fbpx

Permetezőgépek: 10 milliós bírság, eltiltás a jogsértésekért

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 15.

Hát, nem valami fényes a kép: 500 gép vizsgáztatása után 9 állomásból csak 2-nél volt mindent rendben a nébihes ellenőrzésekor.

 

Bírság, törlés

Májustól ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a permetezőgépek időszakos műszaki felülvizsgálatát végző állomásokat. A jogszabályok és szabványok betartásának kontrollját július végéig 9 felülvizsgáló állomáson végezték el, főleg azokra, ahol bő 500 permetezőgép műszaki felülvizsgálatát végezték el. A Nébih szakemberei 7 állomáson találtak változóan súlyos jogsértéseket. Hatósági eljárást indítottak, és a 3 legsúlyosabb jogsértőt nemcsak eltiltották a további felülvizsgálatoktól, és törölték is őket a felülvizsgálatra jogosultak nyilvántartásából. Ráadásnak még összesen 10,5 milliónyi növényvédelmi bírságot is kiróttak. Az eddigi ellenőrzések során mindössze két állomáson talált mindent rendben a hatóság. További két felülvizsgáló állomást a közepesen súlyos mulasztások miatt növényvédelmi bírság kiszabása mellett, kettőt pedig kisebb jelentőségű hibák miatt, bírság megállapítása nélkül kötelezett a Nébih a feltárt hibák javítására, illetve a hiányosságok pótlására.

 

permetezőgép
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Vizsgálat nélkül engedték át a gépet

Az ellenőrzési kampány első szakaszában a legsúlyosabb kihágás az érdemi vizsgálat nélküli tanúsítvány- és igazolómatrica-kiadás volt. Gyakran előfordult, hogy az ellenőrzött állomások nem vagy csak részben tettek eleget adminisztrációs kötelezettségeiknek. Például a felülvizsgálatok időpontját és helyszínét nem adták meg idejében és pontosan, vagy a gépre vonatkozó azonosító és további adatokat nem rögzítették megfelelően a hatóság rendszerében. Többször előfordult, hogy a szabványokban meghatározott vizsgálóberendezések, mérőeszközök csak részben álltak rendelkezésre. Arra is volt példa, hogy egyes mérőeszközök nem voltak kalibráltak, vagy egyes műszaki jellemzőknek – például a gépre szerelt manométer pontosságának, a szórószerkezet kialakítására és kivitelére vonatkozó paramétereknek, a szórófejek, illetve fúvókák szórásteljesítményének – a mérése nem a vonatkozó szabványokban leírtak szerint történt.

A kedvezőtlen megállapításokat figyelembe véve, a Nébih szakemberei ősszel is folytatják a helyszíni ellenőrzéseket.

 

forrás: Nébih