fbpx

Balogh Balázs és a New Holland

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2021 március 31.

„A New Holland mezőgazdasági gépek mindig visszatermelik az extrák árát!”

Jó fogyasztás, megbízhatóság, kényelem és jól néznek ki. A Somogy megyében gazdálkodó Balogh Balázs szerint, ha nagyon röviden meg kellene válaszolnia, miért tart ki több mint 21 éve a New Holland mezőgazdasági gépek mellett, röviden ezeket mondaná a sor elején. No meg azt, hogy egy New Holland traktorban vagy kombájnban, rakodógépben az extra felszereltség sosem kiadás, hanem lehetőség, hogy hatékonyabban, többet termeljünk. Ők 2000 óta minden kényelmi, műszaki vagy épp precíziós extrát megragadtak, amit a lehetőségeik engednek. Így jutottak 6 hektártól 187-ig, 300 hizlalt sertéstől egy 2000 állatos állományig és egy farmig, ami immár teljesen önellátó takarmány terén.

A bejárt útról, a tudatos flottafejlesztés előnyeiről kérdeztünk, illetve arról, melyik New Holland gépet miért kedveli a gazdaságában.

 

New Holland

 

„21 éven át segítettek ezek a mezőgazdasági gépek építkezni, cserébe én is kitartok mellettük”

A világban sok minden változott 1995 óta, de a Somogyban, Gyékényesen gazdálkodó Balogh Balázs szerint a mezőgazdasági gép kiválasztása üdítő kivétel. Ez ugyanis két pofonegyszerű elvet követ saját földjeik és sertéstelepük esetében:

  1. Ami elérhető felszereltség, kerüljön be a gépbe.
  2. Legyen New Holland.

 

A második alapelv 2000 óta szerepel a listán

Ekkor vásárolta meg ugyanis a somogyi gazda első TL 90es kisgazdaságoknak szánt erőgépét, amivel egy MTZ okozta csalódáson akart túllépni.

„Az alapelvem az, hogy kényelmi téren, váltó vagy precíziós felszereltség terén, amit csak a lehetőségek engednek, mindennel felruházom a mezőgazdasági gépjeinket. Ez azért lényeges, mert minden feladatot a fiam, az öcsém és én látunk el a gazdaságban. Ha az ember élvezi, amit csinál, jobban dolgozik, a jobb munka pedig többet hoz. Ehhez kiváló mezőgazdasági gépek kellenek, olyan fülkével, amiben jól érzed magad. Ezért szereljük fel a traktorokat, kombájnokat a maximumra, ezért dolgozunk a New Hollanddal. Mert megtérül.” – vág bele a New Hollanddal közös évek felidézésbe Balogh Balázs.

A családból Balázs szülei sertéshizlalással foglalkoztak már az 1980as évektől, de ő volt az, aki ezt kiegészítve belefogott a növénytermesztésbe is.

„Ma már önfenntartó a gazdaság, de az elején tényleg szinte a semmiből építkeztünk. 6 hektár földünk volt, amit egy akkor újnak számító MTZ-vel akartam megművelni. Sajnos nem úgy húzott, ahogy vártam, így elkezdtem nézelődni, hogy mire lehetne váltani. 2000-ben végül megakadt a szemem egy New Holland TL 90-en, ami egy 80-egynehány LE-s kis traktor volt. Gyönyörű volt a design-ja, öröm volt beülni a kabinjába, nem mellesleg imádom a kék színt, így üzletet is kötöttünk az értékesítővel. Az a New Holland traktor 8 éven át minden nagyobb probléma nélkül folyamatosan dolgozott. Úgy döntöttem, hogy nekünk akkor „a kék az igazi”, amit azóta sem bántam meg.”

Az első New Holland traktort egyre követték az újabb erőgépek, rakodók és kombájnok, miközben a földterület és az állatállomány is szépengyarapodott.

Kis lépésekben haladtunk előre. 2-5-10 hektáronként évente, így jutottunk el 2020-ra 187 hektárig. Ez nem egy hatalmas terület, de megadja számunkra, hogy önellátók legyünk. A 2000 sertés hizlalásakor már nem függünk senkitől, minden takarmány saját, ami fontos állomás. Ehhez kellett az a tudás, megbízhatóság, amit a New Holland gépektől megkaptunk. 21 éven át segítettek ezek a mezőgazdasági gépek építkezni, cserébe én is kitartok mellettük.”

 

Az extrákkal felszerelt géppel többet lehet keresni is, és az árát is jobban tartja

Természetesen ára van, ha valaki minden elérhető extrával kér a gyárból egy kombájnt vagy egy traktort, de a somogyi gazdálkodó szerint hosszú távon így értékálló befektetés a mezőgazdasági gép.

„Egy fullra felszerelt gépet megvenni az elején lehet, hogy kicsit fáj. De sokkal dühösebb volnék, ha a fülkében csapnék a homlokomra, hogy ez az ülés mégsem annyira kényelmes, a kormány nem az igazi, vagy épp kimaradt valami a GPS technológiához, így sokkal többe lesz a műtrágya vagy a permetszer.

Költeni kell rájuk, de a New Holland mezőgazdasági gépek mindig visszatermelik az extrák árát! A másik ok, ami miatt így vesszük a gépeket, hogy egy jól felszerelt gépet könnyebben piacra lehet dobni, jobban tartják az árukat, ha eladnánk, cserélnénk.”

 

New Holland

T6-os és T7-es erőgépek, 50-es fokozatmentes váltó, RTK – mindnek megvan a maga előnye

A 2000-ben vett TL 90-es 2009-ben érett meg a cserére. A helyére egy T5050-es New Holland traktort vásároltak, ami 97 LE-s teljesítménnyel és számtalan olyan újítással érkezett, ami megkönnyítette a munkát – például ilyen a high-low hajtómű vagy épp az elektromos irányváltó. „Ez a gép még mind a mai napig szolgálatban van, nagyon vigyázok rá, cserébe úgy néz ki, mintha most gördült volna le a szalagról, semmi probléma vele a munka során.”- meséli Balogh Balázs.

A gazdaságban a traktorokra fontos szerep hárul: elvégzik a saját terményhez nélkülözhetetlen földmunkákat, húzzák a vetőgépet, behozzák a takarmányt a táblákról. De ami még fontosabb, ezekkel hordják ki a hígtrágyát is az állatok után.

Ahogy gyarapodott a terület és az állomány, úgy lett egyértelmű: a kisebb erejű traktorokat kinőtte a gazdaság.

„2014-ben jutottunk el odáig, hogy a korábbi gépek kicsinek bizonyultak. Vásároltunk egy T7.250-est, ami a maga névleges 200 LE-s teljesítményével és az Auto Command fokozatmentes váltóval új szintet jelentett a munkában. Ugyanúgy rugózott híddal, komolyabb üléssel, automata klímával, elől-hátul automata kardánhajtással kértem, mint a többit. Akkor még csak sejtettem, hogy miért lesz jó, ha a sor a fokozatmentes váltóval is kiegészül. De megjött a traktor, és egyértelművé vált minden előnye. Egy Auto Command váltós New Holland traktorral nem kell kapcsolni, nem kell váltogatni, a traktor csinálja a dolgát, nem pörgetjük feleslegesen a motort, üzemanyagtakarékos módon dolgozik az erőgép.

15-16 ezer mázsa terményt mozgatunk meg New Holland traktorokkal. Itt lényeges, hogy 1500-as fordulaton pörög a motor, nem pedig 2200-on, és a mezőn se szántásban, se tárcsázásban sem lépi túl a fordulatszám az 1800-at. Motortakarékosabb működést már nem is kívánhatnánk. Az azóta vásárolt összes New Holland erőgépünket is ezzel kértük.”

 

Milyen New Hollandok érkeztek a folytatásban?

2016-ban egy T7.270-essel, a T7es széria akkori legnagyobb változatával bővítették a sort Balogh Balázsék. Az Auto Command fokozatmentes váltó mellé ebbe már RTK-s pontosságú robotkormányzás is került. „Az RTK szintén egy nagyon jó dolog, mind tárcsázásban, mind lazításban, mind talajelőkészítésben rengeteget spórol nekünk. Meghúzzuk az egyeneseket, egy gombnyomás és megy is a gép magától, nekünk csak a tábla végi fordulókkal kell foglalkoznunk.”

A gazdaság vetőgépeinek kiszolgálásához is bővült a géppark, ide a New Holland traktorok T6-os szériájának csúcsa, egy T6.180-as érkezett, ami 6 hengeres motorral kellő erőt biztosított a feladathoz. Ahogy az sejthető, itt is teljes volt a lista: bőrülések, bőrkormány, komplett ledcsomag körben 16 ledlámpával, front hidraulika, front kardán.

Balogh Balázs szerint egyértelmű, hogy ez miért éri meg:

Vegyünk egy esős őszi napot, amikor nincs mese, ki kell vinni az állatok alól 15 kocsi hígtrágyát és egy forduló 1 órát vesz igénybe. Máris lényeges, hogy 40-es helyett 50-es váltó került a gépbe. Gyorsabban halad a munka, gyakorlatilag egy gázolajköltséggel, hiszen hála az Auto Command váltónak, a motor folyamatosan szépen, 1550-es fordulaton duruzsol. Apróságok ezek, de sok apróság sokra megy.”

 

New Holland

 

CX kombájnok, New Holland teleszkópos rakodók: más téren sem kell csalódni a márkában

A sort 2014-ben egy LM 5060-as, 4 tonna teherbírású, 7 méteres teleszkópos rakodó is kiegészítette.

Legyen szó műtrágya- vagy vetőmagbeemelésről a földeken, raklapmozgatásra is megbízható munkagép Balogh Balázs szerint.

Ennél jelentősebb előrelépés volt szintén ugyanabban az évben, amikor a gazdaság beruházott egy New Holland kombájnra is. A CX 60.80as egy tekintélyes 6 ládás betakarítógép, amit Gyékényesen egy 6,2 méteres Varifeed vágóasztallal szereltek fel, ami a nedvesség- és hozammérő társaságában megkönnyíti a gyors, tiszta, kiváló minőségű aratást a földeken.

„A New Holland kombájnunkkal is teljesen meg vagyok elégedve. Már 6 évet ledolgozott a gazdaságban és nagyobb gondunk sosem volt. Nem azt mondom, hogy időközben nem volt egy-egy problémás csapágy, amit cserélni kellett, de ha egy gép folyamatosan dolgozik a forróságban, akkor ez van. De nagyobb leállásra, hosszasabb javítást igénylő műszaki probléma miatt félbehagyott munkára sosem volt példa. A kisebb hibáknál, szervizelés terén pedig nyugodtan támaszkodhatunk a magyarországi márkakereskedő szerviz- és alkatrészhálózatára. Az AGROTEC Magyarország csapatától vesszük a gépeket, de ha hirtelen kell egy olaj- vagy szűrőcsere, akkor szinte azonnal megoldanak bármit. Szeretünk velük dolgozni.

Megbízható mezőgazdasági gépmárkát keres, hosszú távon sikeres gazdálkodáshoz? Válassza a New Holland gépeket a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től!

 

Agrotec