fbpx

Nagykőrösre érkezett a negyedik, hazánkban eladott Mazzotti önjáró permetező

Írta: Szerkesztőség - 2015 november 02.

Rikkert Zsolt, az Agro-Tipp Kft. ügyvezetője (jobbra) gratulál az új tulajdonosnak, Holló Ambrusnak (balra)

A közel 60 éves múlttal rendelkező olasz Mazzotti gyár tavaly év végén mutatkozott be legújabb fejlesztésű önjáró permetezőjével.

A hatékony és igényes munkára fókuszáló termelők körében a gép, kiemelkedő műszaki paramétereinek köszönhetően, nagy érdeklődést váltott ki. A jellemzői közül kiemelten a 280 cm-es szabad hasmagasságot említhetjük, de további egyedi megoldásai olyan munkafolyamatok elvégzését teszi lehetővé, amellyel az új modell egyedülálló a piacon.

Holló Ambrus, a Gépszolg Nagykőrös Kft. tulajdonosa is olyan eszköz vásárlását célozta meg, amely a kor igényeinek megfelelő modern technológiával és széles körben alkalmazható paraméterekkel rendelkezik.

A Gépszolg Nagykőrös Kft. cégvezetője az ünnepélyes gépátadáson elmondta: az olasz Mazzotti gyárban tett 2 napos látogatásuk meggyőzte őket a márka és a gép kiválóságáról, így egy teljes extrákkal felszerelt All Crop változat megrendelése mellett döntöttek. A 950 ha-on gazdálkodó és ugyanekkora területen bérmunka szolgáltatást végző cég számára fontos kritérium volt, hogy a munkába állított gép hasmagassága, stabilitása, űrtartalma, hatékonysága az elvárásaiknak megfelelő legyen.

A nyomtáv 225-305 cm között állítható

– Sokszor kell versenyt futni az idővel – említi Holló Ambrus –, amikor egy-egy növényvédelmi munka során nem tehetjük meg, hogy akár fél vagy egy napot is várasson magára a védekezés. A nyári kánikula miatt szintén leszűkült az az időszak, amikor a kijuttatás elvégezhető, ezért ez a szempont is a hatékonyság iránti igényünket tette elsődlegessé. Az öntözéses területeken termesztett csemegekukorica, mint igényes növény, olyan technológiát követel meg, amellyel a korábbi permetezőnk nem rendelkezett. Mindemellett a területeink nagyobb hányadára jellemző egyéb kultúrákhoz is igazodó; a homokos vagy éppen esős időben sáros földeken egyaránt elboldoguló, univerzális gépre volt szükségünk – számolt be a vásárlás részleteiről a cégvezető.

Az átadón a hazai forgalmazó, az Agro-Tipp Kft. és az olasz Mazzotti gyár képviseltette magát. A technikai ismertetés során Kustán Ferenctől, az Agro-Tipp Kft. gépértékesítőjétől megtudtuk, hogy a Mazzotti a rendeléstől számított 8-10 hétre szállítja le a gépet, majd ezt követően megismerkedtünk az új All Crop önjáró permetező fontosabb paramétereivel.

A Mazzotti gyár All Crop-fejlesztéseinek alapját egy korábbi széria átdolgozása biztosította, amelyből 10 év alatt 70 körül alakult az eladások száma. A továbbfejlesztésnek köszönhetően az All Cropnál 3 200 l-re növekedett a permetlétartály űrtartalma. A gép két oldalán, a kerekek között viszonylag alacsonyan elhelyezett tartályokban a folyadékszint mindig kiegyenlített, így a gép folyamatosan maximális stabilitást biztosít. Erőforrásként egy 180 LE-s Common rail, 4-hengeres, Tier III-as JCB motor biztosítja a megfelelő hajtóerőt. Saját hidraulika-rendszere 160 liter olajjal feltöltött.

A 40 km/órás sebességre képes permetező a közúti forgalomban zavartalanul vehet részt a 250 cm-es szélességével, de az állítható nyomtávnak köszönhetően 225 és 305 cm szélesség között sokoldalúan bevethető a különböző szántóföldi kultúrákban. Mint az a Mazzottitól korábban is megszokott volt, az abroncs szélessége a megrendelő igényei alapján szintén széles mérettartományból választható ki. A gép az elsőkerékhajtás mellett oldalazó és négykerékhajtású, és kiválóan fordul.

Gépmustra. Szántóföldi körülmények között is bemutatkozott

A kényelmes, egyszemélyes fülke minden extrával felszerelt, munka közbeni maximális emelhetősége 420 cm. A Magyarországon értékesített gép a Mazzottitól ebben a szériában rendelhető legszélesebb légzsákos kivitelű, 28 m-es kerettel, 13 szakaszvezérléssel ellátott, automata Norac szintezőrendszerrel szerelten érkezett.. A szórókeret mellett sok más funkció közvetlenül a fülkéből állítható, irányítható. Az univerzális használat mellett szól az 50 cm-re lesüllyeszthető, vagy akár 480 cm-es magasságra emelhető szórókeret, amely így gyakorlatilag minden kultúrához alkalmazkodik.

A folyadékkal történő feltöltése akár közvetlenül a tartályba is történhet a 400 liter/perc teljesítményű szivattyúval, de a permetező külön vegyszerbekeverővel és 300 literes tisztavizes tartállyal is rendelkezik.

A géppel történő ismerkedés egy gyakorlati bemutatóval zárult, ahol terepen is megszemlélhettük a korábban említett 280 cm-es szabad hasmagasság előnyeit.

Hornyák Ildikó