fbpx

Permetezés: da Vinci-képet festettek a szántóföldre

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 19.

Ilyen frappánsan és művészien még sosem mutatták be, milyen távlatai vannak a precíziós permetezés lehetőségeinek. Leonardo, a zseniális mester boldogan foroghat a sírjában.

 

permetező

 

A hollandoknak az idei, számukra szokatlanul kemény hideget és havat hozó tél nemcsak arra adott lehetőséget, hogy a csodálatos belvárosi csatornarendszerek vizén korcsolyázzanak. A nagy mennyiségű hóval borított szántóföldek arra ihlették a holland Agrifac szellemes fejlesztőit, hogy helyszíni prezentációval mutassák be a permetezési technológia pontosságának távlatait. Ehhez egy tábla 132×200 méteres felületére Leonardo da Vinci Mona Lisájának festékpermet-változatát festette fel egy Condor permetezőgép (természetes festékalapanyaggal). Mindezt olyan feladattérkép, GPS-adatok tették lehetővé, amelyek a gyorsan, másodpercenként 100-szor ki- és bekapcsoló, 25 cm-es távolságban lévő fúvókákkal hajtották végre a feladatot. Az elmúlt években több száz önjáró permetezőgépet szereltek fel ilyen technológiával.

 

permetező

 

Nem csoda, hogy az Agrifac úgy kommentálta a Profinak a különleges bemutatót:

Ha ezt meg tudjuk valósítani, el tudod képzelni, mit tehetünk a permetezéssel a világon használt vegyszerek mennyiségének csökkentése érdekében.

 

Itt pedig látható a videó.

 

Fotók: Agrifac/YouTube