóság az új épületek építésénél is prioritást élvez.

– Ezért használták végig a fát, mint megújuló építőanyagot.

– Padlófűtést alkalmaztak a gyártási folyamatokból származó maradék hő optimális kihasználása érdekében.

– Az energiatakarékos intézkedések, mint például a LED-technológia, a kiváló minőségű hőszigetelés és a hővisszanyerés már a Pöttinger filozófiájának részei.

A természetes külső kialakítás elősegíti a biológiai sokféleséget: Az üzem előtt található 6000 m2 virágos rét és több méhcsalád gondoskodik a természeti környezetbe való további integrációról.

“A természetes kültéri környezetet fás és gyepes területek alkotják, mint szabad terek, amelyeket a dolgozók a szünetekben élvezhetnek” – mondta Jörg Lechner, az építési projektért felelős ügyvezető igazgató. Majd így folytatja: “Az új épület további értéket teremt a régióban, mivel ismét megerősítjük gyökereinket Ausztriában; egy magas minőségi színvonalú gyártási helyszínen.”

Mintegy 60 alkalmazott kezdi meg az IMPRESS körbálázó és a TOP rendkezelők összeszerelését. Az összeszerelősor egy ergonomikus, a legmagasabb szabványok szerint kialakított munkahely. “Ha a kiegészítő épület elkészül, további 30-40 embernek tudunk majd itt magas színvonalú munkahelyet biztosítani” – mondta Jörg Lechner, aki a termelésért felelős.

 

Tiszteld a múltat – légy a jövő

Azzal, hogy a nemzetközi mezőgazdasági gépgyártó vállalat az új üzemet a vállalatcsoport székhelyének közelében építi fel, helyi gyökerei előtt tiszteleg. “Az alapító Franz Pöttinger vállalkozói lendülete 150 évvel ezelőtt egy nemzetközileg sikeres vállalat alapjait fektette le. Ez a pozitív szellem az új üzemben is tovább virágzik majd. A vállalat folyamatos fejlődése, amelyet kiváló minőségű, műszakilag kiemelkedő termékekkel támogatnak, megadja az ütemet a további terjeszkedési fázisokhoz. A jövőbe vezető utunk során mottónk vezérel minket: Mindenkinek szüksége van a mezőgazdaságra” – mondta Gregor Dietachmayr, kiemelve a vállalat néhány kulcsfontosságú értékét.