fbpx

Rekord forgalom a német mezőgazdasági gépgyártóknál

Írta: Farkas Imre - 2021 február 14.

A termelés 5 %-kal, 9 milliárd euró értékben nőtt, és a járvány ellenére minden idők új csúcsát érte el.

A német mezőgazdasági gépipar jó teljesítményének egyik fő oka a gabona felvásárlási árak meredek emelkedése volt, amely végül és mára tízéves csúcsot ért el.  – írja a VDMA (Német gépészeti és üzemmérnöki szövetség) Agrártechnikai Egyesülete. „Jelenleg világszerte nagy a gabona iránti kereslet. Ez nem szokatlan a válságkészlet idején, de a spekulatív elvárások is játszanak bizonyos szerepet ”- magyarázza Scherer.

 

permetezőgép
A növényvédelmi technológiák gyártói szintén sikeresen zárták a 2020-as évet

 

Beruházási ösztönzők a környezetbarát technológiához

Az éghajlat és a környezetbarát termelési folyamatok előmozdítását célzó kormányzati befektetési ösztönzők az európai és az amerikai mezőgazdasági termelők vásárlási kedvét egyaránt fokozták. „Intelligens folyamatmegoldások, amelyek jelentősen csökkentik az üzemanyagok, műtrágyák és növényvédő szerek felhasználását, miközben a növekvő hozamok már régóta alakítják iparunk termékportfólióját” – mondja Scherer.

 

traktor
Az értékesítés 11 százalékos növekedésével a traktorok jártak élen

 

Növekedés a kulcsszegmensekben

Az értékesítés 11 százalékos növekedésével a traktorok jártak az élen a fejlődésben, ami a németországi további gyártókapacitások fejlesztésének is köszönhető. A tápanyag visszapótlás és a növényvédelmi technológiák gyártói szintén sikeresen zárták a 2020-as évet. A meghatározó értékesítési irány a nagy pontosságú alkalmazások voltak, minimális erőforrás felhasználással. A növényvédelmi technológiával az ipar kétszámjegyű növekedést ért el az értékesítésben, de a tápanyag visszapótlás gépeinek gyártói is szintén tekintélyes, 6 százalékos növekedést könyvelhettek el. Így mindkét szegmens a korábbi évek pozitív tendenciájára tudott építeni.

 

krone
A német mezőgazdasági gépipar 2017 óta megszakítás nélkül a növekedési zónában van

 

Stabilitás a gépiparban

„A német mezőgazdasági gépipar 2017 óta megszakítás nélkül a növekedési zónában van, ami azt jelenti, hogy iparunk fontos, stabil szegmens a gépiparban és az üzemmérnöki munkában ”- összegzi Bernd Scherer. Az idei évben a VDMA további 5%-kos növekedésre számít a mezőgazdasági gépek és traktorok végső felhasználói piacain.