fbpx

Nagy a baj: jönnek a fennakadások a mezőgéppiacon

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 18.

A MEGFOSZ felmérése szerint a korábbi évekhez képest sokkal nehezebb a külföldről érkező alkatrészek beszerzése a gépforgalmazóknál…

A többi iparággal összehasonlítva a mezőgazdaságban volt eddig a legcsekélyebb akadályoztatás a koronavírus miatt. Most már azonban erre a területre is nagyon nagy hatással van, amely befolyásolhatja a piac további működését és változásokat is hozhat a fogyasztók számára – írja friss közleményében a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. A MEGFOSZ egy belső felmérést is elvégzett a gépforgalmazó tagok között, és az eredmény egyértelműen kimutatja: a korábbi évekhez képest sokkal nehezebb a külföldről érkező alkatrészek beszerzése. A beszerzési idő lényegesen, akár 4-6 hónapra is elhúzódhat és több alkatrész gyártási ideje is sokkal hosszabb. Az alkatrész-ellátottság a szervizelési munkánknál általánosan nem okoz még nagy gondot, hiszen a cégek figyelnek arra, hogy a raktárjaikban minden szükséges eszközt időben beszerezzenek, de hirtelen új igény esetén a várakozási idő meghosszabbodhat.

 

föld traktor

 

Sajnos az új gépek beszerzésének a várakozási ideje is átlagosan 5 hónapra nőt, amely akár 12 hónapig is elhúzódhat, de szerencsére egyik típusú mezőgazdasági gépből sincs hiány.

A mezőgazdasági cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fogyasztók ezekből a nehézségekből szinte semmit ne vegyenek észre, és minél hamarabb kiküszöböljék, elhárítsák a problémákat. Raktáraikban a készletek rendelkezésre állnak, és továbbra is törekszenek arra, hogy a partnereiket zökkenőmentesen ki tudják szolgálni.

Nem ez az első eset, hogy a MEGFOSZ felhívja a figyelmet a szektor logisztikai és gazdasági problémájára. Tavasszal ugyancsak arra intették a gazdálkodókat, hogy a szállítási akadályok, a nyersanyagár-emelkedések ellátási problémákhoz és nagy dráguláshoz vezetnek.