fbpx

Monchiero dióbetakarító gép gyakorlati bemutatója Csorváson

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2020 október 31.

Békési Ferencné 90 hektáros, 15 éves dióültetvényében mutatkozott be az olasz Monchiero gépgyár rázó és betakarító gépe Magyarországon először. A Navik Alfa Kft. Meződepo üzletágától vásárolt gépek üzembehelyezésére október 2-án került sor magyar diótermelő gazdák és a sajtó jelenlétében.

MONCHIERO 20125 FEROX DIÓBETAKARÍTÓ

Az 55 éves olasz gépgyár gyümölcsbetakarító gépkínálatával már korábban is elismert volt Európában, a közelmúltban pedig ráncfelvarrást tartott, az egyik legsikeresebb modelljét, a Monchiero 20125 Ferox dióbetakarítót korszerűsítették. Így a Csorvásra érkezett gép már új hidraulikarendszerrel, Yanmar TIER IV Final motorral és csökkentett üzemanyagfogyasztással állt munkába.

A 3 méteres munkaszélességű gép kefés rendszerű, állítható magasságú betakarító egysége akkor tud optimálisan dolgozni, ha a lehetőségekhez mérten legkevésbé éri a talajt. A felszedő előtt dolgozó első forgó seprű lehetővé teszi a tökéletes munkát még abban az esetben is, ha a földön sok levél van. A felszedést talajkontroll felügyeli, követi a talajprofilt, biztosítva a nagyobb munkasebességet és hatékonyabb felszedést. A „minden egyben” START/END OF LINE az egyik leghasznosabb funkció a betakarító gépen: csak egyetlen gomb megnyomásával a felszedő egység a talajra süllyed, a söprűk munkahelyzetbe állnak, azaz kitolódnak és süllyednek, ha az úszó üzemmód aktív. Majd a betakarítás befejezésekor egy gombnyomásra a rendfelszedő és a söprűk felemelkednek, forgásuk leáll, és csökken a motor fordulatszáma. Ezzel a funkcióval a sorváltás lesz egyszerűbb, gyorsabb és persze kényelmesebb.

 

 

A betakarítási üzemmódba kapcsolt, 24%-kal megnövelt teljesítményű ventilátorok megfordíthatóak, így a gépek kihagyhatatlan tisztítását is meg lehet velük oldani. A felgyülemlett száraz falevelek eltömődése ugyanis tűzveszélyt is jelenthetne a karbantartási lépés kihagyásával.

A Ferox jó manőverezési képességekkel rendelkezik, a tervezők három kormányzási móddal is készültek a különböző munkakörülményekhez: vonuláskor csak első kerékkormányzást kell használni; forduláskor a négykerék-kormányzás segíti a kisebb fordulási köröket; meredekebb terepen pedig az átlós kormányzás a célravezetőbb.

A gépbe épített, saját fejlesztésű MMC CONTROL SYSTEM hardver és szoftver megkönnyíti és gyorsabbá teszi a munkát, optimalizálja az üzemanyag-fogyasztást, mindezt a kezelő egy kijelzőn tudja követni. A magasszintű kényelmet szolgálja az akkumulátorhoz való könnyebb hozzáférés, valamint a hangszigetelt, klímás vezetőfülke is, ami a rezgés- és zajcsökkentés érdekében gumibakos felfüggesztésű.

 

 

MONCHIERO VL08 RÁZÓADAPTER

A traktorra szerelhető rázógép gyakorlatilag egy teleszkópos karra szerelt, nagy rezgésszámú vibráló fej. A gép tartozéka a független hidraulika rendszer. Az összes funkció joystik karról egyszerűen működtethető a fülkéből. A traktor elejére (opcionálisan) forgó kefék szerelhetők a taposási kár elkerülése érdekében. A kb. 2 másodpercig tartó és 60 cm-es nyitású rázófunkció nem sérti a fatörzset, minden egyes fához adaptálható, a kitolható teleszkópos kar alacsony lombkoronájú fák alatt is tud dolgozni egyenletes haladás mellett (manőverezés nélkül), valamint az ültetvény és a traktor károsodása nélkül.

A rázóadapter egy négykerékmeghajtású, minimum 70 LE-s erőgépet igényel. Mivel a súly nagy része a gép bal oldalán koncentrálódik, jól ellensúlyozza a kitolt kart, így keskeny nyomtávú ültetvényben traktorokkal is egyszerűen üzemeltethető.

A 12 m x 10 m-es dióültetvényben az egyhónapos kézi betakarítást fogja kiváltani a két Monchiero gép. A házigazda hektáronként 1 tonna diót remél ebben, az egyelőre jónak ígérkező idényben.

 

Sándor Ildikó