fbpx

Mélyműtrágyázás mély talajlazítással – magasabb intenzifikációs fokozat

Írta: Szerkesztőség - 2014 augusztus 22.

Az utóbbi években az egész világon csökkent a rendelkezésre álló termékeny talaj mennyisége. A növényi gyártásból eredő bevételek növelése a megmunkált talajmennyiség növelésével gyakorlatilag lehetetlen. A termelési árak befolyásolása a legtöbb mezőgazda számára csupán elértetetlen álom. Milyen lehetőségei vannak hát a mezőgazdáknak? Helyes útnak mutatkozik a jelenleg rendelkezésre álló talajmennyiségen folytatott termelés intenzitásának fokozása. Az intenzitás fokozása a (célzott) mélytrágyázással kiegészített 30 cm-nél mélyebb talajmegmunkálást jelent. Ennek kísérőjelensége az oxigén eljuttatása a mélyebb talajprofilba és a sokszor kizárólag a kapás tarlóhántók általi extrém munkaminimalizálással tönkretett talajok vízgazdálkodásának beindítása.

A Terraland művelőszára 2 különböző mélységben történő műtrágya-elhelyezést lehetővé tevő applikációs végelemmel

Hol és miért mélyműtrágyázzunk?

A BEDNAR FMT cég együttműködve számos kiemelkedő cseh mezőgazdasági vállalattal (ZS Sloveč, Agross Klíčany) már évek óta célzottan foglalkozik a mélytrágyázás problémakörével. Számos különböző talajelemzéssel kapcsolatos mezei kísérlet ellenére az esetek túlnyomó többségében bizonyítást nyert, hogy a 25-45 cm mély talajprofil alultáplált. A 0-25 cm mély talajrétegben (az ipari műtrágya szórók alkalmazásának köszönhetően) elegendő mennyiségű műtrágya található. Például az őszi repce esetében a főgyökér az őszi vegetáció során reálisan 40-50 cm hosszúságúra nő meg. Amennyiben a talaj alaposan kerül mélységében (25-45cm) megmunkálásra, a magágy előkészítése minőségi, és a gyökérzetet nagyobb mélységekben is támogatja a trágyázás, e hossz elérése teljesen reális. Ezen túl gazdag hajszálgyökér rendszer egészíti ki. Az ilyen erős gyökér képes a hó nélküli, komoly fagyokkal járó telet is átvészelni, és kora tavasszal jelentős támogatást nyújt a növénynek. Száraz tavasz esetén a növény továbbra is hozzájut a szükséges tápanyagokhoz és talajnedvességhez.

A Ferti-Box FB4400 adagoló tartály, a Terraland vésős eke és a Presspack PT nehéz vontatott tömörítő henger nyári mélymegműveléshez és műtrágyázáshoz alkalmazott kombinációja

Mit használjunk a helyes mélyműtrágyázáshoz?
Ahhoz, hogy a műtrágyát képesek legyünk 25-45 cm mélyre juttatni, megfelelő eszközöket kell alkalmaznunk, amelyek biztosítják a kívánt hatást. A BEDNAR TERRALAND vésős talajlazítók e mélységig megmunkálják a talajt, így az levegővel teli, és helyesen működik a vízgazdálkodása. A hagyományos kapás talajlazítók, amelyek a munka során legfeljebb 35 cm, valójában azonban csak 25 cm mélyre jutnak, nem teljesen alkalmasak a mélyműtrágyázáshoz. Ezen kívül e géptípus használatával nem kerül sor a talajprofil revitalizálására.

Milyen műtrágya adagoló tartály a legmegfelelőbb?

Az utóbbi években a BEDNAR számos mélyműtrágyázó gép prototípusát fejlesztette ki. A fejlesztés során számos műszaki és mezőgazdasági kihívással szembesült, amelyeket meg kellett oldania. E munka eredménye a Ferti-Box FB műtrágya adatoló tartály, amely számos prototípus tesztet követően 2013 őszén elnyerte a mezei gyakorlat során kialakult végső formáját. Az adagoló tartály kifejlesztése és tesztelése során jelentős segítséget nyújtott számos cseh agrárvállalat (ZS Sloveč, Agross Klíčany stb. …)

Cukorrépa összehasonlítása 14 nappal az ültetést (2013. 05. 02.) követően. Célzott mélyműtrágyázás (balra) és hagyományos módon ültetett (jobbra)

A repce, kukorica és cukorrépa műtrágyázásának eredményei

A növényzet megfigyelése során bizonyítást nyert, hogy a mélyműtrágyázásra a legjobban az olyan növények reagálnak, mint a cukorrépa, kukorica vagy repce. A Ferti-Box alkalmazása elsősorban a nyári és őszi hónapokban ideális. Különösen az őszi (tavasz előtti) mélyműtrágyázás esetében kulcsfontosságú a megfelelő műtrágya kiválasztása. Az ismertetett műtrágyázási módozat alkalmazása különösen a foszfor, ammónium-nitrogén és kálium nagyobb talajmélységbe juttatása során hatékony.

A mélyműtrágyázás nem csak nehéz talajviszonyok között, hanem nagy szárazság esetén is fokozottan előnyös. A gyökérrendszer hajlamos az alkalmazott műtrágya (N, P, K) irányába növekedni. Ezek nagyobb mélységbe juttatása (amit a Terraland biztosít) a növényeket mélyebbre hatoló gyökérzet növesztésére stimulálja, aminek köszönhetően nehéz és száraz körülmények között is jól fejlődnek.

http://www.bednar-machinery.com

 
CÍMKÉK bednar