fbpx

A Phylazonit termékek élővé teszik a talajt, s növelik a hozamot

Írta: GÉPmax-2021/IV. lapszám cikke - 2021 július 21.

A Feri Mezőgazdasági Bt. egy családi gazdaság, amely a modern munkaeszközök beszerzésére, a talajjavításra, a talaj jó minőségének megőrzésére törekszik. Ennek érdekében átálltak a forgatás nélküli talajművelésre. Technológiájuk szerves részét képezik a Phylazonit baktériumtrágyák, s a precíziós gazdálkodás is megvetette már a lábát a gazdaságukban.

 

Prescher Péter
Prescher Péter gazdálkodók hamar meggyőzte a Phylazonit technológia, valamint a mögötte álló csapat szaktudása

 

MINDIG A GÉPEK ÉRDEKELTEK, DE A NÖVÉNYTERMESZTÉST IS MEGSZERETTEM

A Phylazonit egyre több gazdaság számára nemcsak terméket, hanem szemléletmódot is jelent. A hozamok optimalizálása mellett ráadásul a környezetet is kevésbé terheli. A nagylóki Prescher család mindezt régen felfedezte, ezért fontos technológiai elem a növénytermesztésükben. Beszélgetésünk alkalmával Pétert kérdeztük a Phylazonit baktériumtrágyákról, a tapasztalataikról, valamint a készítményekben rejlő lehetőségről. Mindenek előtt viszont a gazdálkodásuk kezdetéről tudakolóztunk.

– Édesapám még mielőtt megalapította a jelenlegi betéti társaságot, a helyi termelőszövetkezetben dolgozott állattenyésztési ágazatvezetőként. Mivel az csődöt jelentett a kilencvenes évek elején, 1994-ben saját vállalkozásba kezdett 300 hektáron, amit az akkori volt termelőszövetkezeti tagok, tagi részesedésként kaptak földbérletként művelésre. A kezdetekben 20-30 éves gépekkel dolgozott, a termelőszövetkezetben megszokott hagyományos technológiákkal.

Amikor még a középiskolai tanulmányaimat végeztem, mezőgazdasági gépszerelő szakközépiskolában, a nyári gyakorlatokat a gazdaságunkban töltöttem, s a szünetekben is sokat segítettem édesapámnak. 2006-ban végeztem mezőgazdasági gépészmérnökként, azóta közösen vezetjük a gazdaságot.

Eleinte a munka növénytermesztési része kevésbé vonzott – mindig is a gépek érdekeltek –, de idővel azt is megszerettem. Ma már elmondhatom, hogy azzal foglalkozom, amit szeretek csinálni.

 

munkagép
A forgatás nélküli talajműveléssel és a Phylazonit technológiával sokat tehetünk talajaink minőségéért

 

A FORGATÁS NÉLKÜLI TALAJMŰVELÉS ÉS A BAKTÉRIUMTRÁGYA JÓL KIEGÉSZÍTIK EGYMÁST

– Hol tart most a gazdaságuk?

– Gépszeretetemnek köszönhetően mindig igyekeztem olyan munkaeszközöket „csempészni” a gazdaságunkba, amivel hatékonyabbá tehetjük a növénytermesztést. Ma már műveletcsökkentett technológiával dolgozunk a 430 hektár területünkön, s modern gépparkkal rendelkezünk. Fő profilunk a sörárpatermesztés, ami a területünk 50 százalékát teszi ki. Őszi és tavaszi sörárpát is termesztünk, utóbbit negyedik éve szintén ősszel vetjük a jövedelmezőség, illetve a tavaszi, jellemzően hektikus, csapadékhiányos időjárás miatt.

Fontos számunkra a talajminőség javítása és a jó minőség fenntartása. Négy évvel ezelőtt kezdtünk áttérni a szántásról a forgatás nélküli talajművelésre, s ma már teljes területünket így műveljük, miközben a baktériumtrágyákat is régóta alkalmazzuk. Ez a kettő elem együtt tökéletes szimbiózist teremtett: a talajéletre, a tápanyag-felvehetőségre és a terméseredményre is jó hatást gyakorolnak. Többen mondták, hogy sok év alatt hozza meg gyümölcsét a forgatás nélküli talajművelés. Nálunk azonban egy-két év alatt kézzel fogható eredmény mutatkozott a talajszerkezet minőségében és a termésnövekedésben, ami talán annak is köszönhető, hogy már régóta használunk baktériumkészítményeket. A sörárpa mellett őszi káposztarepcét és kukoricát termesztünk.

Mindehhez a talajaink is kedveznek nekünk, de vigyázunk is rájuk, s kétévente lazítózzuk a kukorica és az őszi káposztarepce előtt. A mészlepedékes csernozjom talajaink jellemzően 30-40 AK közöttiek, amik a talajművelési technológiánknak köszönhetően a csapadékot is jól tárolják.

 

Phylazonit Phyller kijuttató
„Az első munkaeszközünk, amit Phylazonit Phyller kijuttatóval felszereltünk”

 

FELGYORSÍTJA AZ ELHALT NÖVÉNYI RÉSZEK LEBOMLÁSÁT, TÁPANYAGGÁ VÁLÁSÁT

– Mióta használnak baktériumkészítményeket, s először melyiket?

– Közel 10 évvel ezelőtt használtunk először baktériumtrágyát tarlóbontásra a kukoricatarlóban lévő nagymennyiségű szármaradvány miatt. Három gyártó termékét is kipróbáltuk, de hamarosan a Phylazonit mellett tettük le a voksunkat. Nemcsak a készítményeik sikeressége, hanem a mögötte álló csapat miatt is. Számukra az értékesítésen túl az is fontos, hogy nyomon kövessék termékeik adott területen lévő alkalmazhatóságát, hatékonyságát.

A Phylazonit Tarlóbontót eleinte kezdetleges eszközzel juttattuk ki. Az AMAZONE Catros rövidtárcsa volt az első olyan munkaeszközünk, amit már kijuttató egységgel is felszereltünk. A Tarlóbontó hatására a szármaradványból 1-2 hónap múlva eltűnt a cellulóz, s porhanyósodni kezdett. Hatékonysága miatt később a gabona- és a repcekultúrákban is bevezettük az alkalmazását. A készítménnyel nemcsak a szármaradvány eltüntetése a célunk, hanem az abban lévő szerves anyag talajba történő visszapótlása is.

 

Sorvetőgép
„Az Amazone sorvetőgépre nem kissé bonyolultabb volt felszerelni a kijuttatót, de ezt is megoldottuk”

 

SERKENTIK A GYÖKERESEDÉST, FOKOZZÁK A HOZAMOT

– Melyik baktériumkészítmény követte a Tarlóbontót?

– A Tarlóbontó sikerességén felbuzdulva a Phylazonit csapatával közösen kukorica-, repce- és sörárpakultúrákban is állítottunk be kísérleteket, ahol a cég baktériumkészítményeinek hatását vizsgáltuk eltérő dózisok mellett. A meggyőző eredmények miatt kezdtük alkalmazni gabonában a Phylazonit Talajoltót, valamint kukoricában és repcében a Talajregenerálót. Ezeket a KUHN szemenkénti vetőgépünkre és az Amazone gabonavetőgépünkre felszerelt Phyller egység segítségével juttatjuk ki.

 

– Mit érdemes tudni a Phylazonit talajoltó-készítményéről?

– A Talajoltó baktériumtörzsei segítik a vetőmag mielőbbi csírázását, stimulálják a gyökérképződését. Az eredmény egységesebb, gyorsabb és egyöntetűbb kelés. A készítmény nagyobb felületet biztosít a tápanyag- és vízforgalomnak, s a gyökérfelületen élve tehermentesíti a növényt egyes energiaigényes folyamatoktól. Ilyen például a vízoldhatatlan vegyületek oldása, valamint egyes hormonszerű anyagok termelése. A Talajoltó a talajlevegő nitrogéntartalmának megkötésével és a talajban kötött foszforformák mobilizálásával többlettápanyaghoz juttatja a kultúrát.

A Phylazonit Talajregeneráló is serkenti a gyökeresedést, valamint gyorsítja a csíranövény fejlődését. A készítmény baktériumtörzsei olyan antibiotikumszerű vegyületeket termelnek, amelyeket a talajlakó káros gombák elkerülnek. Sziderofor-termelő képességük következtében a gyökérfelület környezetében korlátozzák a káros gombák szaporodását az azok élettevékenységéhez nélkülözhetetlen vasformák lekötésével, hasznosításával.

Azért is fontos a Talajregeneráló alkalmazása, mert a szántáshoz képest a forgatás nélküli talajművelésnél nagyobb a veszélye a különböző gombafajok elszaporodásának. A Talajregeneráló alkalmazásával kukorica esetében 1 tonnás termésnövekedést értünk el a kontroll területhez képest, de a repce is többet hozott.

 


A Temposensor segítségével sebességarányosan is kijuttathatók a baktériumkészítmények

 

– A talajminőségre, talajszerkezetre, talajéletre gyakorolnak hatást a Phylazonit készítményei?

– Első évben ne várjunk nagy eredményt e tekintetben, nem egy azonnal ható inputanyagról van szó, ugyanis egy leromlott talajszerkezet, talajélet helyreállításához legalább annyi idő szükséges, mint amennyi idő alatt ez a negatív hatás kialakult. Viszont 3-4 év múlva sokkal művelhetőbbé válik a talaj: porózusabb, nem tömörödik. A talaj vízmegtartó-képessége és tápanyagszolgáltató-képessége is javul, ami a termésmennyiségben is megmutatkozik. Olyan szintű talajélet alakul ki, ami pozitívan befolyásolja a növények termeszthetőségét is. Persze az eredmény mértékét a talajművelési technológia is befolyásolja.

 

MENETSEBESSÉG-ARÁNYOS KIJUTTATÁS, AKÁR PRECÍZIÓSAN IS

– Hogyan juttatják ki a baktériumkészítményeket?

– Ehhez korábban a Phylazonit Phyller kijuttató egységet használtuk. Ez egy teljesen mechanikus szerkezet, szivattyúval, nyomásszabályozóval és kijuttató-fúvókákkal vagy dozírozó lapkákkal. Az eszköz üzemi nyomását beállítjuk az adott, fi x munkasebességhez, és már kezdődhet is a munka. A tartályt és a Phyller kijuttatót a traktor fronthidraulikájára csatlakoztatjuk, a fúvókákat pedig a munkaeszközre. A kijuttató bármelyik munkaeszközre felszerelhető, a működtetéshez ISOBUS-ra sincs szükség, csak egy 12 V-os csatlakozóra.

Azonban amióta a Phylazonit Kft. megjelent a piacon a Temposensor Basic-kel, azóta mi is használjuk, amivel megvalósul a sebességarányos kijuttatás. A telefonon futó applikáció segítségével beállíthatjuk a kívánt paramétereket, például milyen készítményt és fúvókát használok, valamint a hektáronkénti dózist. A START/STOP rendszer pedig a fordulókban automatikusan elzárja a kijuttatást. A menetsebesség-arányos kijuttatás a készülékben található GPS antenna által valósul meg, ugyanis erről kapja a rendszer a haladási sebesség értékét.

A Talajoltót a nyitott magárokba csorgatjuk, hogy a készítmény ne érintkezzen mechanikus eszközzel, ami a rátapadás miatt veszteséget okozna. A pálca vagy a tömörítőkerék pedig zárja a magárkot.

 

Vetőgép

 

A FEJLESZTÉS NEM ÁLLHAT MEG

– Mik a jövőbeli fejlesztési terveik, irányaik?

– Folyamatosan fejlesztjük a gazdaságunkat, ami fókuszában a precíziós gazdálkodás áll. Emiatt is végeztem idén precíziós gazdálkodási szakmérnökként. Az új, digitális átállásra való pályázat keretében szeretnénk vásárolni egy olyan betakarítógépet, ami már alkalmas hozamtérképezésre is. A precíziós gazdálkodás minél több elemét kívánjuk bevezetni a gazdaságunkban, mert ebben látjuk a jövőt. Szeretnénk felszerelni a munkaeszközeinket a baktériumtrágyák helyspecifikus kijuttatására alkalmas Temposensor Precision eszközzel is.

 

Prescher Péter
„Az évtizedes kapcsolat ismeretében elmondhatom, hogy minden Phylazonit készítmény valóban tudja azt, amit a vállalat kollégái mondanak róluk”

 

– Idén Phylazonit Partnerségi Díjban is részesült. Mit jelent ez pontosan?

– Véleményem szerint ez az évtizedes együttműködésünk elismerése. A gépész vénámmal segédkeztem ötletekkel a Phylazonit Temposensor tervezésében. Folyamatosan kísérletezünk, segítettük egymás munkáját, jó partneri kapcsolat alakult ki közöttünk. Bármilyen problémánk akad, mindig készségesen segítenek, szakmailag jól felkészültek. A besztercei gyárukba is ellátogattam, ahol feltűnt a családias hangulat. Azt éreztem, jó lehet ott dolgozni. Mindenki közvetlen, pozitív a hozzáállásuk, segítőkészek.

Az évtizedes kapcsolat ismeretében elmondhatom, hogy minden Phylazonit készítmény valóban tudja azt, amit a vállalat kollégái mondanak róluk. A megfelelő időben és módon történő kijuttatása viszont nagyon fontos a termékek valóban pozitív hatásainak kifejtéséhez.

 

Csomor Zsolt