fbpx

Takarmánykiosztó kocsi rakodógémmel a végén

Írta: Farkas Imre - 2021 február 03.

A HOZJAIN ISZRK-12G vontatott, vízszintes keverőcsigás takarmánykiosztó kocsi takarmánykeverékek készítésének és adagolásának univerzális eszköze, különlegessége nem ebben rejlik.

Az orosz mérnökök gondoltak azokra a gazdaságokra ahol nem áll rendelkezésre külön rakodógép a kiosztó kocsi feltöltésére és a takarmány nem falközi silókban tömörítve áll rendelkezésre. Így a rotoros marófej helyett, forgó rakodógémet szereltek a kiosztó kocsi hátsó részére. A rakodóberendezés alkalmazása lehetővé tette a széna, a szalma, illetve a szenázs betöltésének egyetlen gépkapcsolattal való megvalósítását. Nincs szükség külön traktoros homlokrakodóra, vagy önkáró rakodógépre a keverő-kiosztó kocsi megtöltéséhez.

 

Önrakodó takarmánykiosztó kocsi

Érdekes látványt nyújt, de ötletes megoldás a rakodógém alkalmazása a takarmánykiosztón – fotó: https://inteh-hozain.com/

 

A rakodógém a takarmánykiosztó kocsi  hátsó falára van felszerelve és sem magasságra, sem szélességre nem növeli meg a gép méreteit szállítási pozícióban. A rakodót a takarmánykiosztó végén elhelyezett vezértömbről működtetheti traktorkezelő. A 12 m3 kapacitású keverőtartálya lehetővé teszi a műszakonkénti 1 000 fős állomány takarmányozását. A kétlépcsős reduktor, a takarmánytípustól függő optimális üzemmódok beállítását biztosítja. A csigák fordulatszáma: 1 5; 21 ; 26; 45 fordulat/perc közül választható meg, így kisebb teljesítményigényt támasztanak a traktor TLT hajtásával és motorteljesítményével szemben.