fbpx

LEEB-permetező – növényvédelem, mint a mesékben

Írta: Gépmax.hu - Hirdetés - 2021 július 20.

A társadalom szemszögéből a mezőgazdaság legkritikusabb pontja a növényvédelem. Amennyiben a nyugatot nézzük, az jön le, hogy a mezőgazdász tulajdonképpen mérgezi a lakosságot. A politikára egyre nagyobb nyomás hárul, amit annak rendje és módja szerint tovább is terhelnek a paraszti társadalomra, ezért a közeljövőben radikális változások is bekövetkezhetnek. Természetesen mindenki vegyszer nélkül előállított növényeket szeretne fogyasztani, de aki már próbálta – akár egy kis veteményeskertben is – láthatta, hogy nagyon nehéz. A minap kellett nagyon gyorsan lefújnom a krumplit, mert egy-két nap alatt úgy nézett ki mintha ribizli lenne… Vagy védekezünk, vagy nem lesz termés.

 

ÍGY CSÖKKENTI A VESZTESÉGET A LEEB KERETVEZÉRLÉSE

Amennyiben a vegyszerek mennyiségét fogják korlátozni, úgy egyre fontosabb lesz, hogy az, amit kijuttatunk, minél nagyobb arányban tudjon hasznosulni. A cél tehát a minél kisebb veszteség és a hatékonyság: így a kevésnek is ugyanaz a hatásfoka, mintha a nagy mennyiségnek több mint a fele elveszne.

 

Elsodródás csökkentése grafikon
Elsodródás csökkentése – minél közelebb a célfelülethez!

 

A LEEB permetezők lelke a szórókeret-vezérlés. Egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amivel nagyon közel tudjuk vinni a fúvókát a célfelülethez, így drasztikusan csökken a veszteség. Az ingaként felfüggesztett szórókeret tökéletesen ki van egyensúlyozva, mert bárminemű elektronika vagy hidraulika csak akkor dolgozik jól, amennyiben a mechanika ezt megengedi.

 

LEEB permetező
A tökéletes keretet könnyebben közel engedjük a felszínhez

 

A giroszkóp-vezérlésű munkahengerek a szórókeret közepét mindig a föld felszínével párhuzamosan tartják. A két munkahenger hasonlóan dolgozik, mint az ember karjai, folyamatosan húz és ereszt, mindezt másodpercenként ötször, ezért marad a keret párhuzamos a föld felszínével még dombos felületen is. Az ultrahangszenzorok csak a magasság beállításában segédkeznek.

 

LEEB permetező
BoomControl Pro Plus

 

AZ ELSODRÓDÁS

A permetezésnél a veszteség több faktorból tevődik össze. Az egyik az elsodródás. A fúvókából kilépő cseppek kb. 35 cm megtételére elégséges energiával rendelkeznek. Ezután a csepp a súlyától fogva esik vagy éppen lebeg. Az apró cseppek, amik a permetező mögött lebegnek, csakis a súlyuk révén érnek le a növényre. A cseppeknek viszont különböző körülmények mellett más és más az élettartamuk, így meglehet, hogy egyik nap ez több, a másikon pedig kevesebb.

 

LEEB permetező
A 25 cm fúvókatávolság hatékonyabb gyomirtást eredményez

 

LEEB permetező
Minél közelebb, annál kisebb az elsodródás

 

Amennyiben olyan időjárási körülmények között kell növényvédelmet végeznünk, amikor magasabb a hőmérséklet, alacsonyabb a páratartalom, és még a szél is lengedez, észre sem vesszük, de óriási a veszteség. Így pedig a növényvédő szer hatásfoka jóval kisebb lesz. A cél mindig olyan közel menni, amennyire csak lehet.

 

LEEB permetező
Olyan közel, amennyire csak lehet!

 

Alapjába véve 50 cm fúvókaosztással 50 cm-re lehetünk a célfelülettől. Amennyiben ezt el tudjuk érni, az óriási előnyt jelent a 75–100 cm közötti szórókerettartáshoz viszonyítva. Akár 40–50% is lehet az elsodródás csökkenésének potenciálja!

 

LEEB permetező
LEEB 4 LT – 50 cm-re az állománytól

 

Természetesen a LEEB szórókeret-vezérlésnek köszönhetően még közelebb – akár 30 cm-re – is lehet menni a növényhez. Ez azonban azt jelenti, hogy a szórókeretre 25 cm osztásba kell feltenni a fúvókatesteket.

 

LEEB permetező
LEEB LT – az eredeti 25 cm-es fúvókaosztás, eredményesebb növényvédelem

 

A fúvókatestekre több fúvókát tudunk feltenni, amelyek között sebességarányosan a rendszer mindig az optimálisan megválasztott fúvókát működteti. A 25 cm-es rendszernek, azon felül, hogy közel vagyunk az állományhoz és kisebb a veszteség, még olyan előnye is van, hogy a különböző fúvókák megfelelő kapcsolásban még jobb borítottságot is el tudnak érni! Ezt az előnyt ki lehet használni pl. a gyomirtásnál, amikor a rög alatt megbújó kis gyomot jobban elérjük, s így hatékonyabbak leszünk. Ugyanez igaz a kalászvédelemnél is.

 


LEEB permetező
LEEB VN VL 2 m hasmagasság, állítható nyomtáv

 

ÚJ! ÍME A PULZÁLÓ FÚVÓKA!

Egy új rendszer a pulzáló fúvókásrendszer, amelynél a fúvóka előtti szelep másodperzenként hússzor nyit és zár, és a lémennyiség a nyitott és zárt periódusok függvényében változik. Ennél a rendszernél akár állandó nyomáson is tudunk menni, így állandó cseppeket is képezünk! A LEEB precízebb, így még jobb növényvédelemmel, kevesebb szerhasználattal érjük el ugyanazt a hatást, mint hagyományosan. Azzal csak, hogy lejövünk 30 cm-re a célfelülettől, akár 20-50% veszteségcsökkenéssel számolhatunk. Ez azért tetemes összeg arra, hogy valaki elgondolkodjon a mérlegelésnél. A növényvédelem elég nagy költséghányaddal rendelkezik a technológiában, és akkor a legbosszantóbb, fájó a helyzet, amikor az első kezelés nem sikerült, és újra rá kell menni. Ilyenkor már nemcsak a kezelés költségét lehet/kell számolni, hanem az esetleges terméskiesését is.

 

A LEEB növényvédelem alacsonyabb költségszint mellett hatékonyabb és környezetkímélőbb megoldást kínál a termelők számára!

 

Szász Zoltán +36-30/743-0302

Horsch GmBH