fbpx

Parcella-technika a növénynemesítés szolgálatában

Írta: GÉPmax-2021/I. lapszám cikke - 2021 február 11.

A mezőgazdasági kutatások műszaki hátteréről általában kevés szó esik. Pedig fontos, izgalmas réspiacról van szó. A mezőgazdasági kutató-technika, a parcella-technika teszi lehetővé az új fajok termesztésbe vonását, a fajtakísérleteket és a folyamatos nemesítési munkát. Fontos szerep hárul a speciális agrotechnikára a kisparcellás fajtaazonosító és fajtatisztasági vizsgálatokban, a fajtafenntartásban és a teljesítményvizsgálatokban is.

 

gabona

 

Új perspektívák

A kutatói, nemesítői munka egyre fontosabbá válik, mert a klímaváltozás és a túlnépesedés komoly kihívások elé állítja az agráriumot. A világ élelmiszer- és energiaigényét stagnáló körülmények között kell előállítanunk, ebben pedig új fajtákra és innovatív termesztéstechnológiákra kell támaszkodnunk. Az előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-re eléri a 9,7 milliárd főt. Az elmúlt évtizedekben létrejött cégek, cégcsoportok színvonalas műszaki megoldásokat biztosítanak a fajta-előállítók és a fajtafenntartók számára. A kisparcellás kísérletekhez a minták vetésétől a növényápolási munkákon keresztül a betakarításig számos különleges gépet használnak. A parcella-technika fő vásárlóinak a nemesítőházak, vetőmagtermelő vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek számítanak. A kevés számú gyártó jellemzően a világpiacra dolgozik. A legnagyobb, leghaladóbb cégek laboreszközöket kínálnak a betakarítást követő munkafolyamatokhoz. A digitalizáció új korszakot nyitott a német dominanciájú piacon. A drón-, szenzor- és szkennertechnológiák a nemesítésben is új perspektívákat nyitottak.

 

mintavétel

wintersteiger

 

Parcella, precizitás, permanensen

A növénynemesítés kutatói tevékenység, ami a kísérletezésre épül. A cél mindig a javított termelési értékű fajta előállítása. A felszaporítás és a köztermesztés során a fajták azonban leromolhatnak, ezért a termesztésben lévő fajtákat állandó nemesítési folyamatban tartják. A kutatási célok meghatározását a terület kiválasztása követi, csak azután alakítják ki a fajtasorrendet. Ezt a folyamatot hívják parcellázásnak. Az új, ígéretes fajták felszaporításánál szintén nagyon fontos a magas műszaki színvonalú, pontos és megbízható parcella-technika. A törzsparcellák, a törzskeverékek parcelláinak fajtatisztasága és fajtaazonossága alapvető elvárás a későbbi szuperelit szaporulati fok előállítása miatt. A munkaidő és a teljesítmény szempontjából hatékony gépek a kutatási céloknak megfelelően készülnek, a parcellatechnikára szabott méretük és precizitásuk elsődleges szempont.

A kombájnok például nemcsak azért számítanak parcellakombájnnak, mert a hagyományos gépekhez képest jóval kisebbek. Nem kicsinyített modellek tehát, hanem a növénynemesítés igényeit szem előtt tartó műszaki fejlesztések eredményei. Fő feladatuk az egyes fajták keveredésmentes, tiszta betakarítása. A vágóasztalok szélessé-ge a vizsgálatokba vont parcellák méretéhez igazodik, általában 1, 25 és 2 m között változik, 0,25 m-es osztásban. A kisebb alapgépek általában kis tengelytávval készülnek, rendkívül fordulékonyak, jól manőverezhetők. Kisebb önsúlyuk és kedvező külméretük miatt könnyen szállíthatók trailerrel, kisteherautóval. Ez az egymástól távol eső kísérleti parcellák esetében nagy segítség. Konstrukciójuknál fogva könnyen tisztítható a cséplőrendszer (ferdefelhordó, dobkosár, dob). Általában rendkívül pontos mérleggel, valamint mintavevő és zsákoló egységgel készülnek. Az egyszerűbb felépítésű, könnyen kezelhető gépek fülke nélkül, a komolyabb változatok két személyes, légkondicionált kabinnal szereltek. A gépkezelő mellett dolgozó személy a mintavételezésért felelős. A legtöbb márka opcionálisan gumihevederes járószerkezettel is gyártja a típusait. Szinte minden gyártó kínál ún. Twin Plot gépeket, amelyek egymástól független, kettős arató, cséplő és tisztítórendszerrel rendelkeznek, általában 2×2 soros kukorica és napraforgó, ill. 2×1,25 vagy 2×1,75 m-es adapterrel szereltek, így egy menetben két különböző fajtájú parcella takarítható be. A parcellakombájnok különféle vágóasztalokkal és átalakításokkal ugyanúgy alkalmasak gabona, repce, kukorica, szója, napraforgó, bab, here és fűfélék betakarítására.

 

wintersteiger

 

A Wintersteiger

…1954-ben egyszerű vetőgépekkel és laborcséplőkkel kezdte meg tevékenységét. 1960-ban bemutatták a vetőmag-termesztő üzemeknek a világ első, szériában gyártott parcella-kombájnját. 1983-ban piacra dobták első precíziós szemenkénti vetőgépüket. 1999-ben felvásárolták a parcella-technikában fogalomnak számító HEGE-t. 2019ben többségi tulajdont szereztek az angol TRIALS Equipmentben. 2002-ben bemutatták dupla parcella kombájnjukat, ami 2 fajta párhuzamos betakarítását tette lehetővé. 2007-ben új dizájnt és szín vezettek be, a kék helyett a ma már jól ismert zöld színre fújták a gépeket. A Wintersteiger mára a világ egyik vezető gyártójává lépett elő a parcella technikában. Integrált termékkínálatának fejlesztésére éves bevételének 7%-át fordítja. A parcella arató- és cséplőgépeken kívül zöldtakarmány- és silókukorica-parcella betakarítógépeket, valamint sor- és szemenkénti vetőgépeket, tápanyag- és növényvédőszer-kijuttató eszközöket, önjáró eszközhordozókat kínál. A traktorra szerelt műtrágyaszórók pneumatikus elven működnek, rendkívül egyenletes eloszlást és pontos szórásképet eredményezve. A parcella-permetezőgépek nemcsak növényvédőszerek, hanem hígtrágyák és folyékony preparátumok kijuttatására is alkalmasak. Az aratásnál a tisztaságon és a hatékonyságon kívül nagyon fontos a fajtaazonos, keveredésmentes betakarítás, a folyamatos mintavétel és az egzakt mérések lehetősége, valamint a korszerű adatgyűjtés.

Az ausztriai Wintersteiger az egyik legtapasztaltabb parcella kombájngyártó, az elmúlt 65 évben több mint 3000 darabot állítottak elő. A nagyparcellás kísérletekhez és a felszaporítási fázishoz a New Hollanddal együttműködve kínálja az egyik legnagyobb parcella kombájnt. A Wintersteiger a bonitálást egy speciális drónnal a legmodernebb szintre emelte. A bonitálás bírálatot jelent: bizonyos fajtatulajdonságokat (pl. növekedéstípus, betegségjellemzők) még ma is szántóföldi szemrevételezéssel mérnek fel. A bonitálás a különböző régiókba szánt fajtatípusok kiválasztásánál meghatározó. A cég adatmenedzsment- és szoftveres háttértámogatást kínál a vetési, növényápolási és betakarítási munkákhoz egyaránt. A szokásos laboreszközökön kívül laborszárító berendezéseket és labor-szecskázógépeket is gyárt. A műszaki réspiacokra specializálódott cégcsoport fa- és fémmegmunkáló gépeket is gyárt, valamint régóta patináns sílécgyártónak számít. A cégcsoport 15 leányvállalattal, 60 képviselettel 130 országban van jelen. A világ minden tájára szállítottak már, a partnerek, egyetemek, kutatóintézetek visszajelzéseit folyamatosan beépítik az újabb fejlesztésekbe. A szakemberek utánpótlás biztosítása miatt saját képzési rendszert tartanak fenn. Az automatizált gyártási folyamatban lézervágógépeket és hegesztőrobotokat alkalmaznak.

 

HALDRUP

 

A dán alapítású Haldrup

…több mint 40 év tapasztalattal rendelkezik a parcella-technika területén. A gyártó kimondottan a növénynemesítés műszaki hátterére koncentrál, szintén a vetéstől a betakarításig. Hírnevét zöldtakarmány-betakarítógépeivel, önjáró kaszálógépeivel alapozta meg. Parcella-kombájnokat 1985 óta gyártanak. Az 1987-1999 közötti időszakban az intenzív fejlesztéseknek köszönhetően a betakarítás-technológia teljes spektrumát lefedték, ma már hárompont-felfüggesztésű silózóadaptert is gyártanak. A 2001-ben egyedi gépgyártásra alakult német Inotec Engineering 2002-ben kapta meg a Haldrup németországi képviseletét. 2008ban a két cég a már jól ismert Haldrup név alatt egyesült és kezdetét vette a folyamatos terjeszkedés, bővülés.

2008-tól jelentek meg szortimentjében a laborgépek (cséplőgépek, tisztítógépek, osztályozók, magszámlálók, zsákolóautomaták). 2009-ben Franciaországban létesítettek kereskedelmi és szervizhálózatot, 2011-ben pedig az USA-ban, Oroszországban és több dél-amerikai országban. 2013-tól a Haldrup termékkínálata szinte a teljes parcella technikát lefedi. 2014-ben megindult a gyártás az Egyesült Államokban, a németországi, központi (Ilshofen) gyárat folyamatosan fejlesztik. 2019-től már parcella műtrágyaszórókat és permetezőgépeket is kínál a cég. A Haldrup egyedülálló módon parcella-direktvetőgépekkel is foglalkozik. Fontosnak tartják a személyes kapcsolattartást és az egyedi igények kiszolgálását. Gépeik moduláris felépítésűek, a szériatermékek műszaki tartalma a megrendelő nemesítőház vagy kutatóintézet igényeinek megfelelően személyre szabhatók. A vetőgépeik műtrágya és granulátum kijuttatásra alkalmasak, a cég a szemenkénti vetőgépeinél Monosem részegységeket használ. Természetesen a vetéstől a betakarításig szintén biztosított a megfelelő szoftveres háttér. Szintén kínálnak értékelő programokat (bonitálás) és NIRS érzékelőket.

 

HALDRUP

HALDRUP

 

A Zürn

…30 éve gyárt vágóasztalokat. A nagy múltú cég 2004 óta készít parcella-kombájnokat. Vágóasztal-specialistaként számos fontos innovációt jegyez (pl. szalagos vágóasztalok, elektromos meghajtású vágóasztalok), a kombájnok gyártásánál a legfontosabbnak az optimális, egyenletes anyagáramot tartja. A parcella-kombájnok fejlesztése 2004-ben kezdődött az egykori HEGE dolgozók egy csapatával. A HEGE 50 éves tapasztalatát felhasználva és tovább fejlesztve világszínvonalú gépek születtek. A felfutó gyártás miatt 2009-ben növelniük kellett a kapacitást, amit a HEGE egykori telephelyén (Domӓne Hohebuch in Waldenburg) valósítottak meg. A Zürn parcella-kombájnok ma is ott készülnek. 2010-ben tovább bővítették parcellakombájn-kínálatukat. A kombájnokon kívül eszközhordozókat és parcella-vetőgépeket gyártanak. A 2006-óta tartó partneri viszony után 2014-ben átvették az AgrarMarkt Deppe parcellatechnika-részlegét, kínálatuk vetőgépekkel bővült. 2019-ben többségi részesedést szereztek az angol kultivátor specialista Garfordban. A kameratámogatott, mechanikai gyomszabályozásnak a parcella-technikában komoly szerepet szánnak. Az akvizíciók, felvásárlások és egyesülések folyamata nemcsak a nagy mezőgazdasági gépgyártók világában, hanem a műszaki réspiacok szereplői között is fontos növekedési faktornak számítanak. Az érdekesség kedvéért említjük meg, hogy a Zürn kutatási célokra fi x, stabil cséplőgépeket gyárt, valamint az övé a világ legnagyobb teljesítményű parcella-kombájnja (Zürn 170). Egyedülálló a cég Easy–Clean-rendszere, ami két eltérő fajtájú parcella esetén a különleges konstrukciónak köszönhetően a tisztítást rekordidőre, kb. 10 percre szorítja le. Multifunkciós eszközhordozóit könnyebb ápolási munkákra (műtrágyaszórás, permetezés) ajánlja 1,3-1,6 méteres hasmagassággal. Saját gyártmányain túl a szintén parcella-technikát gyártó francia Baural termékeit kínálja, így fedve le a teljes vertikumot (szemenkénti vetőgépek, rotoros parcella-kombájnok). A Zürn egyébként az egyik legjelentősebb német gépkereskedő, a John Deere márkát 1963 óta forgalmazza.

 

Zürn

Zürn

 

A BAURAL

…nevű céget 1993-ban alapította Alain Baumont és Hervé Gayral. A parcella-kombájnok gyártása után 1997ben vetőgépekkel (Kuhn-elemekkel), 1998-ban silózóval bővült a kínálat. 2000 óta az amerikai parcella-technikát gyártó Almaco európai képviseletét látja el. 2008 óta eszközhordozókat is gyártanak. 2015-2016 között nagyobb volumenű nemzetközi terjeszkedésbe fogtak, képviseleteket nyitottak Afrikában, Dél-Amerikában, Oroszországban, Ukrajnában és Ausztráliában. 2018-ban egy akvizíció során Samuel Provost üzletember tulajdonába került a vállalkozás, az alapítók a cégben maradtak. A tőkeinjekció után kezdetét vette a gépek fejlesztése, digitalizációja és a gyártás korszerűsítése.

Akit érdekel a parcella technika, látogasson el a DLG Szántóföldi Napjaira (2021.06.08-06.10.), a hannoveri Agritechnikára (2021.11.14-11.20.) vagy figyelje a gyártók on-line gépbemutatóit, webináriumait!

 

Baural

Baural

 

Söjtöri Andor