fbpx

Mezőgazdasági gépek klímaberendezéseinek időszakos karbantartása

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 21.

A mai korszerű erőgépeket nagyteljesítményű klímaberendezésekkel látják el a gyártó szakemberei. Ezek a berendezések extrém körülmények között is biztosítják a gép kezelőszervén beállított hőmérsékletet.

A klímaberendezés előnyei:

– Komfortossá teszi a gép kezelését üzemeltetés közben a forró nyári napokon.

– A becsukott ablakoknak és ajtóknak köszönhetően minimálisra csökkenthetőek a külső zajok, valamint a kellemetlen szagok.

– A páratartalom csökkentésével ideális hőmérsékletet garantál.

– Biztosítja a téli időszakban a kiváló láthatóságot.

Az erőgép kompresszora összesűríti a gáz halmazállapotú hűtőközeget, amellyel megnöveli annak hőmérsékletét. Ezt követően a hűtőközeg a kondenzátorba kerül, ahol a menetszél vagy a nagyteljesítményű ventilátor segítségével hőelvonás történik, aminek következtében a közeg cseppfolyóssá válik. A hűtőközeg ezután keresztülhalad a szárítószűrőn, amely párátlanítja, valamint kiszűri a rendszerben lévő szilárd szennyeződéseket. A nagy nyomású, cseppfolyós halmazállapotú hűtőközeg eljut az expanziós szelephez; ez a berendezés közvetlenül a párologtató előtt található.

Miután a hűtőközeg az expanziós szelepen keresztülhalad, nyomáscsökkenés következik be, ami miatt a hűtőközeg cseppfolyós halmazállapotból gáz halmazállapotúvá változik. Az említett folyamat következtében hőcsökkenés következik be, amely lehűti a párologtató felületét, és a rajta áthaladó – a ventillációs rendszer által az utastérbe fújt – levegőt. A kis nyomású gáz hűtőközeg ezt követően visszaáramlik a kompresszorhoz, hogy a körfolyamat újra megismétlődhessen.

   


Tisztítás, karbantartás

A tavasz beköszöntével, amikor a hőmérséklet megemelkedik, újra előtérbe kerül a klímaberendezés jelentette veszélyforrás. Az őszi munkálatokat és a téli leállást követően a hosszabb időn keresztül üzemen kívül helyezett klímaberendezések több veszélyt tartogathatnak a gépkezelő számára. A ventilátor motor bekapcsolását követően a levegő áramlása a betegséget okozó anyagokat leválasztja a beltéri hőcserélőről, és a kabintérbe juttatja. Ezeknek a részecskéknek a belégzése megbetegedést okoz: a nyálkahártya irritációját, fáradékonyságot, fejfájást, de allergiát vagy más légúti betegségeket is előidézhet. Erőgépek esetén fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő tisztításra, mivel ezeknél jóval kisebb a légtér más járművekéhez képest.

A káros részecskék ellen a fülkeszűrő betét, pollenszűrő cseréjével és speciális klímatisztító folyadékkal, rendszertisztítással lehetséges védekezni. A nagyobb áruházláncokban kapható tisztító spray a baktérium és penészgombák eltávolítására és a kellemetlen szagok teljes megszüntetésére csak átmeneti megoldást biztosít a felhasználó számára. A tökéletes tisztítási eredmény elérése érdekében szakszervizt érdemes felkeresni. A szárítószűrő cseréje a gépkönyvben meghatározott ciklusidőben ajánlott, a gép használati helyétől függően. Ilyenkor új gázt és olajat kap a rendszer. Fontos tudni, hogy a tökéletes hűtéshez a kondenzátor (klímahűtő) tisztasága is hozzájárul. Ügyeljünk a hűtő tisztaságára, és azt az üzemeltetési körülményekhez mért rendszerességgel, sűrített levegővel tisztítsuk! Szükség szerint ellenőrizzük a klímaékszíj állapotát; ha a szíj repedt, elöregedett, szakember segítségével cseréltessük ki! A tisztítás és karbantartási műveletek elvégzése csak csekély időt vesz igénybe, de ha időben és szakszerűen történik, igen sok kellemetlenségnek elejét vehetjük.

A szezonra kész géphez a megfelelően karbantartott klímarendszer is hozzátartozik. Még időben gondoljon a meleg idő bekövetkezésére, mert a klíma nyújtotta hűvösre már 20°C körül is szükség lehet. Hívja időpontért az Invest Gépkereskedelmi Kft. szervizét: +36 557 187.

Helyes használati tanácsok

– Az áramló levegőt ne irányítsuk közvetlenül magunkra, mert ez ízületi problémákat okozhat. Törekedjünk a levegő üvegfelületre történő irányítására, mivel a legtöbb hőt a nagy üvegfelület adja le.

– Kerüljük a fülke gyors lehűtését, mert a hirtelen előálló nagy hőmérséklet-különbség ártalmas lehet az egészségre. Ügyeljünk arra, hogy a külső és az utastér hőmérséklete között maximum 10 C° eltérés legyen!

– Csak indokolt esetben alkalmazzuk a belsőlevegő-keringtetést, inkább külső levegőáramlással használjuk a gép klímaberendezését!

Robotka Norbert
szervizmérnök