fbpx

Metánhajtású New Holland traktor a Cereals kiállításon

Írta: Szerkesztőség - 2016 augusztus 30.

A jövő mezőgazdasága:

  • A brit gazdák lehettek az elsők, akik megtekinthették a New Holland új T6.180 Methane Power traktorát a Cereals 2016-on.
  • A traktor kulcsfontosságú eleme a New Holland „energiafüggetlen mezőgazdaság” koncepciójának.
  • A második generációs prototípus a hagyományos dízel traktorokhoz képest 20%-kal kevesebb költséggel, 80%-kal kevesebb káros anyaggal működik.

A Cereals 2016 kiállításra ellátogatók június 15-16. között nézhették meg elsőként a New Holland második generációs T6.180 Methane Power traktorát kívül-belül, illetve ugyanitt kérdezhették a cég termékspecialistáját is.

A New Holland régóta foglalkozik a fenntartható mezőgazdaság kutatásával és népszerűsítésével, a precíziós gazdálkodással, tréningekkel és az alternatív energiaforrásokkal.

Idén a New Holland a Cereals kiállítás látogatóinak hozta el a fenntarthatóság üzenetét, a metánhajtású traktor prototípusát.

– Nagyon örülünk, hogy elhozhattuk ide, az Egyesült Királyságba a Methane Power traktorunkat, és lehetőséget adhatunk a brit és ír gazdálkodóknak, hogy elsőként láthassák – mondta James Ashworth, a New Holland brit és ír leányvállalatának marketingmenedzsere. – Ez a második generációs prototípus egy fontos állomás a vállalat egyik célja, azaz az energiafüggetlen gazdaság elérése szempontjából. A biogáz (azaz biometán), mint megújuló energiaforrás izgalmas lehetőséget kínál a jövő mezőgazdasági gépeinek hajtóanyagaként.

A második generációs prototípus alapja a New Holland T6.180 traktor; a motor 175 lóerős (129 kW), 740 Nm nyomatékú Nef 6 motor, amit az FPT Industrial gyárt.

A kilenc gázhenger teljes kapacitása 300 l (52 kg) sűrített metán, ami fél nap normál üzemeltetésre elegendő.

A Methane Power traktor költségmegtakarítása akár 20%. A környezetre a gép igen jó hatással van; a hagyományos traktorokhoz képest 80%-kal kevesebb a kibocsátott károsanyag, és képes teljesíteni a jövőbeli, üvegházi gázok visszaszorítását célzó előírásokat is (2020-ra Európában 20%-kal kellene csökkenteni ezek szintjét).

A CO2-kibocsátás tovább mérsékelhető a biogáz (azaz a biomasszából nyert metán) alkalmazásával. A metánról biogázra történő átálláshoz nem kell sem a traktoron, sem az üzemanyag-adagoláson változtatni, ami óriási lehetőséget jelent az üvegházhatás visszaszorítása felé. Biogázzal üzemeltetve a traktor szénlábnyoma gyakorlatilag nulla.

A saját anaerob fermentálóval rendelkező, biomassza-alapanyagot is előállítani képes gazdaságok még jelentősebben visszafoghatják az üvegházi gázok kibocsátását, költségeik pedig akár 40%-kal is mérséklődhetnek.

CÍMKÉK New Holland