fbpx

Megújult az önjáró vetőaggregát

Írta: Farkas Imre - 2021 november 26.

10 éve készült el az első verziója, a MegaDryll 6000, de most átépítették és még nagyobb motort kapott.

Hanspeter és Markus Ryser a Ryser Agrotechnik-tól (Svájc), felülvizsgálta a mintegy 10 éve bemutatott „MegaDryll 6000” önjáró vetőgépüket. A II. generációba a korábbi V6-os 450 LE teljesítményű dízelmotort egy egy új Deutz 600 LE-s V8-as motorral váltották fel.. A MegaDryll II. Bosch Rexroth hajtással, öt darab 1000/50 R25 abroncsméretű flotációs Alliance gumiköpenyekkel szerelt kerékkel, 6 méteres munkaszélességgel, Lemken vetéstechnikával, Trimble GPS-szel, New Holland vezetőfülkéjével és 18 tonna üzemi tömeggel bír.

 

 

Míg a korábbi verziónál a Lemken Zirkon forgóborona és a vetőegység külön szekcióban volt, addig a II. generációnál egységben hátra került. Ennek köszönhetően az egész gép rövidebb, kompaktabb lett. Érdekesen csukja össze magát szállítási helyzetbe az önjáró vetőaggregát. Nem csak a magágykészítő vetőegységet hajtja össze, hanem a hátsó 4 kerekes tengely két széleső kerekét is felhajtja a másik kettő fölé. A magajáró vetőgépnek 5 kerekes hajtása van, hiszen a hátsó 4 kerék és a terra rendszerű kormányzást biztosító mellső kerék is külön-külön hidrosztatikusan hajtott.

 

 

Azért, hogy a lehető legkisebb legyen a talajnyomása a hatalmas tömegű eszköznek, kerekei nyomásszabályozó rendszerrel is fel vannak szerelve. Mint ahogy a videón is látható a MegaDryll-II. rendkívül  meredek lejtőkön is nagy stabilitással képes dolgozni, ott ahol ekkora munkaszélességű, vontatott, vagy függesztett vetőgéppel már képtelenség lenne.