fbpx

MF 7280 Centora – 8 szalmarázó ládával

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 17.

A Füzesabony környékén található ABT Kft. ügyvezetője, Borbereki Csaba köszönt minket egy Massey Ferguson 8650 traktor mellett. Jelenlegi beszélgetésünk alanya azonban nem a 270 LE-s erőgép lesz, hanem egy MF 7280 Centora kombájn.

A betakarítógép idén került a céghez, ahol a 2011-es évben kizárólag – mintegy 400-500 hektárnyi – béraratást terveztek a kombájnnal. Általában többéves használat után térünk vissza az MF-et használó gazdákhoz, hogy számoljanak be bővebben gépeikről, de jelen esetben egy bérvállalkozó
azonnali tapasztalatai (és eredményei!) aranyat érnek a többi gazda számára is. Az ügyvezető a következő előnyöket emeli ki:

„Nagy találmány a PowerFlow asztal: a termény nem a tömege miatt esik, hanem a PowerFlow behúzza”.
A PowerFlow vágóasztalok több mint 30 éves fejlesztés eredményei.
Nagy előnyük fekvő termény esetében mutatkozik meg (többnyire nedves körülmények között), amikor gyakran kalászemelőt sem kell használni a tökéletes bejuttatáshoz a csigába.
Az egyenletes terményáramlást segíti, hogy a fő behordócsiga felett, a szerkezet tetején egy második behordócsiga is található. Ezáltal a termény nem a tömege révén esik be a ferde felhordóra, hanem irányítva, kontrollálva. Ezek az első lépések a rendkívül alacsony szemveszteség felé.

„Azért dolgoztatnak velem, mert nincsenek magok a kombájn után a földön.”
Az alacsony szemveszteség a hatékonyság egyik alappillére. Ha egy betakarítógép hullatja maga után a magokat, az olyan, mintha „dobálnánk ki a forintokat az ablakon”. A szemveszteség értéke az MF 7280 Centora esetében kevesebb, mint 2%. Így a befektetett idő, energia és pénz nem „folyik el”, hanem megtérül. Ez az érték egy bérvállalkozó esetében az egyik elsődleges szempont, mert az ügyfelei örömmel és megelégedéssel fi zetik majd meg a díját. A megelégedettség pedig a következő éves szerződések lekötésének is az alapja.

Bérvállalkozóknak ideális
8 szalmarázó láda, napi akár 50 hektárnyi betakarított termény A Centora kombájn teljesítménye 378 LE, valamint egyedülálló módon 8 szalmarázó ládával rendelkezik.
A rendelkezésre álló erő és kapacitás lehetővé teszi, hogy „egy erősebb napon” 50 hektárt is betakarítsanak. Ezt a területmennyiséget Füzesabony mellett 50 mázsás búzában, 7 km/h-s munkatempóval tudják elérni.

Szerviz és karbantartás
„Biztonságot ad, hogy akár vasárnap este is felhívhatom a kereskedőmet”
Az ügyvezető a KétKata Kft. révén jutott közel a Massey Fergusonhoz.
Döntését jó pár hónap elteltével igazolja az élet: a szervizhálózat tökéletesen működik, a helyi kereskedő gyorsan és precízen végzi el a karbantartásokat, így egyáltalán nem kell félni az MF betakarítógépektől. A szűrőkhöz könnyen hozzá lehet férni.
Az MF kombájnok számos olyan előnnyel rendelkeznek, amelyek elsődleges fontosságúak, és amelyek egy teljes gazdaság nyereségességét alapozhatják meg.

Lőwi Barna, Austro Diesel GmbH.