fbpx

Nem titok, kimondta a rendőr, milyen kategória kell

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 29.

Mezőgazdasági járműszerelvény vezetéséhez nem mindegy, hogy milyen vezetői engedéllyel rendelkezünk. A rendőrség videójában ezt pontosítja, és további, betartandó közlekedésrendészeti szabályokra hívja fel a figyelmet, melyekkel minden traktorosnak tisztában kell lennie.

 

Mezőgazdasági munkagép
Ismerni kell a speciális szabályokat a mezőgazdasági vontatónál (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Mezőgazdasági járműszerelvény, mely vontatóból és két nehéz pótkocsiból áll, vezetéséhez az alábbi kategóriájú engedélyek egyike szükséges:

  • C1+E;
  • C+E;
  • T;
  • TR.

 

Milyen sebességgel haladhat a járműszerelvény

A vontató hiába mehet 40km/h sebességgel, a lassújármú pótkocsijának vontatása közben már csak 25 km/h sebességgel haladhat a közlekedésben.

Fontos a vontatott munkagép felszereltsége is: a vontató hátsó lámpáinak látszania kell, ha mégsem látható, akkor a munkagépet kell felszerelni a pótkocsi szabályaira vonatkozó világítási rendszerrel. A szélessége sem elhanyagolható, amennyiben meghaladja a vontatóét, piros-fehér sávozású táblával kell felszerelni.

 

További fontos szabályokat értelmez a rendőrség munkatársa az alábbi videóban, melyet minden mezőgazdasági munkagép vezetőjének, kezelőjének érdemes megtekinteni:

Mezőgazdasági járművezetők figyelem! (Videó: PoliceHungary)

 

A rendőrség a KRESZ szabályok betartása, közlekedésbiztonság érdekében versenyt szervezett a mezőgazdasági gépjárművezetőknek. Ezzel is aktualizálni akarja a tudást, illetve a gyakorlati ismereteket bővíteni. Nem utolsó sorban el akarják érni, hogy a közlekedésben résztvevők kellő figyelmet és türelmet tanúsítsanak egymás iránt.

 

Forrás: Rendőrség