Megmutatta magát a jövő

Csak egészen kis újságírói túlzás van abban, hogy a holnap mutatta meg magát a 2019. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow, Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet kiállítások, Termékfejlesztési díj pályázatán szereplő gépek-technológiák képében.

Nagydíjas zöldhatékonyság, költséghatékonyság

Az AGROmashEXPO-t bő hónappal megelőző Termékdíjverseny-sajtónapon több cég is bemutatta termékét, illetve megismerhettük a verseny nyerteseit is.

A termékdíjverseny nagydíjasai között, a Hazai Termékfejlesztési díj logisztikai kategóriájában egy olyan hazai innovációt ismertek el, amely komplett folyamat keretében, speciális gépek összekapcsolásával fenntartható fejlődés mellett képes csökkenteni a mezőgazdasági telepek energiafüggőségét. A hat éve alakult, dinamikusan fejlődő, győri családi cég, a Pannon Agroteh Kft. rendszere mind a biogázüzem végtermékét, a szeparátumot, mind pedig a biogázüzem hulladékhőjét hasznosítja, melynek során a szeparátumot 12%-os nedvességre szárítja le, és brikettálja. Az így előállított brikett később kazánokban elégetve fűtőanyagként szolgál.

A hazai termékfejlesztés gépesítési kategóriájának különdíjasa is született idén. A McHale R6878 középrendképző munkaszélessége 6,8-7,8 méter között állítható be a traktorból vezérelt hidraulikával, s több rend összerakására vagy szőnyegrendből egy rend képzésére alkalmas, három dimenzióban mozgó, így kiváló talajkövetéssel, állítható magasságú és vezérlőpálya-szögű villákkal attól függően, milyen terményről van szó.

A nemzetközi vonatkozású termékfejlesztési nagydíjas, az AXIÁL Kft. a Claas Tucano 450-es sorozatszámú kombájnnal pályázott. A kategóriája legnagyobbjának minősített gép fülkéjében új, 12,1”-os érintőképernyős CEBIS terminál integrálja és vezérli a terményáram-szabályzást és a ventilátor fordulatszám-beállítást, megnövelt magtartálya pedig 10 ezer literes; gyorsabb ürítésre, terepfüggetlen betakarításra – ezekkel pedig az üzemeltetési költségek mérséklésére képes.

Határon átívelő

A Nemzetközi Termékfejlesztési díj logisztikai kategóriájában a Karintia Kft. által képviselt farminformációs rendszert mutatták be. A több országban is díjazott agrárszoftver, a Farmdok (Farm Management Information System) automatikusan és precízen dokumentálja a szántóföldi munkálatokat okostelefonra vagy tabletre, így a gazdának nem kell külön mindent dokumentálnia: adatrögzítési és jelentési kötelezettségei is jelentősen leegyszerűsödnek úgy, hogy a tevékenysége adatait a weben keresztül bármikor, bárhol elérheti. A technológia nem igényel drága hardveres beruházásokat, traktortípustól és eszközöktől független – csupán egy átlagos okostelefon szükséges hozzá.

A kategória másik díjazottja a KITE John Deere Expert Alert analitikai rendszere volt, amely a mezőgazdasági motoros gépek üzemi paramétereit, hibakódjait elemzi, és képes előre jelezni a várható meghibásodásokat.

Több okból is határokon átívelő innovációnak nevezhető a Nemzetközi Termékfejlesztési díj gépesítés-kategóriájában a Starcz Kft. által forgalmazott Damman trac DT2400H Highlander S4 DTPA 5030DAS önjáró permetezőgép. A fejlesztése során hangsúlyosan támaszkodtak a magyarországi tapasztalatokra és mérnöki javaslatokra. Korszerű arculata, jó terepjáró-képessége, több automatikus funkció és a precíziós gazdálkodás elemeit hatékonyan integráló volta emeli ki a mezőnyből. Nagy rá az érdeklődés azokon a határmenti vidékeken is, ahol magyar gazdák bérmunkában végeznek permetezést szerb, román és horvát partnereknek, így nem csoda, hogy 2,25 m-es nyomtávolsággal, 3,75 m-es magassággal is könnyedén közlekedő (repce-, kukorica- vagy napraforgó-állományban 3,05 m nyomtávolsággal, illetve 1,9 m-es szabad hasmagassággal dolgozó) gépből az eladások is szépen alakulnak.

E kategória díjazottja a CASE IH Axial Flow 8250 kombájn is (forgalmazója, az Agro-Békés Kft.), melynek legjelentősebb újítása az AFS Harvest Command automatikus kombájn-beállító rendszer, amely 16 szenzorból érkező információ révén több beállítási lehetőséget elvégez. Az AFS

Harvest Command öt fő kombájnparamétert tud kezelni, így mindössze a cséplőhézag beállításához és a magtartályürítés elvégzéséhez elengedhetetlen a gépkezelő.

Munkaerő-takarékos gyümölcsrázó, bérdrón

A Nemzetközi Termékfejlesztési díj gépesítési kategóriájának sikerei közt szerepel az Auditker Kft.-nél forgalmazott Weremczuk Maja Automatic hajlított ponyvás gyümölcsrázógép is. Az ára mintegy a fele a hasonló gépekének, de jelentős munkaerőköltséget takarít meg a használata: az eddigi minimum 8 helyett elég 3 munkás és a traktoros, sőt: a már elérhető távirányítású traktortechnikával a traktoros egyidejűleg lehet a rázómester is a rázógépre szerelt kamerának köszönhetően. A gép képes akár 60-80 meggyfát is lerázni óránként; a termés a lomb alá kihajtott ponyvára hullik, onnan hidraulikus hajtású henger húzza be a ponyvát, majd a gyümölcs a szállítószalagra kerül; egy tisztítóegység kifújja a rendszerből a faleveleket és apró gallyakat, és a termést tartályládákba tölti.

A termékversenyen szerepelt még többek között a Vaderstad Kft. Väderstad Tempo L 12/18 szemenkénti vetőgépe, amelynek fő erényei közt tartják számon kiemelkedő precizitását még a hagyományos vetőgépekre jellemző vetési sebesség kétszerese esetén is.

Szintén az AXIÁL termékkörébe tartozik a Horsch LEEB 4 AX 3800 literes, giroszkópos vezérlésű és 18-30 m-es keretszélességgel rendelhető vontatott szántóföldi permetezőgépe, amelynek nyomtávja egyszerűen a tengelyek elmozdításával módosítható, önsúlyát pedig mindössze 3,5 tonnásra mérsékeltél a tervezők. E kategória elismert terméke az egyenetlen talajokon való haladásnál is megfelelő tapadóerőt növelő, a káros lengéseket csökkentő hatású Walterscheid lengéscsillapítóval ellátott hidraulikus harmadikpont-kar is.

A termékverseny sajtónapján találkozhattunk az Agrárközösség Kft. drónszolgáltatását is, aminek lényege, hogy a gazdának-gazdaságnak nem kell megvásárolnia a szükséges technológiát: a nagy méretű permeteződrónok kis elsodródási veszteség, speciális cseppképzés mellett (természetesen zéró talajterheléssel, talajtaposási kárral) akkor is hatékonyak, amikor a termőföld nehéz munkagéppel járhatatlan; továbbá a precíziós permetezéshez szükséges adatok integrálhatók a drónt irányító rendszerbe.

Kohout Zoltán

no