fbpx

Átmeneti motorok: köszönjük, EU

Írta: Szerkesztőség - 2021 július 16.

A mezőgazdasági gépgyártók, -kereskedők és -vállalkozók szervezetei üdvözlik, hogy az EU lehetővé teszi a 2019-ben gyártott átmeneti motorok használatát.

 

Traktor, ültetvény
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Már tavaly sürgették

Júniusban az Európai Parlament elfogadta az 56-130 kW közötti teljesítménytartományú motorral felszerelt gépek és traktorok átmeneti rendelkezéseinek kiterjesztését tartalmazó szöveget. Mint emlékezetes, a CEMA és több más iparági szövetség a járvány időszakában sürgette, hogy az átmeneti motorok tilalmát, szigorítását függesszék fel. Úgy vélték, a mezőgépipart sújtotta az ellátási láncok és a termelési zavarai. Ugyanakkor az agrár-élelmiszerlánc rugalmasságának biztosításához a gazdálkodóknak és a vállalkozóknak szükségük volt és van az 56 és 130 kW közötti átmeneti motorokat használó gépekre, amiket a pandémia előtt terveztek és gyártottak. A határidők kis halasztásával elkerülhető, hogy az átmeneti motorokat kizárják a gyártásból, és leselejtezzék azokat – érvelt a CEMA.

 

Biztosítják az átmenetet

A szintén iparági CLIMMAR azt hangoztatta, hogy bár elsőként a gyártók szembesültek a COVID-19 járvány okozta gyártási zavarok problémáival, ezek a problémák azokat a márkakereskedéseket is sújtják, amik felelősek a megfelelő gépek eljuttatásáért a vevőhöz. A mostani rendeletmódosítással a 2019-ben beépített átmeneti motorok felhasználási határidőit meghosszabbították, ami lehetővé teszi az ügyfelek igényeinek kielégítését, s ezzel biztosítják az európai agrár-élelmiszerlánc és a termelés folytatását.

 

Összeállította: Kohout Zoltán